17.11.20

Covid-19: Τι είναι το εμβόλιο της moderna...


Η Modernaμια startup εταιρία βιοτεχνολογίας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε χτες πρώιμα αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της έχει αποτελεσματικότητα... 94.5%. 

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι παρόμοιο με της Pfizer. Αποτελείται από αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που θα παραγάγει την πρωτεΐνη καρφί που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί στα κύτταρα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη καλύπτει την επιφάνεια του ιού και αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους για την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει την μόλυνση. 

Το κυριότερο πρόβλημα με την χρήση του mRNAέγκειται στο ότι το σώμα μας καταστρέφει το mRNA όταν το εντοπίζει έξω από τα κύτταρα καθώς αποτελεί σημάδι μόλυνσης από ιό. Φυσιολογικά το mRNA βρίσκεται μέσα στο κύτταρο και αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ DNAκαι πρωτεΐνης. Δημιουργήθηκε μέσω Biorender Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν μέσω δελτίου Tύπου, και αναφέρουν πως συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν στο control γκρουπ, ενώ οι άλλοι μισοί εμβολιάστηκαν με διπλή δόση. Μέχρι τώρα 95 νόσησαν από COVID-19, 90 από το control group και 5 που είχαν εμβολιαστεί. 11 νόσησαν σοβαρά και όλοι βρισκόντουσαν στο control group, δηλαδή κανείς που εμβολιάστηκε και νόσησε δεν νόσησε σοβαρά. 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως από τους 95 που νόσησαν οι 15 ήταν άνω των 65 και 20 ανήκουν σε διάφορες μειονότητες. Η Pfizer δεν έδωσε στην δημοσιότητα αντίστοιχες πληροφορίες. H ενδιάμεση ανάλυση της Moderna υπολογίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 94.5% αλλά καθώς υπάρχει σχετικά μικρός αριθμός περιπτώσεων COVID-19 μέχρι στιγμής υπάρχει κάποια στατιστική αβεβαιότητα σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό. Με τον όρο ενδιάμεση ανάλυση περιγράφεται η ύπαρξη αρκετών περιστατικών COVID-19 για να δώσουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Για την τελική ανάλυση και αξιολόγηση από τον FDA χρειάζονται συνολικά 151 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων που θα παρακολουθούνται για 2 χρόνια.

 Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί μόνο μέτριες παρενέργειες όπως κούραση, μυαλγία, αρθραλγία, πονοκέφαλος, πόνος, οίδημα στο σημείο της ένεσης. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου έναντι της Pfizer είναι η βελτιωμένη σταθερότητα του εμβολίου που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μεταξύ 2 και 8 C για 30 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί στους -20 C μέχρι 6 μήνες για αποθήκευση και αποστολή σε απομακρυσμένα μέρη, σύμφωνα με την εταιρία. Σε αντίθεση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί αποθήκευση στους -80 C από την παραγωγή μέχρι τον ασθενή. 

Η εκτιμώμενη τιμή του εμβολίου είναι μεταξύ 38 και 45 λιρών για 2 δόσεις, ενώ της Pfizer 30 λίρες για 2 δόσεις. Η Moderna υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παραγάγει 20 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ και ελπίζει να παραγάγει μισό με 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο 2021. Τα ερωτήματα είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν για το εμβόλιο της Pfizer και αφορούν στην διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, την ασφάλεια του, την ικανότητα του να προστατεύσει από μόλυνση και από βαριά συμπτώματα.

 Η εταιρία δίνει μεν κάποιες απαντήσεις μέσω του δελτίου Τύπου, αλλά η αισιοδοξία θα είναι περισσότερο δικαιολογημένη όταν θα δοθούν στην δημοσιότητα τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να κριθούν από ανεξάρτητους επιστήμονες αλλά και τους οργανισμούς υγείας. Η Moderna έχει συμβόλαιο για 100 εκατομμύρια δόσεις για τις ΗΠΑ με οψιόν για 400 εκατομμύρια ακόμα, και 80 εκατομμύρια δόσεις για την ΕΕ. Καθώς απαιτείται διπλή δόση για το κάθε άτομο σε ένα διάστημα 28 ημερών, και προκειμένου να υπάρξει ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας απέναντι στον ιό πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, και με δεδομένο ότι η εταιρία στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να παραγάγει 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο 2021, γίνεται φανερό ότι ακόμα και αν λάβουν έγκριση και τα 2 εμβόλια της Pfizerκαι της Moderna δεν θα μπορέσουν από μόνα τους να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. 

Οι μάσκες, τα μαζικά τεστ, η ιχνηλάτηση, η τήρηση των αποστάσεων, η εξασφάλιση των κατάλληλων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ, ο δραστικός περιορισμός και η καραντίνα των ταξιδιωτών μεταξύ των χωρών παραμένουν τα βασικά μας όπλα για τον έλεγχο της πανδημίας...  
 
Σπύρος Μερκούρης

ΠΗΓΕΣ: — investors.modernatx.com — theguardian.com —sciencemag.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: