24.11.20

Τσίπρας: «Ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική» η κυβέρνηση...


Με οξείς χαρακτηρισμούς τοποθετήθηκε απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του... δεύτερου κύματος της πανδημίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση – τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση «ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική, μια κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του», ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος» της πανδημίας, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα συγκεκριμένους υπουργούς. «Πανηγυρίζουν για τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, εξαπολύοντας βέλη και κατά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. «Σήμερα ήρθε ο πιο κοντινός υπουργός του κ. Μητσοτάκη να μας πει ότι ευτυχώς που δεν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «δεν ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους». 

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση στο ερώτημα «μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει» όλο αυτό, είναι καταφατική, καθώς ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, καταλογίζοντας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της πανδημίας και ιδιοτελή κίνητρα. «Αν γινόντουσαν μαζικά τεστ πως θα επωφελούνταν ο ιδιωτικός τομέας; πως θα προχωρούσε το σχέδιο για την μερική έστω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ;» διερωτήθηκε σχετικά ο πρώην Πρωθυπουργός, εξακοντίζοντας βέλη κατά του κ. Μητσοτάκη «αντί για οργάνωσης, για μια ατελείωτη αλυσίδα λαθών και παλινωδιών».

 Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η δέσμευση του Μεγάρου Μαξίμου για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ αποτελεί άλλοθι για «γκάφες όπως η σημερινή» και επανέλαβε ότι ο «κ. Μητσοτάκης αυτήν την ευθύνη για την πορεία προς την καταστροφή την έχει αναλάβει ο ίσιος αποκλειστικά και προσωπικά». Από την κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψαν και οι αναφορές στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε «χωρίς καμία μέριμνα, καμία δαπάνη προβλεπόμενη για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και με μειωμένη τη δαπάνη υγείας κατά 600 εκατομμύρια ευρώ», με τον κ. Τσίπρα να αποδίδει στα κυβερνητικά στελέχη ότι «πιστεύουν βαθιά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα βαρίδι». 

 Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την προσφυγή τη αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις δαπάνες του κορονοϊού. «Είναι πολλά τα λεφτά» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε με πρόσχημα την καραντίνα κάποιοι να κάνουν χρυσές δουλειές με τα λεφτά αυτών που υποφέρουν». Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έβαλε γκάζια» στους βουλευτές του κόμματός του, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με το βαθμό δραστηριοποίησής τους στη δεύτερη φάση της πανδημίας. «Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, να οργανώσουμε κάθε δομή αλληλεγγύης, κάθε δομή στήριξης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος, μάλιστα, έθεσε το κόμμα του σε κυβερνητική ετοιμότητα, εκτιμώντας πως «η κρίση η υγειονομική κάποια στιγμή θα τελειώσει και όταν θα τελειώσει θα αρχίσει μια κρίση διαρκείας». «Όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» επισήμανε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως «θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια».

 Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να θέσει σε διαβούλευση «το σχέδιό της», σε αντιδιαστολή με την πρόταση τη Επιτροπής Πισσαρίδη, με «δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ», με πόρους 7% επί των κρατικών δαπανών, 15.000 προσλήψεις μονίμων, ενίσχυση δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όσους κατέχουν «θέσεις ευθύνης και δημόσιο λόγο, αυτήν την ελπίδα να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε εφησυχασμό» με φόντο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καταλήγοντας πως «μπορούμε τις επόμενες εβδομάδες να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού»... 

 Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: