Παράπονα στην Μέρκελ για τους “κακούς Έλληνες” που δεν διαπραγματεύονται μαζί του έκανε ο Ερντογάν, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την “νέα εποχή” στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, αλλά και... θέματα διμερών σχέσεων. Την ίδια ώρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, με ένα εκτενές άρθρο του, αναφέρεται στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων για να καταλήξει βεβαίως στην υπεράσπιση της γνωστής θέσης του για μια διάσκεψη-παγίδα για την Ελλάδα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στην Γερμανίδα καγκελάριο την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας. Κάτι που, όπως είπε, θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη και στις δυο πλευρές. Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης να μην πάει χαμένο αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει (!) και έκανε λόγο για τις δυνατότητες συνεργαίες της Τουρκίας με την ΕΕ.
Αφήνοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική των προηγούμενων ημερών για την “απόφαση χάδι” της Συνόδου Κορυφής, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν “στάχτη στα μάτια”, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο προσφυγικό. Το παρουσίασε μάλιστα ως ένα θέμα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού κλίματος. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων φέρεται να είπε ο Ερντογάν. Ζήτησε δηλαδή και άλλα “μπαξίσια” από την ΕΕ για την εργαλειοποίηση των προσφύγων, που πλέον προκαλούν μόνον οι δικές του εισβολές στη Συρία, και των μεταναστών που μεταφέρονται αθρόα στην Τουρκία από τη Σενεγάλη.
Το "ευχαριστώ" του Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας στην Μέρκελ, ότι η Άγκυρα θέλει να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα, αλλά οι Έλληνες δεν προσέρχονται στο τραπέζι. Φέρεται, μάλιστα ότι είπε πως η Τουρκία έχει την πρόθεση να λυθούν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπληρώνοντας όμως ότι την ίδια προθυμία θα πρέπει να δείξουν και οι υπόλοιποι παίκτες.
Αυτό που δεν είπε ο Ερντογάν είναι ότι ουσιαστικά ζητά από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ενέργειές του και να αποδεχθούν τα τετελεσμένα του, για τα οποία είναι ενήμερη η Γερμανίδα καγκελάριος. Δεν παρέλειψε πάντως να ευχαριστήσει την Μέρκελ (και σε αυτό ήταν ειλικρινής) για την «εποικοδομητική συνεισφορά και τις προσπάθειες» που κατέβαλλε υπέρ της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Πώς να μην την ευχαριστήσει άλλωστε, αφού από τον περασμένο Ιούνιο, η Μέρκελ βρίσκει συνεχώς τρόπους για την αναβολή της λήψης αποφάσεων κατά της Τουρκίας, ενώ όταν τίθεται θέμα κυρώσεων τις μπλοκάρει, προωθώντας παραλλήλως την λεγόμενη “θετική ατζέντα”. Σε αυτήν την "θετική ατζέντα" κατέληξε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε ένα μακροσκελές άρθρο που ανέβασεε στο μπλογκ του.
Πολλά λόγια για το τίποτα
Σε αυτό, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία υπήρξαν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ το 2020, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα παραμείνουν ως πρόκληση και το 2021. Παραλλήλως τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την καθοδική πορεία, η ΕΕ να πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία ότι είναι σοβαρή και αποφασισμένη να διασφαλίσει το σεβασμό των συμφερόντων της». Σημειώνει μάλιστα ότι θα το αναφέρει αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο!
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Σαρακινού Βαγγέλη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου