Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο κατέφυγε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας για να απαντήσει στην επίθεση της αντιπολίτευσης για τα λεωφορεία Λιψίας στο δημοτικό τηλεσυμβούλιο στις αρχές της εβδομάδας. Αλλά απάντηση επί της ουσίας δεν έδωσε για τις... αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» (30.11.2020, «Ο κούκος αηδόνι με τα λεωφορεία της Λιψίας») πως και τα δέκα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη είναι ακινητοποιημένα, καθώς πρέπει να αντικατασταθεί ο καταλύτης και να γίνουν μηχανικές διορθώσεις και όλοι ψάχνονται για τον κλιματισμό.
Ο δήμαρχος προτίμησε να μείνει στο πεδίο των εντυπώσεων, σημειώνοντας ότι δεν περίμενε να έχουν πρόβλημα «οι ίδιοι(;) που δεν είχαν πρόβλημα να κυκλοφορούν όλες αυτές οι σαραπατράκες, ηλικίας 20-25 ετών, που έμεναν στη μέση του δρόμου. Περίμενα κάποια στιγμή να δω και τα λεωφορεία από την ταινία “Τα χτυποκάρδια στο θρανίο” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να κυκλοφορούν στην πόλη μου. Και τα λεωφορεία που ήρθαν από τη Λιψία ξαφνικά έγιναν αυτοφλεγόμενα, επικίνδυνα και αυτά, με ποιον τρόπο; Οταν κάποιο λεωφορείο από αυτά, σε πλήρη αναντιστοιχία με το χρησιδάνειο που υπογράψαμε με τον ΟΑΣΘ, βρέθηκε να εκτελεί ένα δρομολόγιο άσχετο, μεταμεσονύχτιο, στην περιοχή του Χορτιάτη, όταν το συμφωνητικό προέβλεπε ότι τα λεωφορεία αυτά θα κάνουν μεταφορικό έργο εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Ο κ. δήμαρχος βλέπει τα υπάρχοντα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σαν παλιά ασπρόμαυρη ταινία, την οποία... επιχρωμάτισε με λεφτά των δημοτών, αντικαθιστώντας τις ελληνικές «σαραπατράκες» με γερμανικές, στις οποίες δεν επιτρέπει να ανεβούν στον Χορτιάτη. Οσο για το… χτυποκάρδι των Θεσσαλονικέων που περιμένουν στη στάση ή στριμώχνονται τις ώρες αιχμής, ούτε λόγος…
Προτίμησε να επιτεθεί σε αυτούς(;) «που φρόντισαν να εξαθλιώσουν τον ΟΑΣΘ, που δεν τον εξυγίαναν τον ΟΑΣΘ, όταν αυτοί κάναν συμβάσεις που έχουν καταπέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή γιατί παραβιάζονταν διατάξεις, έρχονται και μας κουνάν το δάχτυλο. Αυτοί οι οποίοι έκαναν εγκαίνια με μουσαμάδες, που κυκλοφορούσαν λεωφορεία από την ιστορία, από το απώτερο παρελθόν της πόλης, έρχονται και κάνουν πόλεμο σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την εξυγίανση του ΟΑΣΘ».
Απάντηση στον δήμαρχο έδωσε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου. «Οσοι εκμεταλλεύτηκαν τον ΟΑΣΘ οικονομικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά, ρουσφετολογικά τα τελευταία 60 χρόνια, σήμερα θεωρούν ότι ο ΟΑΣΘ δημιουργήθηκε το 2017. Ο,τι γινόταν 60 χρόνια γίνεται και σήμερα. Αφησαν λεωφορεία εικοσαετίας, ενώ πουλούσαν τα δωδεκαετίας για παλιοσίδερα. 394 λεωφορεία πουλήθηκαν για 570 ευρώ το ένα, 12 ετών, γι’ αυτό είχαμε τις σακαράκες», σημείωσε. Αλλά και ο Σπύρος Βούγιας κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «άνοιξε διάλογο με το παρελθόν» διότι τον βολεύει επικοινωνιακά «αντί να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον».
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σχολίασε ότι το ρεπορτάζ με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας «επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά πως είτε με δόλο είτε από ανικανότητα η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αντί να συμβάλουν στη βελτίωση των συγκοινωνιών της πόλης, τόσο αγοράζοντας “σαπάκια” όσο και με το λίζινγκ με αδιευκρίνιστους και επαχθείς όρους για τον ΟΑΣΘ έφεραν αποτέλεσμα ο πολίτης μετά από τόσα λόγια και υποσχέσεις να περιμένει 1,5 ώρα στη στάση για να πάει σπίτι του»...
Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου