10.12.20

Η Κεραμέως (ξανα)φέρνει τον «ψυκτικό από το Περιστέρι»...


Αύριο Παρασκευή ξεκινά να συζητείται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο που εισηγείται η, Νίκη Κεραμέως για το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης». Ένα νομοθέτημα που η υπουργός Παιδείας προβάλλει ως εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όμως σύμφωνα με την... ΟΛΜΕ αλλά την αντιπολίτευση φαίνεται να εκφράζει την λογική του …«ψυκτικού από το Περιστέρι».

Η αναφορά γίνεται για την γνωστή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2019. Στις 12 Μάιου είχε πεί πως «σκέφτομαι το νέο παιδί από το Περιστέρι που είναι 20 χρονών και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μία καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Δουλειές που μπορούν υπο προϋποθέσεις να είναι καλές και να του δώσουν ένα καλό εισόδημα». Δήλωση η οποία επικρίθηκε έντονα ώς αναπαραγωγή στερεοτύπου, προκαλώντας αντιδράσεις.

Το νομοθέτημα για την επαγγελματική άλλωστε έχει την «σφραγίδα» του πρωθυπουργού. Το είχε ο ίδιος προαναγγείλει πριν από 6 περίπου μήνες, στην ομιλία του στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει «έτοιμο είναι και ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας. Καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα και με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Στην Βουλή

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μία συνεδρίαση στις 17 Δεκεμβρίου. Δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2021. Έτσι θα είναι πιθανότατα το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για το 2020.

Με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας και το αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε για το νομοθέτημα «στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μια συνειδητή, ποιοτική επιλογή για τους πολλούς, για όσους επιθυμούν να εισέλθουν νωρίς στην αγορά εργασίας με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα». 

Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει είναι «η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, ή ίδρυση νέου εναλλακτικού επιπέδου σπουδών (μετά το Γυμνάσιο): Απόφοιτοι Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς σε συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα (π.χ. τεχνίτες αλουμινίου, τεχνίτες μαρμάρου) με διετή φοίτηση και ειδικά μαθήματα». Επίσης «η αναβάθμιση των ΙΕΚ». Ειδικά για τον τρόπο σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά Εργασίας σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση συμβουλίων με τη συμμετοχή όλων των εταίρων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΚΕΕΕ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ κ.ά.) που θα ανιχνεύουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο».

Αντιδράσεις από ΟΛΜΕ και κόμματα

Αντίθετη γνώμη έχει όμως η ΟΛΜΕ. Η ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση στοχεύει στο «να εξωθήσει μία μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού πολύ πρόωρα, μόλις μετά την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προς τα φτηνά και ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας και στην ανήλικη εργασία. Να διαμορφώσει μια στρατιά νέων με χαμηλή μόρφωση που θα έχουν εμπεδώσει από τα πρώιμα χρόνια τους πιο σκληρές και επισφαλείς μορφές εργασίας, χωρίς δικαιώματα, που το μέλλον της θα ανακυκλώνεται αιωνίως ανάμεσα στην κατάρτιση και στην εργασιακή περιπλάνηση».

Η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών σημειώνει επίσης πως με το νομοθέτημα εισάγεται «ο ρόλος του «εκπαιδευτή» και όχι του εκπαιδευτικού οδηγεί στην υποβάθμιση και την απαξίωσή τους, περιορίζοντας το ρόλο τους σε μια στείρα τεχνική κατάρτιση των μαθητών, αποκομμένη από κάθε παιδαγωγικό χαρακτήρα και περιεχόμενο». Μάλιστα «πιστώνει» το νομοθέτημα και στο σχεδιασμό που έχει προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη σημειώνοντας ότι εφαρμόζει στην εκπαίδευση «τους βασικούς άξονες της διαβόητης πλέον «έκθεσης Πισσαρίδη» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα» κι έτσι «προτείνονται αλλαγές σε βάρος των μορφωτικών αναγκών της νέας γενιάς και του Δημόσιου Σχολείου συνολικά».

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο έχει εκφράσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή 58 βουλευτές του κόμματος, με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Φίλη, σχετικά με τα ΕΠΑΛ τονίζουν πως «κύριο χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων στο σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, είναι η πλήρης υπαγωγή της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς και των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, που θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών και τη λειτουργία ειδικοτήτων σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και συμφέροντα, ακόμα και στο επίπεδο του Λυκείου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ με μοναδική «πρωτοτυπία» τους τον απόλυτο έλεγχο των σπουδών και των ειδικοτήτων από τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, η ίδρυση σχολών πρόωρης κατάρτισης μετά το γυμνάσιο, που θα παρέχουν και μαθητεία ανηλίκων και θα τις δημιουργούν ακόμα και φορείς των εργοδοτών (επιμελητήρια, ΣΕΒ κ.λπ.), η παροχή πιστοποίησης από ιδιωτικούς φορείς».

Αρνητικό είναι και το ΚΚΕ που από την παρουσίαση ήδη των βασικών στοιχείων του νομοσχεδίου στα τέλη Νοεμβρίου επισήμανε ότι «το ΚΚΕ όχι μόνο θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για σύγχρονες σπουδές, για πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς άλλα εμπόδια και φραγμούς, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Όπως σημείωσε το νομοσχέδιο «προβλέπει στροφή στην ακόμα πιο πρόωρη και γι’ αυτό λειψή κατάρτιση, μέσα από μεταγυμνασιακές δομές που δεν είναι -και με τη βούλα του νόμου πια- σχολεία»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: