16.11.20

«Οι απαγορεύσεις βλάπτουν σοβαρά...


...και τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία»...

Η κυβέρνηση «δυναμιτίζει τελείως το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης των πολιτών στην εφαρμογή  των περιοριστικών μέτρων», την κατηγορεί ο Ανδρέας Ξανθός αναφορικά με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και συναθροίσεων για την αυριανή επέτειο. Ή, με... άλλα λόγια, «οι απαγορεύσεις  αυτών των ημερών ‘βλάπτουν σοβαρά’ και τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία».

Μέσω της συνέντευξής του στο libre, ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί επιπλέον την κυβέρνηση ότι «έστειλε πρώτη το μήνυμα της ‘χαλάρωσης’ και της αμεριμνησίας, και η κοινωνία ακολούθησε».

Προχωρά, μάλιστα, σε μια σημαντική καταγγελία:

«η επιδημιολογική εικόνα και τα στοιχεία του WHO και του ECDC  αποτυπώνουν μια έντονα αυξητική τάση στα κρούσματα και τους θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού ήδη από το καλοκαίρι, η οποία όμως υποτιμήθηκε». Μέμφεται εξάλλου τον Βασίλη Κικίλια για «προκλητική αλχημεία» στο θέμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ.

«Δεν είναι η ώρα της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων υγείας ή της διευθέτησης συντεχνιακών συμφερόντων», διαμηνύει επίσης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «το σύνδρομο  επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) των υγειονομικών» που «αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και απειλεί την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Ο συνομιλητής μας επαναφέρει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «minimum  συστράτευση μπροστά στην υγειονομική απειλή» και, απαντώντας στο ερώτημα του libre για τον Σωτήρη Τσιόδρα, ξεκαθαρίζει:

«Η επιστημονική επάρκεια του κ. Τσιόδρα και συνολικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν αμφισβητείται στα σοβαρά και έχουμε υποχρέωση όλοι (…) να περιφρουρηθεί το κύρος τους».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις ενέργειες του Παύλου Πολάκη την εβδομάδα που πέρασε, ο Ανδρέας Ξανθός δίνει μια απάντηση που θα συζητηθεί:

«όσοι έχουμε δημόσιους ρόλους αυτήν την περίοδο, οφείλουμε με τις δηλώσεις και τις πράξεις μας να συμβάλλουμε στην κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, γιατί αλλιώς τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν θα είναι αποτελεσματικά».

-Για την πανδημία θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας, κύριε υπουργέ, δεν μπορώ όμως παρά να ζητήσω το εισαγωγικό σας σχόλιο για όσα γίνονται σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείο, εξαιτίας ή με αφορμή, την πανδημία…

Η φετινή επέτειος του «Πολυτεχνείου» προφανώς δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η πανδημία και το lockdown αλλάζουν αναγκαστικά τα δεδομένα και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα τιμήσουν, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, μια από τις σημαντικότερες στιγμές  της σύγχρονης πολιτικής  μας ιστορίας.

Η κυβέρνηση όμως βρήκε την ευκαιρία, με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία, να επιδείξει  «πολιτική πυγμής» απέναντι στο δημοκρατικό και αριστερό κόσμο και στις ευαισθησίες του, διολισθαίνοντας στην αστυνομοκρατία και στην εδραίωση «καθεστώτος εξαίρεσης» από τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προκαλεί αντιδράσεις, πυροδοτεί κοινωνική και πολιτική πόλωση και άρα δυναμιτίζει τελείως το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης των πολιτών στην εφαρμογή  των περιοριστικών μέτρων. Με άλλα λόγια, οι απαγορεύσεις  αυτών των ημερών «βλάπτουν σοβαρά» και τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία.

-Πώς φτάσαμε ως εδώ, κύριε υπουργέ; Ακούσαμε και τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχω συγκρατήσει και όσα μας είπε, εδώ, στο libre ο Μ. Δερμιτζάκης, ότι δηλαδή η εκθετική αύξηση είχε ξεκινήσει από τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου...

Η ομολογία του κ. Γεωργιάδη ότι «πέσαμε έξω» στην εκτίμηση για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος και ειδικά για την επίπτωση του τουρισμού, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «εφησυχασμός» που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι υπήρξε μετά την αρχική «καραντίνα, δεν εξηγείται με ψυχολογικούς όρους (ανάγκη της κοινωνίας για χαλάρωση) αλλά με πολιτικούς.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξαν να κερδοσκοπήσουν  πολιτικά πάνω στην ήπια πορεία της πανδημίας στην πρώτη φάση, για να εδραιώσουν τη δημοσκοπική και πολιτική υπεροχή τους.

Μόνο που έτσι έστειλαν το λάθος «σήμα» στην κοινωνία, ότι «σωθήκαμε», ότι «η μπόρα πέρασε», ότι «είμαστε ασφαλείς».

Δηλαδή η κυβέρνηση έστειλε πρώτη το μήνυμα της «χαλάρωσης»   και της αμεριμνησίας, και η κοινωνία ακολούθησε, γι’ αυτό και προκαλεί η συνεχής αναφορά  των κυβερνώντων στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε κυρίως για την επικοινωνία και ελάχιστα για την ουσία που ήταν η  έγκαιρη πρόληψη της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό, καθώς και η προετοιμασία του Συστήματος Υγείας και της Κοινωνίας απέναντι στην αναμενόμενη επιδημική έξαρση του φθινοπώρου. Όντως η επιδημιολογική εικόνα και τα στοιχεία του WHO και του ECDC  αποτυπώνουν μια έντονα αυξητική τάση στα κρούσματα και τους θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού ήδη από το καλοκαίρι, η οποία όμως υποτιμήθηκε...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: