Με βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση στις ΜΕΘ εισέρχεται η χώρα στην τελική ευθεία για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η ευθραυστότητα παραμένει το... κύριο χαρακτηριστικό της επιδημίας, γεγονός που αποτυπώνεται στις εκκλήσεις των ειδικών να τηρηθούν τα μέτρα και να εορτασθούν διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα, όπως είχε γίνει και το Πάσχα. Μάλιστα, χθες, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προανήγγειλε επιπλέον μέτρα και ελέγχους την Πρωτοχρονιά, εάν διαπιστωθεί ότι οι πολίτες δεν πειθάρχησαν τα Χριστούγεννα.
Ο τριψήφιος αριθμός των 853 νέων διαγνώσεων που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνει σαφή υποχώρηση της επιδημίας – ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως τις Τρίτες αποτυπώνεται συνήθως η σκληρή μεν σε σχέση με εκείνη της Δευτέρας, αλλά πραγματική εικόνα της εβδομάδας.
«Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν υποχώρηση του ιού» σχολίασε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως «και τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
Οι συνθήκες πίεσης στις ΜΕΘ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 491, ωστόσο μέχρι το μεσάνυχτα ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε μειωθεί στους 472 – είτε εξιτήρια, είτε θάνατοι. Οι μισοί, οι 243 εξ αυτών, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία συνεχίζουν να πιέζονται πολύ από την επίπτωση της λοίμωξης covid-19 σε όσους μολύνονται, κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.
Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κα) νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 697 ασθενείς. Σε απλές κλίνες covid-19 νοσηλεύονταν 1.957 ασθενείς. Και στα δύο πεδία νοσηλείας ο αριθμός των ασθενών έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενδεικτικό της μείωσης που καταγράφεται και στο επίπεδο των νοσηλειών, είναι ότι χθες έγιναν 199 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με την πλειονότητα αυτών σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα μικρότερο ρυθμό από την ανοδική πορεία στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά, στη συνέχεια, αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα». Ο αριθμός των διασωληνωμένων αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την πορεία της επιδημίας που περιέγραψε ο ειδικός. Στις 24 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 91 και έναν μήνα αργότερα είχαν εξαπλασιαστεί, φτάνοντας τους 562. Έπειτα από σχεδόν έναν μήνα οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρότι έχουν μειωθεί κατά 90, σύμφωνα με την χθεσινή καταγραφή των 472 ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στις ΜΕΘ.
Η εικόνα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και «κόκκινες» περιοχές
Ο καθηγητής υπογράμμισε χθες και τη συρρίκνωση της επιδημίας σε Αττική (242 νέα κρούσματα) και Θεσσαλονίκη (179) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με την Αττική να καταγράφει μείωση νέων διαγνώσεων έως 15% και τη Θεσσαλονίκη 28% λιγότερες διαγνώσεις. Ωστόσο, επανέλαβε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται ομοίως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με εκείνα του λεκανοπεδίου. Στην Αττική οι ασθενείς σε απλές κλίνες ήταν χθες 430 και άλλοι 151 σε ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία νοσηλεύουν 670 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 165 σε ΜΕΘ.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Κοζάνη αλλά και Δυτική Αττική, για την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν 179 ενεργά κρούσματα στον Ασπρόπυργο, 78 στην Ελευσίνα και 25 στη Μάνδρα.
Συνολικά, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημείωσαν οι περιφέρειες Αχαΐας (19), Δράμας (10), Έβρου (46), Ημαθίας (14) Καβάλας (18), Καρδίτσας (17), Κιλκίς (24), Κοζάνης (25), Λάρισας 46, Μαγνησίας (14), Ξάνθης (18), Πέλλας (15), Πιερίας (25), Ροδόπης (21), Σερρών (24) και Τρικάλων (12).
Η πλατφόρμα testing.gov.gr
Έκκληση έκανε ο κ. Μαγιορκίνης προς τους πολίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορωνοϊού, μέσω της σχετικής πλατφόρμας testing.gov.gr.
Ανέφερε ότι ήδη η πλατφόρμα έχει δεχθεί πάνω από 5.000 αιτήσεις και τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τυχαίων τεστ στον πληθυσμό, θα δίνει όλο και πιο ευκρινή εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού ώστε να προλαμβάνονται επιδημικές εξάρσεις.
Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να υποβληθούν σε τεστ, εξυπηρετώντας επιδημιολογικούς σκοπούς για τη διαχείριση της νόσου.
Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης. Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο.
Για όποιον επιλέγεται, η μετακίνησή του από και προς το διαγνωστικό κέντρο θα είναι δικαιολογημένη με την επίδειξη του σχετικού κωδικού sms, ενώ δικαιολογείται και 3ωρη αποχή από την εργασία του. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται σε 386 σταθερά σημεία εξέτασης, τα οποία θα είναι σε Κέντρα Υγείας, σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και σε Μονάδες του ΕΟΔΥ...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.