Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το δεύτερο lockdown. Το φάντασμα της "ατομικής ευθύνης". Όχι με την έννοια της εγρήγορσης και της προσοχής που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες σε μια πολύ δύσκολη ώρα, αλλά ως... άλλοθι και δικαιολογία για τις κυβερνητικές παλινωδίες.
Από την εφαρμογή του νέου lockdown, τα ρεπορτάζ για την κίνηση στους δρόμους και το μποτιλιάρισμα δίνουν και παίρνουν και πολλοί δημοσιολογούντες αναρωτιούνται για το αν τηρούνται τα μέτρα.
Το επόμενο βήμα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται, που είναι και το πιθανότερο, είναι να ακούσουμε ξανά για ανεύθυνους (πείτε μια κοινωνική ομάδα) τάδε, που δεν τηρούν τα μέτρα. Παραλείπουν να αναφέρουν ότι το νέο lockdown γίνεται με τηλεργασία στο 50% και ανοιχτά σχολεία.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να το ρίξει στην "ατομική ευθύνη" αν χρειαστεί, φάνηκε από την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα στον αριθμό των SMS που εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής.
“Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η καταστρατήγηση των μέτρων. Όπως για παράδειγμα εχθές διαπιστώθηκε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν μετά τις 9:00 το βράδυ για άθληση” είπε ο κ. Πέτσας εκτιμώντας ότι αυτό είναι μία προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων.
Πρώτον, αν κανείς υπολογίσει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιδίων και όσους θέλουν να αθληθούν, ο αριθμός των SMS που εστάλησαν το βράδυ της Κυριακής, δεν προξενεί εντύπωση.
Επίσης μιλάμε για μια διαδικασία, που βάσει των κανόνων που η ίδια η κυβέρνηση όρισε, είναι απολύτως νόμιμη.
Ακολούθησε, η εκπληκτική μπαρούφα του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος "αποκάλυψε" ότι τα sms στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις και να υπάρξει άρνηση.
Ο κ. Σταμπουλίδης πέρα από το ότι εφηύρε έναν τρόπο τιμωρίας των "ατάκτων”, που στέλνουν SMS, τηρώντας τη νομιμότητα, ουσιαστικά μας πληροφόρησε και για παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων, τομέα, στον οποίο, η κυβέρνηση ήδη διαπρέπει χάρη στις επιδόσεις της Νίκης Κεραμέως στην οργάνωση της τηλεκπαίδευσης.
Μετά από αυτές τις εντυπωσιακές δηλώσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν μπορούσε να μην παρέμβει.
"Δεν κοιτάμε τις κατηγορίες των μηνυμάτων και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα".
"Εφόσον έχουμε πει ότι το βράδυ επιτρέπεται μετακίνηση για λόγους υγείας ή για άθληση, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο λόγος ήταν αυτός" (σσ αναφερόμενος στα SMS της Κυριακής)
“Δεν υπάρχει σχεδιασμός για "κόφτη" στον αριθμό των sms που μπορεί να στείλει κάποιος ανά μέρα”.
Μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει τις παραπάνω τοποθετήσεις ως “αδειασμα” προσωπικό, ωστόσο ο κ. Πιερρακάκης προσπαθώντας να προστατεύσει τη δουλειά του υπουργείου του, έκανε κάτι πιο σημαντικό.
Εξέθεσε, όσους με χοντροκομμένο τρόπο, δήθεν στοιχεία και κουτσαβακισμούς, επιχειρούν να ενισχύσουν το αφήγημα της ατομικής ευθύνης.
Εξακολουθούν να μην κατανοούν, ότι σε περίπτωση που αποτύχουμε, οι συνέπειες θα μετρηθούν σε εκατοντάδες θύματα και κινούνται ακόμα με γνώμονα την επικοινωνιακή διαχείριση μιας αποτυχίας και όχι την ουσιαστική δουλειά για να την αποφύγουμε.
Όσο το κάνουν αυτό, θα διαψεύδονται από τη σκληρή πραγματικότητα. Ενίοτε και από τα ίδια τους τα στελέχη...
Μάνος Χωριανόπουλος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου