13.11.20

Αμηχανία και πανικός...


Ο πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή παραδέχτηκε για πρώτη φορά τέσσερα κρίσιμα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Εφησύχασε αδικαιολόγητα το καλοκαίρι, άργησε να... επιβάλει υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, άργησε να πάρει μέτρα στη Θεσσαλονίκη και άργησε να κλείσει την εστίαση.

Παραδέχτηκε δηλαδή αυτό που καταλάβαινε ολόκληρη η κοινωνία γιατί το βίωνε, ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε επίμονα να κάνει το άσπρο μαύρο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, μόνο εμπιστοσύνη δεν ενέπνεε για το πώς χειρίζεται μια κατάσταση που κινδυνεύει πια να βγει εκτός ελέγχου. Με ύφος γυμνασιάρχη απειλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε προσωπικό επίπεδο για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια τους ζητούσε βοήθεια για τον τρόπο διανομής του εμβολίου.

Παραδεχόταν ορισμένη λάθη του και ταυτόχρονα κατηγορούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν πρότειναν λοκντάουν νωρίτερα.

Πάλι του έφταιγαν οι νέοι στις πλατείες, αλλά για τις συνθήκες στα Μέσα Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας σχεδόν κουβέντα. Ζητούσε να μη γίνεται αντιπολίτευση με νεκρούς, εκπροσωπώντας το κόμμα που έκανε σημαία τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι.

Απολογούνταν για τις ΜΕΘ, αλλά είπε το προκλητικό ότι όσες και να φτιαχτούν δεν θα είναι αρκετές. Δεν απάντησε, όμως, σε ένα βασικό ερώτημα: αν η επιτυχία της α΄ φάσης της πανδημίας πιστώνεται στην κυβέρνησή του, η αποτυχία της β΄ φάσης σε ποιον πιστώνεται; Και τελικά κατέφυγε σε οικονομικές εξαγγελίες -αποδεχόμενος επί της ουσίας προτάσεις της αντιπολίτευσης- για να καλύψει επικοινωνιακά το χάος που η κυβέρνησή του έχει δημιουργήσει.

Πήρε τον λόγο τρεις φορές χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Τρεις ομιλίες σε διαφορετικό μήκος κύματος η καθεμία, γεμάτες αχρείαστη ένταση, αντιφάσεις και προφανή εκνευρισμό, δείγμα της αμηχανίας ή, ακόμη χειρότερα, ενός πανικού που αρχίζει να καταλαμβάνει την κυβέρνηση.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εύκολη, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Oμως τα προβλήματα δεν λύνονται με άρνηση της πραγματικότητας, αλλά με πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές, έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα και κυρίως ένα οργανωμένο και ειλικρινές σχέδιο. Οι «λίστες Πέτσα» δεν είναι ούτε αντίδοτο για τον κορονοϊό ούτε εμβόλιο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: