3.12.20

Μειώθηκαν κατά 9,6% τα εισοδήματα...


Η σημαντική μείωση των ωρών απασχόλησης των Ελλήνων κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε ως συνέπεια τον... δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων τους, κατά 9,6%, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση συγκράτησαν αξιοσημείωτα τη μείωση της απασχόλησης, όπως δείχνει μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

 Καθώς μάλιστα, όπως δήλωσε παρουσιάζοντας τα αναθεωρημένα αποτελέσματα της μελέτης ο γενικός διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ, τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους «εμβόλια» στην οικονομία, οι συνέπειες της πανδημίας εκτιμάται πως θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα. Και προτείνεται η χρήση των κατώτατων μισθών ως εργαλείων για να μειωθούν οι ανισότητες και η φτώχεια, εφόσον όμως «έχουν ορισθεί σε κατάλληλο επίπεδο και προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό». 

 Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO, στην Ελλάδα μεταξύ του α΄ και του β΄ τριμήνου του 2020, διάστημα κατά το οποίο επιβλήθηκε το πρώτο lockdown με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι έχασαν το 9,6% των μηνιαίων αποδοχών τους. Το ποσοστό αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη μείωση των ωρών εργασίας, καθώς το βασικό μέτρο που εφαρμόστηκε είναι το «πάγωμα» – αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και όχι στη μείωση των θέσεων εργασίας. 

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η, με την Πορτογαλία να κατατάσσεται πρώτη με απώλειες μισθών της τάξης του 13,7% και τις: Ισπανία με 12,7%, Ιρλανδία με 10,9% και Γαλλία με 10% να ακολουθούν. 

 Τη μεγαλύτερη συγκράτηση φαίνεται πως έδειξαν οι μισθοί σε Ολλανδία με -1,7%, Κροατία με -2,1%, Σουηδία -2,5% και Λουξεμβούργο με απώλειες μισθών της τάξης του 2,9%. Μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας, στον τομέα των μισθών, αποδεικνύονται, τέλος, και στη χώρα μας οι γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες απώλεσαν το 11,7% του μισθού τους, έναντι 8,2% των ανδρών... 

 Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: