...αλλά, προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και το 2022"...
«Η ύφεση στην Ελλάδα θα κλείσει στο -10%,, όμως προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021 και 2022 της τάξης του 4,8% και του 4,2% αντιστοίχως», αυτό προβλέπεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, παραδίδοντας... την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι την επόμενη εξαετία-επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές σημερινές. «Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν αν αξιοποιηθούν και επενδυθούν σωστά να κλείσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο το επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας όσο και το παραγωγικό κενό και μπορούν να αυξάνουν το επίπεδο του Εθνικού Προϊόντος 2,3% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, τα επόμενα έξι χρόνια» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον κ. Στουρνάρα τόνισε: «Κύριε Διοικητά της Τραπέζης της Ελλάδος σας καλωσορίζω στη Βουλή, για τρίτη φορά από τη λειτουργία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, με μάσκα αυτήν τη φορά. Εύχομαι την επόμενη φορά τα πράγματα να είναι υγειονομικά πιο χαλαρά. Μας καταθέτετε σήμερα την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020.
Με την ευκαιρία κ. Διοικητά ήθελα να σας πω, ότι αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος ψηφίζεται αύριο. Την ίδια στιγμή η χώρα είναι μπροστά στην πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ αισιόδοξη κατάσταση, παρά την γενικότερη δυσθυμία που μας υπαγορεύει η υγειονομική κρίση, αξιοποίησης δεκάδων δισεκατομμυρίων της ευρωπαϊκής αντίδρασης στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέλος του οποίου είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, αντιδρά εξίσου δυναμικά και εμπλουτίζει με ρευστότητα τα οικονομικά συστήματα της Ευρώπης.
Από τον Μάρτιο 2020 και της Ελλάδος, έχουμε την επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και χρονικά και από πλευράς διάθεσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα σ΄αυτό το αντιφατικό κλίμα με τις υγειονομικές δυσκολίες από τη μία πλευρά, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις μέσα από τα εργαλεία που διαθέτουμε όταν η υγειονομική κρίση κοπάσει, έρχονται οι πάντα χρήσιμες, πολύτιμες, σοβαρές, αξιόπιστες μελετημένες προτάσεις και απεικονίσεις της οικονομικής κατάστασης που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Θεωρώ ότι αυτό το κείμενο της ενδιάμεσης Έκθεσης, το οποίο θα συζητηθεί το νέος έτος, παρουσία σας, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, θα αποτελέσει ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο και διαβούλευσης, αλλά και σύνθεσης, ώστε μέσα σ΄ αυτήν την αντίφαση που ζούμε, υγειονομικές δυσκολίες αυτή τη στιγμή που ωστόσο δεν είναι ακατάβλητες και αισιοδοξία για τις προοπτικές, να αντλήσουμε ωφέλιμα συμπεράσματα.
Να ευχαριστήσω την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία προΐστασθε, η οποία έχει ως αποστολή, και πρέπει να το τονίζουμε αυτό, να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή να προστατεύει την αγοραστική δύναμη τοιυ ευρώ και να προστατεύει επίσης και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, παραδίδοντας την Έκθεση τόνισε:«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, αισθάνομαι πάντα χαρά και τιμή να έρχομαι κάθε φορά στο Κοινοβούλιο και να λογοδοτώ για τις πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Υποβάλλοντας την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020. Αν μου επιτρέπεται να παραφράσω τον μεγάλο Εφέσιο φιλόσοφο Ηράκλειτο θα έλεγα ότι «μήτηρ πάντων πανδημία σήμερα», η οποία καθορίζει τα πάντα, καθορίζει τις εξελίξεις και δυσκολεύει τις προβλέψεις.
Φέτος προβλέπουμε ότι τελικά η ύφεση θα κλείσει στο -10%, όμως προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021 και 2022 της τάξης του 4,8% και του 4,2% αντιστοίχως. Πράγματι η πανδημία είχε δυσάρεστες επιπτώσεις, ανέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που είχε ξεκινήσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, αν μου επιτρέπεται, ουδέν κακό αμιγές καλού, αναφέρατε πριν ότι η Ευρώπη προχωράει επιτέλους στην από κοινού αιτούμενη κοινή δράση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί μια νομισματική πολιτική χωρίς εξαιρέσεις. Είναι μέσα σήμερα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες. Έχει χορηγηθεί εξαίρεση, αυτό που ονομάζουμε waiver, άρα αγοράζονται ομόλογα με το πρόγραμμα της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν αυτά να τα δίνουν ως εξασφαλίσεις και να εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Θα έλεγα ότι μαζί με την αύξηση των καταθέσεων είναι οι καλύτερες συνθήκες ρευστότητας που είχαμε ποτέ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Επίσης οι ηγέτες της Ευρώπης προχώρησαν πριν λίγες μέρες στην έγκριση ενός νέου εργαλείου, για την ανάκαμψη, τη διατηρησιμότητα και την ανθεκτικότητα, αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σταθερές τιμές για 6 χρόνια. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα σημαντικό ποσό 32 δισεκατομμυρίων εύρω, το μεγαλύτερο μέρος είναι επιχορηγήσεις, όπου αν κάποιος προσθέσει και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., τότε την επόμενη εξαετία-επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές σημερινές. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, αν αξιοποιηθούν και επενδυθούν σωστά, να κλείσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κενό και το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε υπολογίσει, και θα το δείτε στην Έκθεση, ότι μπορούν να αυξάνει το επίπεδο του Εθνικού Προϊόντος επί 2,3% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, τα επόμενα έξι χρόνια.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις χώρας που θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες απολαβές από το Ταμείο αυτό. Νομίζω ότι επαφίεται στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μετατρέψουν την κρίση σε πολύ μεγάλη ευκαιρία, κάνοντας το σωστό. Δηλαδή ακολουθώντας μια οικονομική πολιτική, η οποία θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3,5% την επόμενη δεκαετία, θα μπορέσουμε να μετατρέψουν αυτή τη μεγάλη κρίση σε ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι την κοινή δράση της Ε.Ε. Σας παραδίδω λοιπόν κ. Πρόεδρε όλα όσα διαλαμβάνονται στην Έκθεση τον υπολογισμό που σας προανέφερα και όλα τα στοιχεία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση υπογράμμισε τέλος ότι «η έκθεση θα συζητηθεί ενδελεχώς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Με την ευκαιρία που ανοίγουν σήμερα και τα Βιβλιοπωλεία θα ήθελα να συγχαρώ την τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο για τις οικονομικές εκθέσεις αλλά και τις εκδόσεις του κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, που μας διαφωτίζουν για θέματα οικονομικής ιστορίας και άλλα ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου