...φέρεται να απέκρυψε η Ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ...
Συγκάλυψη στοιχείων για τη λειτουργία των 737 Max, σύστημα των οποίων φαίνεται ότι ευθύνεται για δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, που κόστισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, έφερε στο φως έρευνα της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. Ως βασικό ύποπτο για την απόκρυψη στοιχείων κατηγορεί την... Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας FAA σε συνεργασία με την κατασκευάστρια Boeing.
Όπως αποκαλύφθηκε από καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και στελεχών της FAA, η Boeing μετά τα δυστυχήματα με αεροσκάφη αυτού του τύπου στην Ινδονησία και την Αιθιοπία «εκπαίδευσαν με ακατάλληλο τρόπο» τους πιλότους, στη διάρκεια της προσπάθειας να επιδιορθώσουν το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης πτήσης MCAS. Το σύστημα αυτό φέρεται υπεύθυνο που μετά την απογείωση τα αεροσκάφη έχαναν απότομα ύψος και συνετρίβησαν.
Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι οι πιλότοι που έκαναν εκπαίδευση στον προσομοιωτή, δέχονταν οδηγίες πριν ξεκινήσει η πτήση να κάνουν έναν συγκεκριμένο έλεγχο σχετικό με το λογισμικό ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης πτήσης MCAS, ώστε να διαπιστωθεί πόσο χρόνο χρειάζονται οι κυβερνήτες να εντοπίσουν το πρόβλημα που παρουσιάζεται μετά την απογείωση. Από τις ασκήσεις προσομοίωσης διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από τέσσερα έως 12 δευτερόλεπτα, που είναι πολύ κρίσιμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στις καταθέσεις τους τα στελέχη της FAA υπερασπίστηκαν την πρακτική της Boeing, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες εναντίον της εταιρίας είναι αβάσιμες, ωστόσο η Επιτροπή Εμπορίου στην έκθεσή της αναφέρει ότι η Boeing και η FAA «είχαν προκαθορίσει το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα στα δυστυχήματα, συνδέοντάς τα με την ταχύτητα αντίδρασης του πιλότου».
Η έκθεση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς η FAA έδωσε την άδεια να πετάξουν ξανά τα αεροσκάφη 737 Max, τα οποία ήταν καθηλωμένα από τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλειά τους που προκάλεσαν τα δύο τραγικά δυστυχήματα. Το «πράσινο φως» δόθηκε από την FAA έπειτα από αυτά τα τεστ που σχετίζονται με την ταχύτητα αντίδρασης των πιλότων στο προβληματικό σύστημα.
Και η έκθεση σημειώνει: «Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι η FAA και η Boeing προσπαθούσαν να αποκρύψουν σημαντικές πληροφορίες για κάτι το οποίο μπορεί να είχε μεγάλη συμβολή σε δύο αεροπορικές τραγωδίες».
Να σημειωθεί ότι ήδη η βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία Gol ξεκίνησε πτήσεις με αεροσκάφη Boeing 737 Max και οι American Airlines έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ξανά έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου