Άνθρωποι πεινούσαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Έτσι, ο Φράνσις Ζάακε, μέλος του κοινοβουλίου της Ουγκάντας, αγόρασε λίγο ρύζι και ζάχαρη για να το παραδώσει στους άπορους ψηφοφόρους του. Για αυτήν την φιλανθρωπική πράξη... συνελήφθη.
Ο κ. Ζάακε είναι μέλος της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι διέταξε ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να χορηγήσει επισιτιστική βοήθεια. Οποιοσδήποτε άλλος το κάνει μπορεί να κατηγορηθεί για δολοφονία, ο κ. Μουσεβένι έχει απειλήσει, καθώς μπορεί να το κάνει με άτακτο τρόπο, να προσελκύσει πλήθη και έτσι να διαδώσει τον κοροναϊό.
Ο κ. Ζάακε ήταν προσεκτικός ώστε μην θέσει τους ψηφοφόρους του σε κίνδυνο.
Αντί να συγκλίνουν τα πλήθη σε ένα μέρος για να παραλάβουν τα πακέτα, τα είχε παραδώσει στις πόρτες των ανθρώπων με μοτοσικλέτα-ταξί. Παρ 'όλα αυτά, την επόμενη μέρα η αστυνομία και οι στρατιώτες πήδηξαν πάνω από το φράχτη του, ενώ έκανε ντουζ και μπήκαν στο σπίτι του.
Τον έσυραν σε ένα φορτηγό και τον πέταξαν σε ένα κελί. Λέει ότι τον χτύπησαν, τον κλωτσούσαν και τον τραυμάτισαν, συνέθλιψαν τους όρχεις του, ψέκασαν μια χημική ουσία στα μάτια του που προκαλεί τύφλωση, τον αποκάλεσαν σκύλο και του είπαν να εγκαταλείψει την πολιτική.
Ισχυρίζεται ότι κάποιος χλεύαζε: «Μπορούμε να κάνουμε ό, τι θέλουμε σε σας ή ακόμη και να σας σκοτώσουμε ... Κανείς δεν θα διαδηλώσει επειδή βρίσκονται σε περιορισμό στο σπίτι». Η αστυνομία λέει ότι προκάλεσε μόνος τους τραυματισμούς και ψάχνει για τη συμπάθεια ξένων χορηγών. Οι κατηγορίες εναντίον του απορρίφθηκαν τελικά, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. «Ο πρόεδρος δεν θέλει η αντιπολίτευση να δώσει φαγητό», λέει ο κ. Ζάακε, ο οποίος περπατά με πατερίτσες και φοράει γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει τα μάτια του. «Ξέρει ότι οι άνθρωποι θα μας συμπαθήσουν [αν το κάνουμε].»
Η πανδημία ήταν τρομερή όχι μόνο για το ανθρώπινο σώμα αλλά και για το σώμα της πολιτικής. Το Freedom House, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, μετρά 80 χώρες όπου η ποιότητα της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τόσο δικτατορίες που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα άσχημα όσο και δημοκρατίες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου τα πρότυπα έχουν υποβαθμιστεί. Μόνο μία χώρα, το Μαλάουι, έχει βελτιωθεί (βλ. Χάρτη). Ο Covid-19 «πυροδότησε μια κρίση για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζουν η Sarah Repucci και η Amy Slipowitz του Freedom House. Η παγκόσμια ελευθερία μειώνεται λίγο πριν από την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-08, σύμφωνα με τους ίδιους. Το Covid-19 έχει επιταχύνει αυτήν την προϋπάρχουσα τάση με διάφορους τρόπους.
Η ασθένεια αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για κάθε έθνος. Οι κυβερνήσεις έχουν, αναλόγως, αναλάβει επείγουσες εξουσίες για την αντιμετώπισή της. Αλλά αυτές οι εξουσίες μπορούν να τύχουν κατάχρησης.
Οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει επιλεκτικά τις διαμαρτυρίες με το σκεπτικό ότι ενδέχεται να διαδώσουν τον ιό, αλλά στην ουσία για να σιωπήσουν τους κριτικούς και να μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίο τράγο τις μειονότητες...
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ
Πηγή:economist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.