Οι ειδήμονες του IPBES εκτιμούν ότι υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί σε θηλαστικά και σε πτηνά...
Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καμουφλάρει την πολιτική επιλογή υποχρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος Υγείας (προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα) προς όφελος μιας κουτσής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι ειδήμονες του...
Intergovernmental Science - Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), οργανισμού θεσμοθετημένου από τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν σημάνει συναγερμό: Εκτιμούν ότι υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί σε θηλαστικά (ιδίως νυχτερίδες, τρωκτικά, πρωτεύοντα θηλαστικά) και σε πτηνά (ιδίως θαλάσσια) και ότι από αυτούς τους ιούς 631.000 έως 827.000 θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το άλμα και να περάσουν στο ανθρώπινο είδος.
"
Ο κίνδυνος πανδημιών αυξάνεται ραγδαία" τονίζεται στη σχετική έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο κίνδυνος οφείλεται στην "εκθετική αύξηση των ανθρωπογενών παρεμβάσεων" στα οικοσυστήματα. Δηλαδή στις αλλαγές χρήσης γης (αποψίλωση δασών, εγκατάσταση σε βιότοπους άγριας ζωής, ανάπτυξη καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αστικοποίησης), που συνιστούν παγκοσμίως έναν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης πανδημιών που, άλλωστε, τονίζεται ότι "προκάλεσαν πάνω από το 30% των νέων ασθενειών που αναφέρθηκαν από το 1960".
Σε συνέργεια δε με την κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές χρήσης γης και οι συνεπαγόμενες απώλειες στη βιοποικιλότητα τονίζεται πως έχουν οδηγήσει στην ανάδυση σημαντικών ασθενειών. Διότι, όπως επισημαίνεται, η καταπάτηση των βιοτόπων από τον άνθρωπο παρέχει νέα μονοπάτια για τη διάχυση παθογόνων ιών και την αύξηση των ρυθμών μετάδοσης -να που θα χρειαστεί ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας παγκοσμίως.
Η πανδημία της Covid-19 υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει από 8 έως 16 τρισ. δολάρια (αν και η έκθεση επισημαίνει ότι ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος θα αποτιμηθεί μόνον αφού αναπτυχθούν τα εμβόλια).
Οι επόμενες πανδημίες; Ενδέχεται να έχουν ακόμα βαρύτερες επιπτώσεις, αν δεν υπάρξουν πολιτικές πρόληψης που να βάλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, που αναδεικνύονται πεντακάθαρα αν δώσουμε ονοματεπώνυμο σε κάποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Μπολσονάρου και καταστροφή του Αμαζονίου. Επτά Αδελφές του παγκοσμίου καρτέλ του πετρελαίου. Ο Τραμπ, που δεν αρκέστηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο δίνει άδειες εξόρυξης στην Αρκτική. Και ο Μητσοτάκης, που καταργεί την προστασία σε περιοχές Natura και αιγιαλό. Παγκοσμίως η νέα Δεξιά βλάπτει σοβαρά περιβάλλον και υγεία. Τη ζωή, με δυο λέξεις...
Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.