... απειλεί την Ελλάδα με νέα χρεοκοπία...
Η εμφάνιση του ιού, του γνωστού πλέον Covid-19 δεν ήταν μπόρα και δεν πέρασε. Αντίθετα αποκτά και νέες διαστάσεις και παραλλαγές. Μια μετάλλαξη του, που προήλθε από...
Ισπανούς αγρότες εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι και τώρα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές χώρες, και περισσότερο από το 80% στη Βρετανία.
Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχωρίσιμο επίπεδο» δήλωσε η κ. Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας στην Bundestag, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές της Γερμανίας «λειτουργεί ήδη στα όριά του».
Και όταν για ένα από τα αρτιότερα δημόσια συστήματα υγείας, όπως αυτό της Γερμανίας, υπάρχουν ανησυχίες, τι πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα; Στην αρχή της πανδημίας εμφανίστηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Μαρέβα και μας κάλεσε όλους ένα βράδυ να βγούμε στα μπαλκόνια μας και να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες τους.
Και μετά; Μετά η σύζυγος χάθηκε και ο σύζυγος δεν έκανε απολύτως τίποτα για το ΕΣΥ! Και καθώς μπαίνουμε στον εξαιρετικό δύσκολο χειμώνα που τρομάζει όλη την Ευρώπη, ακόμα και τη Γερμανία, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει δύο επιπλέον εκατομμύρια, στους τηλεοπτικούς σταθμούς για προβολή των ενεργειών της! Με τις ΜΕΘ ήδη γεμάτες, χωρίς συνταγογραφημένα τεστ και χωρίς ουσιαστική στήριξη της εργασίας, η τραγωδία είναι δυστυχώς πολύ κοντά.
Ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής
Όπως έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ο εξαίρετος Μάρτιν Γουλφ, κατά τη διάρκεια του lockdown, «το βάρος πρέπει να δοθεί στις μεταφορές μετρητών, στα επιδόματα ανεργίας, στη στήριξη της βραχυχρόνιας εργασίας, στην προσωρινή αναβολή φόρων και πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω ρευστότητας. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς μόνο αυτή μπορεί να παράσχει την απαραίτητη στοχευμένη στήριξη».
Και ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης επιχειρούν με δημόσιες παρεμβάσεις να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους, να κρατήσουν όρθια την οικονομία τους και την εργασία, δηλαδή να προστατεύσουν όσο μπορούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και την ζήτηση, ως αντίδοτο της ύφεσης, η δική μας κυβέρνηση ευρισκόμενη σε δογματική αφασία, χρησιμοποίησε το νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο Πισσαρίδη για να εφαρμόσει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα τύπου Χιλής του Πινοσέτ!
Κατεδάφιση των κανόνων εργασίας, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, κατεδάφιση της Δημόσιας Παιδείας, αδιαφορία ακόμα και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλα τα λεφτά στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος ιδιωτικός τομέας υπάρχει στην Ελλάδα ικανός να ηγηθεί και να κρατήσει όρθια τη χώρα;
Η ελληνική εξαίρεση
Το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται με τη νέα έκρηξη της πανδημίας. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε πως θα ξαναγράψει τον προϋπολογισμό, υπολογίζοντας μεγαλύτερη του 8% ύφεση! Αν αναλογιστούμε ότι το ΑΕΠ της χώρας μας διαμορφώνεται κατά 65% από την καταναλωτική δαπάνη, πως θα αντέξει μια οικονομία με επιλογές μείωσης των αμοιβών εργασίας και αύξηση του κόστους των κοινωνικών υπηρεσιών, σε περίοδο μάλιστα οξυμένης ανεργίας;
Η ελληνική είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν στηρίζει την εργασία αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Για παράδειγμα η ισπανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της περιέλαβε ένα ποσό-μαμούθ ύψους 240 δισ. ευρώ για τις κοινωνικές ανάγκες. Η δική μας κυβέρνηση, ασχολείται κυρίως με την εικόνα της...
Δημήτρης Χρήστου
slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου