Πλούσιο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει» τα Πανεπιστήμια από τον αριστερό «φασισμό» και το αριστερό «παρακράτος». Θα ξεκινήσει αμέσως με τη δημιουργία σωμάτων πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα συνεχίσει αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των ιδρυμάτων με... κάρτες εισόδου, κάμερες παρακολούθησης και περιφράξεις, ενώ θα «αυστηροποιήσει» τις ποινές σε αδικήματα εντός των ιδρυμάτων.
Με αυτή τη σειρά προτεραιότητας θα αντιμετωπίσει, όπως τόνισε, «την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα, αλλά έχει την ίδια ουσία».
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με τους πρυτάνεις δόθηκε καθαρά το στίγμα, παρά τη διαφορετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο καθένας τους - σκόπιμα ή όχι.
Ο κ. Μητσοτάκης το ονόμασε «Ειδικό Σώμα Φύλαξης των Πανεπιστημίων». Η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πρότεινε ανοιχτά τη δημιουργία «ειδικού ένστολου τμήματος», προκαλώντας μια γενική ανατριχίλα, ενώ ο υπουργός Προστασίας προτίμησε να μην προκαλέσει, μιλώντας για «σώματα φύλαξης-security», παραπέμποντας στον νόμο Διαμαντοπούλου που πρωτοεισήγαγε τα σώματα αυτά.
Ωστόσο, ήδη διαρροές από διάφορα μέσα μιλούν καθαρά για σχέδια κυβέρνησης και αστυνομίας να μεταφερθούν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν άφησε πολλές απορίες. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην «ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ενα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας».
Οι επόμενοι δύο άξονες περιγράφηκαν ως εξής: «Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν, ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι τον φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων. Και το τρίτο αφορά την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Οπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών».
Παραβατικότητα
Πέραν της αναφοράς στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ιδρυμάτων αλλά και της αιχμής για την αποφυγή από τους πρυτάνεις να καλούν την Αστυνομία εντός των ιδρυμάτων, για ουδεμία άλλη αναφορά του πρωθυπουργού υπήρχε πρόθεση εξηγήσεων. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έμεινε για διάλογο.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε από τους δύο υπουργούς, και πάλι χωρίς χαρακτηριστικά διαλόγου. Μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΑΕ) και οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που αντιμετωπίζουν ακραία φαινόμενα παραβατικότητας, δηλαδή, του ΑΠΘ και στην Αθήνα του ΕΚΠΑ και του ΟΠΑ.
Κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες δεν διευκρίνισε τι σημαίνει «αυστηροποίηση ποινών» εντός ιδρυμάτων. Κανείς δεν μίλησε για τα όρια των αρμοδιοτήτων των σωμάτων. Ούτε για τα σοβαρά στοιχήματα ασφάλειας που απαιτούν άλλης φύσεως μέτρα. Ψυχραιμότερες φωνές διοικήσεων στα ΑΕΙ μιλούν για απουσία προσδιορισμού ευθυνών σε συγκεκριμένο προσωπικό, που θα μπορούσε να δώσει λύσεις πραγματικές.
Σήμερα, οι πρυτάνεις θα διασκεφθούν μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να βγάλουν άκρη σχετικά με τις ανάγκες τους, που δεν είναι ίδιες. Κάτι που αναγκάστηκε εμμέσως να παραδεχτεί και ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κατάργησης ασύλου που έσπευσε να επιβάλει πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα. «Η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από αυτή που ήταν πριν από 15 μήνες» τόνισε. Αμέσως μετά, βέβαια, είπε ότι το πρόβλημα παραμένει σε «κάποια δημόσια Πανεπιστήμια», για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα.
Σημασία έχει τι προτάσεις θα κάνουν οι πρυτάνεις, τι θα δεχτεί η κυβέρνηση και τι Πανεπιστήμια θέλουν οι μεν και οι δε στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ενιαίο μοντέλο, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη. Στο Τέξας μπαίνουν όπου και όποτε θέλουν με το πιστόλι στο χέρι οι αστυνομικοί. Σε άλλες πολιτείες όχι. Στην Ευρώπη σαφώς είναι πιο οργανωμένα, αλλά όχι αστυνομοκρατικά. Εδώ; Η απάντηση μπορεί να δοθεί από τη χάραξη της λεπτής γραμμής που χωρίζει τις απαντήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των σωμάτων φύλαξης, τον προσδιορισμό των αδικημάτων, τα όρια της αυστηροποίησης των ποινών εντός ιδρύματος.
Ποινές
Τι θα συμβεί με την «αυστηροποίηση»; Θα είναι διπλά αξιόποινες οι πράξεις ή θα δημιουργηθούν νέες, αυστηρότερες ποινές για φοιτητές; Και για ποιες πράξεις; Η διαμαρτυρία ενός, 10 ή 100 φοιτητών εντός πανεπιστημιακού χώρου θα είναι αδίκημα και πόσο αξιόποινο; Μια συλλογική δράση πόσο αξιόποινη θα είναι; Το σπρώξιμο; Η διαφωνία ανάμεσα σε έναν καθηγητή και φοιτητή μέσα ή έξω από το γραφείο; Για «αθλιότητα» μίλησε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποίηση «της αθλιότητας των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου» προκειμένου να «φωνάξει πιο δυνατά “νόμος και τάξη” στα Πανεπιστήμια!» αλλά και αθλιότητα για τα περί αριστερού προσωπείου του φασισμού.
Οπως τόνισε: «Πρόκειται για αθλιότητα! Μιλάει για “προσωπείο”, για να επιτεθεί στην Αριστερά. Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους “δύο φασισμούς”, ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων “τιμωρών”». Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός γυρνάει το ρολόι της ιστορίας στον διχασμό για να παραπλανήσει την κοινωνία, να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Η “νέα Νέα Δημοκρατία” φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρά ως παράταξη του παρελθόντος και του εμφύλιου διχασμού».
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αναφερόμενο στη «φούσκα» του νόμου για τα ΑΕΙ, επισημαίνει ότι τώρα υιοθετούνται οι προτάσεις τους...
Αννα Ανδριτσάκη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου