30.11.20

Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα...


...για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης...

Η χώρα δεν πηγαίνει καλά με την πανδημία η οποία σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη της, δίνει νέες βαριές νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (χθες σκαρφάλωσαν στις 603) και σχεδόν 100 θύματα καθημερινά (χθες μετρήσαμε 98), ενώ το σύστημα υγείας έχει πια γονατίσει, αθωράκιστο και αβοήθητο. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη αλλά επιμένει να ασχολείται με την... εικόνα της ως εάν οι πολίτες να μη ζουν στην ίδια χώρα και να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά πραγματικότητας και επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η επιχείρηση εύρεσης εξιλαστήριου θύματος, ενός προσώπου που θα «πέσει» για να μην «πέσει» ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνησή του, προκαλεί αλγεινή εντύπωση την ώρα που δεν γίνεται το παραμικρό βήμα για τη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, για την περίθαλψη των αρρώστων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ντέρμπι Κικίλια - Αρκουμανέα εναντίον Χαρδαλιά - Τσιόδρα, με τη δεύτερη ομάδα να ευνοείται από το Μαξίμου, που επικαλέστηκαν χθες δύο φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες -το «Βήμα» και η «Δημοκρατία»- ποσώς ενδιαφέρει την κοινωνία η οποία κινδυνεύει από την πανδημία αλλά και από τη βαθιά οικονομική κρίση. Ούτε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εκτίθενται για ακόμα μία φορά με τα παιχνίδια της κυβέρνησης. Φυσικά, έχουν την ευθύνη να τα σταματήσουν, στο κομμάτι που τους αφορά. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα.

«Διαπιστώνουμε όλοι πως τα στοιχεία ούτε δημόσια είναι ούτε επαρκή. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο επιστήμονα πρέπει η εικόνα να είναι πλήρης», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επιθυμούν να απαντήσουν συλλογικά στο ζήτημα που έχει προκύψει και όχι επώνυμα και κατά μόνας.



Δεν είναι η πρώτη φορά που το λένε. «Οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ προσθέτουν και την παράμετρο της καλύτερης πληροφόρησης, τα προβλήματα της οποίας η “Εφ.Συν.” έχει αναδείξει από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα της χώρας μας η πανδημία. Είναι ντροπή οι ειδικοί της Επιτροπής να απαντούν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα μας! Οι εκθέσεις και οι ανακοινώσεις, μας λένε, είναι ελλιπείς» («Εφ.Συν.», «Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!», 14/7).

Οι επιστήμονες της Επιτροπής έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα στοιχεία από αυτά που δίνονται στους υγειονομικούς συντάκτες! Καθημερινά αναρτάται μια επιδημιολογική έκθεση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας στο site του ΕΟΔΥ, προσβάσιμη και ορατή από όλους.

Στη συνέχεια στέλνεται υπό τον τίτλο «ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης» με την ημερομηνία της ημέρας στο email των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας (η πρώτη είχε σταλεί στις 3/7). Η πληροφορία αυτή, της κατανομής των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της χώρας, δεν παρέχεται και στα μέλη της Επιτροπής, μας λένε. Σε κάθε περίπτωση γιατί τιτλοφορείται «άτυπη ενημέρωση»; Γιατί δεν αναρτάται και αυτή στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ; Δεν είναι έγκυρη, επίσημη, πραγματική;

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», «παντελώς άδικα και αβάσιμα» χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα των κυριακάτικων εντύπων ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία. «Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. «Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας», σημειώνει ο Ν. Χαρδαλιάς.

Και οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, μόνο η κοινή αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Με καθυστέρηση 9 μηνών το Μητρώο Covid

Εννιά μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας και το Μητρώο Covid που έπρεπε να υπάρχει από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και τώρα αρχίζει να παίρνει μπροστά. Πρόκειται για μία πλατφόρμα στην οποία θεωρητικά θα καταγράφονταν όλοι οι ασθενείς με Covid. Ενα εργαλείο συλλογής των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας. Κάθε εργαστήριο θα υπέβαλλε σε αυτό τα αποτελέσματα των τεστ που έχει διεξαγάγει, κάθε γιατρός θα γνωστοποιούσε τη συνταγογράφηση του τεστ και την πορεία της υγείας του ασθενούς του.

Γιατί καθυστέρησε; Διότι σχεδιάστηκε με βάση περιορισμένη στρατηγική και προοπτική χωρίς να ενσωματώνει την ελληνική πραγματικότητα. Ακόμα, διότι μαινόταν πόλεμος εξουσίας μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ για το ποιος θα τη διαχειρίζεται. Το υπουργείο Υγείας επέμενε καθότι είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη χάραξη στρατηγικής στην πανδημία, ωστόσο η ΗΔΙΚΑ διαφωνούσε. Τελικά κέρδισε ο ΕΟΔΥ αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όποιος και αν κέρδισε έχασε η χώρα, καθώς μ’ αυτά και μ’ αυτά είμαστε πίσω στην παρακολούθηση της πανδημίας 9 μήνες.

Εμφύλιος για την προβληματική ενημέρωση

«Είναι γεγονός ότι η έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινώνουμε κάθε μέρα στις 18.00 για να ενημερώνουμε το κοινό είναι πληρέστατη, έχει πάρα πολλή πληροφορία. Το λέω γιατί έχω δει και τις άλλες αντίστοιχες εκθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Και από την αρχή της πανδημίας που έχουμε κάθε μέρα την αντίστοιχη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, δίνουμε με εμπιστοσύνη και με διαφάνεια όλα τα στοιχεία», τόνισε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ρωτήσαμε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πώς σχολιάζουν τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Τον άκουσαν και κόντεψαν να πέσουν από τις καρέκλες τους, μας απάντησαν. Τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; «Δημοσιεύουν μια συνοπτική επιδημιολογική έκθεση, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικότατα, με διαδραστικές σελίδες μάλιστα, στοιχεία στους ιστότοπους των εθνικών αντίστοιχων του ΕΟΔΥ οργανισμών. Μια περιήγηση αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς», απαντούν.

Τι σημαίνει αναλυτικά στοιχεία; Ενδεικτικά τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν τα εξής:

■ Πόσα εργαστήρια κάνουν τεστ;

■ Πόσα τεστ είναι μοριακά και πόσα rapid και όχι σύνολο τεστ χωρίς να γίνεται γνωστό καν αν οι μοριακοί έλεγχοι γίνονται με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι ή συγκρίνουμε πορτοκάλια με μήλα.

■ Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αναλυτικά ανά περιφέρεια και πιο αναλυτικά ανά νοσοκομείο.

■ Πόσοι υγειονομικοί ασθενούν, νοσηλεύονται, βρίσκονται σε καραντίνα, αναλυτικά ανά περιφέρεια και πιο αναλυτικά ανά νοσοκομείο.

■ Επιδημιολογικά στοιχεία ανά περιοχή - και όχι απλή αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας σε «περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο». Δεν μπορεί, σημειώνουν οι επιστήμονες, να ανακοινώνονται ονομαστικά περιοχές που «έχουν πρόβλημα», χωρίς να δημοσιοποιούνται περαιτέρω στοιχεία.

■ Αναλυτικές πληροφορίες για τις συρροές κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση πρέπει να δείχνει με λεπτομέρεια πότε άρχισε μία συρροή, τι είδους επαφές περιλαμβάνει κοκ., προσθέτουν.

Εάν δηλώνονται με σαφήνεια τα στοιχεία, η Επιτροπή μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, επισημαίνουν οι επιστήμονες και επαναλαμβάνουν πως η ενημέρωσή τους δεν έχει λόγο να διαφέρει από την ενημέρωση του πολίτη. Τα στοιχεία πρέπει να είναι δημόσια και για ακόμα έναν λόγο, τονίζουν: να μαθαίνουν και οι άνθρωποι και να πείθονται ότι υπάρχει πρόβλημα, όχι επειδή το λέει ο Ν. Χαρδαλιάς.

1.695 θάνατοι μέσα στον Νοέμβριο

Λίγο πριν εκπνεύσει ο τραγικότερος μέχρι στιγμής μήνας από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, ο Νοέμβριος μετράει περισσότερες από επτά στις δέκα απώλειες ανθρώπινων ζωών (1.695 θάνατοι, 73%) και περισσότερα από έξι στα δέκα γνωστά κρούσματα Covid (63.604 διαγνώσεις, 61%), από τις 25 Φεβρουαρίου όταν σημειώθηκε το πρώτο γνωστό κρούσμα Covid στη χώρα μας. Χθες μετρήσαμε 1.193 γνωστά κρούσματα, 247 στην Αττική, που επιστρέφει στην πρώτη θέση της κατανομής, 235 στη Θεσσαλονίκη, 88 στην Πιερία και τα υπόλοιπα σε ακόμα 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: