...για συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών...
Με το ρολόι να τρέχει ολοταχώς προς την πρωτοχρονιά και τη λήξη της διορίας για την επίτευξη συμφωνίας που θα ορίζει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησαν εκ νέου στο Λονδίνο οι πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις. Είχαν... διακοπεί πριν από δύο εβδομάδες, λόγω κρούσματος κορονοϊού μεταξύ μελών των ομάδων.
Πάντως, παρά την ασφυκτική πίεση του χρόνου, οι ελπίδες για επιτυχή κατάληξη των συζητήσεων είναι πολύ χλομές, καθώς και οι δύο πλευρές προσέρχονται αμετακίνητες σε πολλές από τις θέσεις τους πέντε εβδομάδες πριν από το τέλος του χρόνου και ενώ η πανδημία πιέζει ασφυκτικά οικονομίες και κοινωνίες.
Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ταξίδεψε στο Λονδίνο, δηλώνοντας «ευτυχής» για την επανεκκίνηση της διαδικασίας και τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται με υπομονή και αποφασιστικότητα». Το προηγούμενο διάστημα οι όποιες επαφές γίνονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ο ίδιος συνομιλούσε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Φροστ, μέσω τηλεδιασκέψεων, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να ανακοινώσουν ουσιαστική πρόοδο.
Βασικά θέματα στα οποία αδυνατούν συμβιβαστική λύση είναι τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα, ο ρόλος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις μεταξύ τους σχέσεις και η παροχή επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, ώστε να μην πλήττεται ο ανταγωνισμός.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, επανέλαβε ότι δεν θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή του να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωση που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει στα αιτήματα των Βρυξελλών, που επιμένουν ότι τα βρετανικά προϊόντα δεν θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην κοινή αγορά αν δεν τηρούνται οι κανόνες της Ε.Ε. Και αυτά είναι τα κύρια σημεία που μπορούν τελικά να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο αδιέξοδο.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, την 1η Ιανουαρίου οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Κατ' αρχάς θα επιβληθούν αυτόματα δασμοί στα προϊόντα των δύο πλευρών στο μεταξύ τους εμπόριο, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί στο εμπόριο.
Οι απώλειες θα είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές, αλλά βαρύτερες για τη Βρετανία, που οι μισές εξαγωγές της κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου