Κάθε κυβέρνηση που έχει χάσει, με δική της ευθύνη, τον έλεγχο μιας υγειονομικής κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα, οφείλει να σχεδιάσει και να πάρει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τους πολίτες. Η αποφυγή μιας μαζικής διαδήλωσης ή μιας πορείας, ως... πιθανή εστία μολύνσεων, εντάσσεται σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, όχι όμως και η εμμονική απαγόρευση με κυβερνητική απόφαση του εορτασμού μιας επετείου -ορόσημου για τη Μεταπολίτευση.
Το πρώτο έχει λογική, το δεύτερο είναι μικροπολιτική με σκοπό όχι μόνο το διχασμό και τη στοχοποίηση, αλλά και το ψάρεμα ψήφων στα δεξιά, ψήφων που χάνονται από το κέντρο λόγω κορονοϊού και οικονομικής καταστροφής.
Η κυβέρνηση γνώριζε ότι πλησίαζε η επέτειος του Πολυτεχνείου και ενώ καμώνεται ότι προσπαθεί να μη γίνει για λόγους υγείας μαζική πορεία, στην πραγματικότητα παίζει ένα παιχνίδι που θεωρεί ότι είναι "μονά - ζυγά δικά της".
Θα μπορούσε να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, που θα το είχε συζητήσει με κόμματα και φορείς εδώ και μέρες, ώστε ο εορτασμός να γίνει με πλήρη τήρηση μέτρων και αποφυγή συνωστισμού. Δεν το έκανε και επέλεξε τη σύγκρουση και στη Βουλή και στην κοινωνία.
Το γιατί εξηγείται εύκολα:
1. Σε μια μαύρη στιγμή για τη χώρα, την ώρα που οι συνέπειες της πολιτικής της από τον Ιούλιο και μετά (αδράνεια στο ΕΣΥ, Μέσα Μεταφοράς, παλινωδίες, τηλεκπαίδευση φιάσκο, μη εφαρμογή των μέτρων, απουσία σχεδίου, σήμα χαλάρωσης), γίνονται αντιληπτές στην καθημερινότητα του πολίτη, επιχειρεί εναγωνίως να αλλάξει έστω και για λίγες μέρες την ατζέντα.
2. Την ώρα που έχουμε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις με SMS, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς σε τι εξυπηρετεί η απαγόρευση συναθροίσεων (με ανακοίνωση μεσάνυχτα Σαββάτου) σε όλη την επικράτεια, που παραπέμπει σε απόφαση άλλου καθεστώτος 47 χρόνια πριν. Είναι επίσης δύσκολο να καταλάβουμε σε τι ωφελεί η επανάληψη των δηλώσεων Χρυσοχοΐδη περί απαγόρευσης, η προαναγγελία συλλήψεων βουλευτών, αλλά και η έξαρση της καταστολής με εφόδους σε σουβλατζίδικα και συλλήψεις σκύλων.
Με την τακτική της πρόκλησης, που ακολουθεί η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση της πορείας, χωρίς συνεννόηση και άρα αφενός θα έχει την ευκαιρία να κατηγορήσει σε λίγες μέρες τους διαδηλωτές για την (αναμενόμενη με βάσει τα σημερινά στοιχεία) επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα μας, αφετέρου να επέμβει με καταστολή, ώστε να δώσει μήνυμα αποφασιστικότητας. Να φανεί ότι πράττει και όχι απλώς ότι τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
3. Με τη ρητορική που χρησιμοποιείται και την τακτική που ακολουθείται, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, που χρόνια λοιδωρεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αμφισβητεί την ύπαρξη θυμάτων της Χούντας και επιθυμεί διακαώς να μην εορτάζεται η επέτειος. Πραγματοποιεί έτσι ένα όνειρο πολλών ετών των απανταχού "έγιναν δρόμοι και κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα".
Η σπουδή του βουλευτή Μπογδάνου να παρουσιαστεί ως κλακαδόρος των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές . Η πράξη του μάλιστα δεν αποδοκιμάστηκε καν από την κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα -και είναι λυπηρό και επικίνδυνο σε μια τέτοια συγκυρία-, η κυβέρνηση στήνει μια μικροπολιτική παγίδα και πιέζει τους διαδηλωτές να πέσουν μέσα, καθώς μετέτρεψε μια συζήτηση που έπρεπε να βασιστεί στη συναίνεση σε υπαρξιακή απειλή για κάθε Δημοκράτη.
Ακόμα και έτσι όμως, κόμματα, πολίτες και φορείς, πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να αναζητήσουν τον τρόπο, να τιμηθεί και να εορταστεί η επέτειος, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία. Να μην πέσουν στην παγίδα.
Θα πρέπει απλώς να είναι λίγο πιο εφευρετικοί από αυτούς που ανακοινώνουν μαύρα μεσάνυχτα Σαββάτου απαγόρευση συναθροίσεων "καθ' άπασαν την επικράτειαν".
Είναι εφικτό...
Μάνος Χωριανόπουλος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου