Στον πιο «σκληρό» κυριολεκτικά δείκτη, σε αυτόν που καταγράφει τους ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 που έχουν διασωληνωθεί, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι αρμόδιοι, ελπίζοντας πως θα συνεχιστεί η... αμυδρή μείωση που έχει αποτυπωθεί τις τελευταίες επτά ημέρες.
Όπως έχουν πει πολλές φορές οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο σταθερός ρυθμός μείωσης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αποτελεί ένας από τους ασφαλείς «δρόμους» που οδηγούν μακριά από το πεδίο της επιδημίας. Τονίζουν όμως πως πρόκειται για έναν δρόμο μακρύ τον οποίο η χώρα για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια πιθανόν να χρειαστεί να τον διανύσει με συνθήκες lockdown, τουλάχιστον έως και τις 20 Ιανουαρίου.
Χθες το βράδυ οι διασωληνωμένοι ήταν 492, είχαν δηλαδή μειωθεί κατά 13 σε σχέση με τον αριθμό των 505 που ανακοινώθηκαν το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Ωστόσο, μέσα στις ΜΕΘ οι ασθενείς ανέρχονταν στους 538 – πρόκειται προφανώς για υψηλό αριθμό ασθενών, που δείχνει αφενός μεν την ένταση και τη διάρκεια της μάχης που διεξάγεται μέσα στις ΜΕΘ κατά του κορωνοϊού, αφετέρου την αργή αποσυμπίεση των ΜΕΘ.
Ουσιαστικά σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονταν οι ασθενείς στις ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Έπειτα από τρεις εβδομάδες – κι ενώ η καραντίνα βρίσκεται στην έβδομη εβδομάδα- στις ΜΕΘ η πληρότητα παραμένει ανησυχητικά μεγάλη.
Επιπλέον, ο αριθμός των διασωληνωμένων απέχει αρκετά από τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων σύμφωνα με τις οποίες, όπως είχε αναφέρει στις 11 Δεκεμβρίου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, την ημέρα των Χριστουγέννων θα νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους περίπου 300 ασθενείς.
Ένας στους 4 νοσηλευόμενους βρίσκεται σε Μονάδες
Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 2.788 ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Aπό αυτούς, οι 708 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Πρόκειται για ένα πεδίο, όπου καταγράφεται μια συνεχής κινητικότητα, σε όλες τις Μονάδες, αλλά όπου το κοινό χαρακτηριστικό είναι η σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών.
'Ενας στους 2 διασωληνωμένους βρίσκεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα νοσοκομεία της Αττικής οι διασωληνωμένοι είναι 133 – καταγράφεται σε αυτά ταχύτερος ρυθμός μείωσης σε σχέση με την αντίστοιχη στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Στα τελευταία σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 1.295 ασθενείς. Λιγότερο από το 1/3 αυτών (455) νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Το περασμένο 24ωρο έγιναν 180 εισαγωγές ασθενών, με τη μείωση να είναι αισθητή καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά έπειτα από περίπου πέντε εβδομάδες αριθμός εισαγωγών κάτω από 200.
Οι 120 από τους 180 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, γεγονός που δείχνει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί και προκαλεί συνεχώς, νέες παρότι μειωμένες, λοιμώξεις covid-19.
Στην Αττική έγιναν 34 νέες εισαγωγές, με τις περισσότερες εξ αυτών στο «Σωτηρία».
Η εικόνα των ασθενών και των θυμάτων
Από τους διασωληνωμένους, περισσότεροι από τους μισούς (σχεδόν 60%) είναι έπειτα από πολύ καιρό ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Το 38,4%, δηλαδή 194 ασθενείς, είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων, και τέλος, σήμερα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας 18-39 χρόνων – είναι μόλις 11 ενώ είχαν φτάσει και τους 23 στο τέλος Νοεμβρίου.
Το πεδίο των θανάτων δυστυχώς «διευρύνεται» συνέχεια. Το σύνολο των θυμάτων είναι πλέον 4.257 με τα 1.851 να έχουν καταλήξει μέσα στον Δεκέμβριο. Χθες κατέληξαν 85 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 9 ήταν ηλικίας 34 έως 59 χρόνων. Μάλιστα σε ό,τι αφορά 34χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο της Βέροιας, 46χρονο που πέθανε στο ΑΧΕΠΑ και 58χρονο στο νοσοκομείο Βόλου δεν αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Άλλοι 10 άνθρωποι ηλικίας 36 έως 57 χρόνων περιλαμβάνονταν στα θύματα του Σαββατοκύριακου.
Γεωγραφικά τα περισσότερα θύματα ημερησίως καταγράφονται στη βόρειο Ελλάδα – γεγονός αναμενόμενο με τον όγκο των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, χθες από τους 85 νεκρούς που ανακοινώθηκαν οι 48 είχαν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το 64% των νεκρών της επιδημίας καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Από τα 526 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα μισά αφορούν τις μητροπολιτικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 134 και 118 κρούσματα αντίστοιχα.
Τα κρούσματα του Λεκανοπεδίου, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως: 11 από την Ανατολική Αττική, 28 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 24 από τη Δυτική Αττική, 13 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 31 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 9 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας και 18 από τον Πειραιά.
Τα υπόλοιπα κρούσματα, κατανέμονται σε επιπλέον 38 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις δέκα εξ αυτών να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Η Κοζάνη μετρά 26 κρούσματα – αναμένεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να αποδώσουν την επόμενη εβδομάδα. Η Ημαθία παραμένει σταθερά στον επιδημιολογικό χάρτη με 15 κρούσματα, όπως και άλλες περιοχές της Μακεδονίας – Καβάλα (14), Ξάνθη (19), Ροδόπη (11), Σέρρες (10).
Από τη Θεσσαλία οι δύο περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Λάρισα (10) και τα Τρίκαλα (17). Τέλος, 14 κρούσματα καταγράφηκαν στη Βοιωτία...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου