24.11.20

Πιο κοντά στην άρση απαγόρευσης πτήσεων...



...για τα Boeing 737 Max η Ε.Ε...
Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση της απαγόρευσης πτήσεων για το Boeing 737 Max προχωρούν οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς, δημοσιεύοντας μια προτεινόμενη οδηγία αξιοπλοΐας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μέσα σε λίγες εβδομάδες «αποκαθήλωση» τον εν λόγω τύπο αεροσκαφών, μετά από σχεδόν δύο χρόνια παύσης κυκλοφορίας που... ακολούθησαν θανατηφόρες συντριβές.

Η δημοσίευση της οδηγίας από τον Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) ανοίγει μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 28 ημερών μετά την οποία ο Οργανισμός θα επανεξετάσει τα στοιχεία και στη συνέχεια θα εγκρίνει την επανέναρξη πτήσεων για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βήμα αυτό σηματοδοτεί «την πρόθεσή του EASA να επιτρέψει την επιστροφή του αεροσκάφους στον ευρωπαϊκό ουρανό, μέσα σε λίγες εβδομάδες».


Ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «προσγείωσαν» το Max τον Μάρτιο του 2019, μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφους της Ethiopian Airlines, πέντε πέντε μήνες αφότου ένα άλλο Max της ινδονησιακής Lion Air είχε χαθεί στη Θάλασσα της Ιάβα. Συνολικά και από τα δύο αεροπλάνα, σκοτώθηκαν 346 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Η κίνηση του EASA, ο οποίος εδρεύει στην Κολωνία της Γερμανίας, έρχεται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Διεύθυνσης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) να επιτρέψει την επαναφορά των πτήσεων για τα Boeing 737 Max, στις αρχές του μήνα.

«Ο EASA κατέστησε σαφές από την αρχή ότι θα διεξαγάγαμε τη δική μας αντικειμενική και ανεξάρτητη αξιολόγηση του 737 Max, σε στενή συνεργασία με την FAA και την Boeing, για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτών των τραγικών δυστυχημάτων, που επηρέασαν τις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA, Πάτρικ Κάι.

Οι έρευνες για τα δυστυχήματα αποκάλυψαν ότι μια πρωταρχική αιτία βλάβης και στις δύο περιπτώσεις ήταν σε ένα πρόγραμμα λειτουργίας λογισμικού γνωστό ως Maneuvering Characteristics Augmentation System ή MCAS. Ο EASA είπε ότι ο έλεγχός του ξεκίνησε με μια ανασκόπηση του MCAS, αλλά προχώρησε πολύ πιο πέρα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχουμε αφήσει κανένα περιθώριο στην εκτίμησή μας για το αεροσκάφος, με την αλλαγή της σχεδιαστικής προσέγγισης», δήλωσε ο Κάι.

«Κάθε φορά που φαινόταν ότι είχαν επιλυθεί τα προβλήματα, σκάβαμε βαθύτερα και θέταμε ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μια εμπεριστατωμένη και περιεκτική επισκόπηση του πώς πετάει αυτό το αεροπλάνο και πώς είναι για έναν πιλότο να πετάει το Max, δίνοντάς μας τη διαβεβαίωση ότι είναι πλέον ασφαλές να πετάξουμε».

Ο EASA είπε ότι ένα «θεμελιώδες πρόβλημα» του MCAS, το οποίο είχε σκοπό να διευκολύνει τον χειρισμό του αεροσκάφους, ήταν πολλοί πιλότοι δε γνώριζαν καν την ύπαρξή του.

Η οδηγία αξιοπλοΐας επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτόν τον ανθρώπινο παράγοντα, προτείνοντας όχι μόνο αλλαγές στον σχεδιασμό των αεροσκαφών, αλλά και απαιτώντας ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για πιλότους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης σε προσομοιωτές πτήσεων.

Η ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί τις ίδιες αλλαγές με αυτές που επιβάλλει η FAA, οπότε δεν θα υπάρχουν λογισμικές ή τεχνικές διαφορές μεταξύ των αεριωθούμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν αμερικανικοί ή ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς.

Ωστόσο, ο EASA δίνει επίσης ρητά στα πληρώματα πτήσης περισσότερα περιθώρια παρέμβασης για την παράκαμψη των αυτόματων συστημάτων και υποχρεώνει, προς το παρόν, ο αυτόματος πιλότος του αεροσκάφους να μη χρησιμοποιείται για ορισμένους τύπους προσγειώσεων υψηλής ακρίβειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: