10.12.20

Τα πράγματα δεν πάνε καλά για Ελλάδα και Κύπρο...



Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία προστατεύουν την Τουρκία.
«Από μέρα σε μέρα» οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας...

Η νύχτα στις Βρυξέλλες, για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα είναι μακρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που δεν αναμένουν εντυπωσιακές εξελίξεις σε ότι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Η... Γερμανία, η Ισπανία και Ιταλία, δείχνουν αντιεταιρική συμπεριφορά και αρνούνται αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, ενω και η Ολλανδία και η Αυστρία ζητούν αυστηρές κυρώσεις.

Δυστυχώς, η Γερμανία δείχνει μία ακραία φιλοτουρκική στάση και τα πράγματα -αυτή τη στιγμή- δεν είναι καλά για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αντίθετα είναι καλά για την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico ότι και το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Ετσι, το κείμενο συζητείται πλέον σε επίπεδο ηγετών.


Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε., «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με το Politico:

Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας.

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο». Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου συζητείται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρίσκεται η πρωινή εκδοχή του προσχεδίου.

«Από μέρα σε μέρα» οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επίκειται η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, μια κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των «συμμάχων».

Το πολυαναμένο βήμα, που κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν και θα περιπλέξει την κατάσταση για τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα. Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν πιθανότατα τις Αμυντικές Βιομηχανίες –μια υπηρεσία που υπάγεται στην προεδρία, δηλαδή στον Ταγίπ Ερντογάν– και τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ. Πηγές είπαν στο πρακτορείο ότι περιμένουν η απόφαση να δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή ή ακόμα και σήμερα. 

Η είδηση προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις μπορούν να πλήξουν την οικονομία της χώρας, που ήδη αγωνίζεται να αντεπεξέλθει εν μέσω πανδημίας, διψήφιου πληθωρισμού και σημαντικά μειωμένων αποθεμάτων συναλλάγματος. 


Το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδια του αυτά και να διευρύνει ή να περιορίσει το πλαίσιο των κυρώσεων, ωστόσο οι πηγές επιμένουν ότι η ανακοίνωση των κυρώσεων «επίκειται» και ότι οι ΗΠΑ –αφού περίμεναν μεγάλο διάστημα για την Τουρκία να αλλάξει πορεία μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις– είναι τώρα έτοιμες να αναλάβουν δράση. 

Το Πεντάγωνο παρέπεμψε το Reuters στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν έχει σχολιάσει ακόμα την πληροφορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: