«Εχουν ταιριάξει τα χνώτα μας», αναφέρουν σε συνομιλητές τους Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, Βούτσης και Φίλης, προσθέτοντας πως...
επιθυμούν μια σύγχρονη Αριστερά. «Αλλά Αριστερά πάντως», συμπληρώνουν με νόημα.
Η τελευταία κοινή περπατησιά των Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη και Τσακαλώτου αφορούσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την πιθανότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκαν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, να παραστούν συμβολικά μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δυσκολεύθηκε να κερδίσει και τη συγκεκριμένη παρτίδα, αφού είχε μαζί του την πλειοψηφία, και έτσι και αλλιώς η επιμονή των «τεσσάρων» δεν ήταν μεγάλη. Οι ίδιοι δεν αποδέχονται τον όρο της «ομάδας» ούτε ότι είναι οι «ρυθμιστές» στην Κουμουνδούρου. «Εχουν ταιριάξει τα χνώτα μας», αναφέρουν σε συνομιλητές τους και δηλώνουν πως επιθυμούν μια σύγχρονη Αριστερά. «Αλλά Αριστερά πάντως», συμπληρώνουν με νόημα.
Ποια είναι η κατάσταση τώρα μέσα στο κόμμα; Οι τάσεις βρίσκονται σε ανακωχή, με την πανδημία και τη μάχη του προϋπολογισμού να έχει λειτουργήσει συσπειρωτικά. Το ενωτικό κλίμα των τελευταίων ημερών οφείλεται και στο σήμα που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάγκη δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα σημάδια, έστω και μικρά, έχουν αρχίσει να φαίνονται. Μέχρι το καλοκαίρι, πάντως, όπου εκτός απροόπτου θα πρέπει να έχουν εκλεγεί οι νέες νομαρχιακές επιτροπές, η εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται
να ξαναφουντώσει.
Ο ρόλος των τεσσάρων «βασικών μετόχων» της Κουμουνδούρου αναμένεται να είναι κομβικός το επόμενο διάστημα. Ολοι στο κόμμα κατάλαβαν πως έβαλαν τη σφραγίδα στη συμμαχία τους το καλοκαίρι. Στις θυελλώδεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, κράτησαν αποστάσεις από τον Νίκο Παππά μετά την αποκάλυψη των ηχητικών με τον Μιωνή. Η κολώνια βέβαια κρατάει χρόνια, όταν ο Νίκος Βούτσης ήταν ο γραμματέας της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού και καθοδηγητής του πρωτοετούς Πάνου Σκουρλέτη και του δευτεροετούς Νίκου Φίλη. Η απώλεια της εξουσίας και η προσπάθεια μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στην παρέα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τους «53+», αφήνοντας στην άκρη τις παλιές αντιπαραθέσεις. Σαφώς πιο ανεξάρτητα κινείται ο τέως πρόεδρος της Βουλής, ενώ η επικοινωνία Φίλη – Σκουρλέτη είναι σχεδόν καθημερινή.
Οι τέσσερις, μετά το άνοιγμα του κόμματος στους «συμμάχους» με τον σχηματισμό του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν επέτρεψαν να συμμετέχουν στο νέο όργανο μέλη που δεν ήταν εκλεγμένα στην Πολιτική Γραμματεία και μάλιστα από την πτέρυγα των προεδρικών. Ενα από τα στελέχη που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είχαν «κόψει», ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης. Βούτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και Φίλης ήταν μεταξύ των δέκα βουλευτών που δεν υπέγραψαν ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento από τα κονδύλια που διατίθενται για την ενημέρωση. Στη συνέχεια έφτιαξαν μέτωπο κατά του Π. Πολάκη και ο καθένας με τον δικό του τρόπο ζήτησε να ασκείται αντιπολίτευση που να «μην τα χωράει όλα». Είπαν «όχι» στην πασοκοποίηση, στο αρχηγοκεντρικό κόμμα και στη γραμμή του «νεοαυριανισμού».
Το μεγάλο ατού της τετράδας, που συχνά-πυκνά τραβάει τον Αλέξη Τσίπρα από το αριστερό μανίκι, είναι πως βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την πλειονότητα των παλαιών στελεχών που απαρτίζουν τη «Γέφυρα» (Σ. Δανέλλης, Ν. Μπίστης, Δ. Χατζησωκράτης, Π. Παναγιώτου, Αντ. Λιάκος), συνομιλούν με τους «53+» και συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα της «ομπρέλας».
Από πού αντλείται η σημερινή δύναμή τους; Από το όχι και πολύ μακρινό 2016. Στο συνέδριο εκείνου του Οκτωβρίου οι τέσσερίς τους τερμάτισαν στην πρώτη εξάδα σε ψήφους για την Κεντρική Επιτροπή. Τη συμπλήρωναν ο Ανδρ. Ξανθός και ο Γ. Δραγασάκης. Για την Ιστορία βέβαια, και για να γίνει κατανοητή η δυναμική και η απήχηση της άλλης πτέρυγας, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονταν ο Π. Πολάκης, ο Ν. Παππάς και η Ρένα Δούρου.
Ολα τα στελέχη στο επόμενο συνέδριο, αν η πανδημία το επιτρέψει, θα επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στο κόμμα και για αυτό άλλωστε αναμένεται να «πέσουν κορμιά» για την εκλογή των συνέδρων. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και για το «κουαρτέτο», που θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδείξει ότι η αποστρατεία βρίσκεται ακόμη μακριά. Σε αυτόν τον μαραθώνιο –εκτός από την ισχυρή συμμαχία των προεδρικών με τους πασοκογενείς– πρωταγωνιστές θα είναι η νέα φουρνιά. Η Εφη Αχτσιόγλου το 2016 –άγνωστη τότε– είχε εκλεγεί στην Κ.Ε. στην 89η θέση. Τα φώτα όλα θα πέσουν πάνω της όταν θα έρθει η ώρα της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας, όπως και στους Δ. Τζανακόπουλο, Ν. Ηλιόπουλο, Αλ. Χαρίτση, Κ. Ζαχαριάδη κ.ά., οι οποίοι, όμως, έτσι και αλλιώς είχαν πλασαριστεί και πριν από τέσσερα χρόνια σε πολύ καλές θέσεις...
Αντώνης Αντζολέτος
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου