Πατριώτες δεν ήταν ποτέ. Ούτε είχαν στο μυαλό τους το συμφέρον της χώρας τους. Οι χρυσαυγίτες συστηματικά ψήφιζαν στο ελληνικό κοινοβούλιο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και κρύβονταν πίσω από την εθνική τους "φορεσιά", ξερνώντας μίσος.
Τραμπούκιζαν, τρομοκρατούσαν, χτυπούσαν κόσμο, δολοφόνησαν και... εντέλει, κατέληξαν στη φυλακή, μετά από μία δίκη που χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση ως ένα από τα ορόσημα της χρονιάς που κλείνει, και ως ένα από τα γεγονότα που έκανε όλους τους δημοκράτες του τόπου να χαμογελάσουν εν μέσω πανδημίας.
Η άκρα δεξιά χρησιμοποιούσε λαϊκίστικα επιχειρήματα και εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση της δεκαετίας του '10, μπήκε στο κοινοβούλιο και έφερε στα έδρανά του τη ρατσιστική ρητορική και τη φασιστική ιδεολογία που κρυβόταν πίσω από θρησκευτικές και δήθεν πατριωτικές "ιαχές". Φυσικά μιλάμε για τους απογόνους των δοσίλογων του τόπου, άλλωστε όπως έλεγε και ο εν ελλάδι φυρερίσκος, "είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945".
Την ώρα λοιπόν που ακόμη ψάχνουμε τον "νούμερο 2" του Μιχαλολιάκου, τον Χρήστο Παππά, ο έτερος καταδικασμένος χρυσαυγίτης που ακόμη δεν έχει μπει στο κελί του, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, αρνήθηκε να καταδικάσει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, στην Κύπρο. Μια Κύπρο που εν πολλοίς "πούλησε" η Χούντρα των Συνταγματαρχών που τόσο πολύ αγάπησαν και αγαπούν οι χρυσαυγίτες και τη χρησιμοποιούσαν πολλάκις ως σημείο αναφοράς στις δημόσιες ομιλίες τους.
Στο σκεπτικό του Λαγού, η απόφασή του τεκμηριώνεται βάσει της "υποκριτικής χρηματοδότησης της Γερμανίας προς την Τουρκία", αναφέροντας πως "η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει με τη συλλογή κάποιων υπογραφών", ενώ ζητά απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί, ένα αίτημα δηλαδή που... περιλαμβάνεται στο ψήφισμα του ΕΚ!
Στο επίμαχο ψήφισμα λοιπόν του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε την Πέμπτη με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν εμφατικά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο προάστιο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και προειδοποίησαν με ιστορική πλειοψηφία, πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπονομεύουν τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, με τις κυρώσεις πλέον να είναι ορατές προς την κυβέρνηση Ερντογάν.
Οι 3 ψήφοι κατά του ψηφίσματος, προήλθαν -χωρίς ουδεμία έκπληξη- απο τους ακροδεξιούς στο Ευρωκοινοβούλιο οι οποίοι αυτοαποκαλούνται "αντιευρωπαϊστές" και προσπάθησαν να "διαφοροποιηθούν" με αυτό τον τρόπο, λαϊκίζοντας τη δήθεν αντισυστημική τους πορεία εντός των Βρυξελλών. Φυσικά δεν έπραξαν αναλόγως στα ψηφίσματα κατά των αμβλώσεων στην Πολωνία και κατά των μεθοδεύσεων του Όρμπαν κατά της ελευθερίας του λόγου στη χώρα του.
Συγκεκριμένα καταψήφισαν, ο Τσέχος Ιβάν Νταβίντ, ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκράαφ από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" και ο καταδικασμένος από την ελληνική δικαιοσύνη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Γιάννης Λαγός, για τον οποίο εκκρεμεί η άρση της ασυλίας του στο ΕΚ.
Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ εδώ και τρεις μήνες το ΑΚΕΛ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς ζητούσαν ψήφισμα για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει τον λόγο στον καταδικασθέντα Γιάννη Λαγό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.
"Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή δώσατε τον λόγο σε κάποιον που η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε δολοφονίες. Ντροπή!", ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κλείσιμο της ομιλίας του στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
Ο Λαγός βρίσκεται ακόμη στις Βρυξέλλες, παρά την σε βάρος του καταδίκη, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη η άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Yπενθυμίζεται οτι καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας, υπερψηφίστηκε -όπως αναφέραμε- την Πέμπτη με 631 ψήφους υπέρ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της".
Παράλληλα, το ΕΚ "παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να απόσχει από κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής πολιτικής παράνομων εποικισμών".
Το ψήφισμα αυτό έρχεται να ενισχύσει την υποστήριξη στην προσπάθεια της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα. Φυσικά, υπάρχουν αγκυλώσεις από πλευράς Βερολίνου, ωστόσο η εμβληματική πλειοψηφία, αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για τις εξελίξεις.
Την Παρασκευή, η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντάς το "αποκομμένο από τις πραγματικότητες" και κάνοντας λόγο για "εκβιασμό".
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου τα Βαρώσια μια περιφραγμένη περιοχή που παρέμενε ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Η Άγκυρα υποστήριξε το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο μήνα προκαλώντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου