Την περασμένη άνοιξη, η ανθρωπότητα στη Δύση παρακολουθούσε τη μετάδοση ενός νέου κορωνοϊού στην Κίνα με την αίσθηση πως... παρατηρεί κάτι μακρινό, σχεδόν εξωτικό, που δεν πρόκειται ποτέ να κρούσει τη θύρα του. Η μεγάλη χιλιομετρική και πολιτισμική απόσταση από την Κίνα, αλλά και η προϊστορία της Ασίας σε περίεργους ιούς της γρίπης, έδινε την εντύπωση πως αυτή η απειλή δεν πρόκειται ποτέ να προσεγγίσει τις αναπτυγμένες χώρες μας. Σύντομα διαψεύστηκαν οι ελπίδες. Και οι ηγεσίες, που κοιτούσαν περιφρονητικά (ίσως και λίγο χαιρέκακα) την Κίνα, άρχισαν να συνειδητοποιούν πως οι οικονομίες δεν θα μείνουν αλώβητες. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα, που πάντα δρα με αντιδράσεις ενός ανθρώπου σε βαθύ γήρας, ορισμένες ηγεσίες χωρών πιάστηκαν στον ύπνο, με τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές. Στην Ελλάδα, που γεωγραφικά αποδείχτηκε πιο προστατευμένη από τον κορωνοϊό, ο φόβος γι' αυτή την άγνωστη και αδιόρατη απειλή ανάγκασε τον λαό να ακολουθήσει τις συστάσεις των επιστημόνων. Τα κρούσματα έπεσαν, οι απώλειες ζωών δεν ήταν μεγάλες όσο σε άλλες γειτονικές χώρες και φυσικό αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ανακούφιση.
Την ανακούφιση όμως δεν την ακολούθησε η κυβερνητική εγρήγορση. Συνεπαρμένος από τις σχετικά ήπιες εξελίξεις, ο Μητσοτάκης, για να το πούμε απλά, το ’ριξε στο σορολόπ και την καλοπέραση. Επένδυσε στο προφίλ του ηγέτη βεληνεκούς εντελώς αναντίστοιχου σε σχέση με τα δεδομένα και τις ανάγκες της κοινωνίας και καλλιέργησε την εντύπωση πως ο κορωνοϊός δεν συνιστά, στην πραγματικότητα, τεράστια απειλή.
Το μοτίβο αυτό το ακολούθησε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Κάποιοι θεώρησαν πως ο κορωνοϊός πράγματι δεν μπορεί να τους πλήξει. Άλλοι, απηυδισμένοι από την οικονομική δυσπραγία, προσπάθησαν να αποκομίσουν γρήγορα οικονομικά οφέλη, ώστε να βγάλουν τον επερχόμενο χειμώνα ή για να ρεφάρουν τις απώλειες. Και άλλοι, πιο συνειδητοποιημένοι, έχασαν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση.
Τώρα ο Μητσοτάκης, που κήρυξε το νέο lockdown πολύ αργά, αφού έσυρε τη χώρα γυμνή στη φωτιά, πιστεύει πως το νέο lockdown δεν θα του στοιχίσει πολιτικά. Το κόστος όμως θα είναι βαρύ, όχι λόγω της απώλειας ανθρώπινων ζωών, που πρέπει και ευχόμαστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Ο Μητσοτάκης θα υποστεί την κοινωνική πανωλεθρία επειδή οι πολίτες είναι πιο προετοιμασμένοι από την κυβέρνηση. Γνωρίζουν εδώ και μήνες τα δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού και έχοντας την εμπειρία του πρώτου lockdown γνωρίζουν καλύτερα τι έπρεπε να έχει γίνει προτού αναγκαστούν να αποκοπούν από την εργασία τους, τις οικογένειές τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις.
Και ο κόσμος θα είναι αμείλικτος απέναντι στην κοροϊδία που του επιφύλαξε ο μοιραίος Μητσοτάκης...
Νίκος Σβέρκος
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου