4.11.20

Στο Μίσιγκαν η μεγάλη αντεπίθεση του Μπάιντεν...


Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. 

Με μόλις 10% των... ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλεινει την ψαλίδα με τον Τραμπ, καθώς η διαφορά τους είναι κατά τι μεγαλύτερη από 12.000 ψήφους. Σε ποσοστά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συγκεντρώνει 49,35%, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών 49,09%.

Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, καθώς στην Πενσιλβάνια, με την ενσωμάτωση στο 64%, η διαφορά υπέρ του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι μεγάλη (περί τις 700.000 ψήφους), ενώ στις
υπόλοιπες Πολιτείες, όπου η διαφορά είναι μικρή, ο Τραμπ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι γνωστό... σύντομα. Η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επομενες ημέρες και, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, έχει προς το παρόν σταματήσει.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Με ρυθμούς... χελώνας η καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσιλβάνια

Μέχρι την Παρασκευή το νωρίτερο, θα καταμετρά ψήφους η πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια.

Για την καθυστέρηση της διαδικασίας ευθύνονται οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοκρατικού κυβερνήτη Τομ Γολφ και των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Η Πενσιλβάνια ενέκρινε τις «χωρίς δικαιολογία» επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο -κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά, χωρίς να αναφέρει κάποιο λόγο. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές. Οι κομητείες, ήδη πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες στο Χάρισμπουργκ επανέλαβαν το ζήτημα και πάλι, με τις κομητείες να αιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους. Εφόσον όμως το νομοθετικό αδιέξοδο παραμένει, πολλές κομητείες ξεκινούν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις 7 το πρωί ημέρα των εκλογών.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Πενσιλβάνια είναι καχύποπτοι και ανησυχούν γι' αυτή την καθυστέρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι άδικα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την συνταγματικότητα της καταμέτρησης ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η Πενσιλβάνια θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά τις εκλογές, στην οποία το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αν τα ψηφοδέλτια με σφραγίδα πριν από τις 3 Νοεμβρίου, που όμως παραλήφθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, είναι άκυρα.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει και στην Τζόρτζια (σύμφωνα με την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, προηγείται κατά 2,6%). Η πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Μάχη στήθος με στήθος και στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία φαίνεται να παίρνει με το μέρος του ο Τραμπ. Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, ο Τραμπ λαμβάνει ποσοστό 50,1%, ενώ ο Μπάιντεν 48,7%...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: