...για τα σούπερ μάρκετ...
Την ώρα που οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν δύσκολα και «επώδυνα» για την κοινωνική τους ζωή μέτρα για να ανακοπεί ο κορωνοϊός οι επιστήμονες δείχνουν να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος όσον αφορά επιμέρους ζητήματα. Για παράδειγμα... διαφορετικές είναι οι απόψεις που εκφράζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αθηνά Λινού.. για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα όσα είπε ο αν. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης χθες απαντώντας σε ερώτηση του Newpost.
Σχολιάζοντας τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους. Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.
Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς.
Τι είπε ο Μαγιορκίνης
Ποικίλες εντυπώσεις είχε προκαλέσει έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, η οποία αναπαρήχθη από πλήθος μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, που έκανε αναφορά στους χώρους εστίες – υπερμετάδοσης για τον κορωνοϊό.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κλήθηκε να απαντήσει γι' αυτή την έρευνα και έδωσε διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι «αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά».
«Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία», πρόσθεσε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου