15.11.20

Από το ΑΠΘ στην κορυφή της φαρμακοβιομηχανίας...



Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, γιος Εβραίων εμπόρων που γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα και από τους πρώτους κτηνιάτρους στη χώρα μας που ολοκλήρωσαν διδακτορική διατριβή, ο Άλμπερτ Μπουρλά βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του πλανήτη, καθώς ηγείται του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού που έχει σχεδόν έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Ο... Θεσσαλονικιός Αλμπερτ Μπουρλά δεν ανακάλυψε το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, όπως βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν ορισμένοι συνάδελφοι την τελευταία εβδομάδα μιλώντας για τους «Ελληνες που πάντα διαπρέπουν στο εξωτερικό».

Ο ικανότατος διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ήταν ένας από τους ανθρώπους που αποφάσισαν την επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ με υψηλότατο ρίσκο ώστε να φτάσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός να ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας τα πολύ ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο. Ως προς το αμιγώς επιστημονικό σκέλος, η επιτυχία, όταν βέβαια αυτή επικυρωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οφείλει να πιστωθεί πρωτίστως σε αυτούς που το δημιούργησαν, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους επιστήμονες της εταιρείας BIONTECH, η οποία ιδρύθηκε από δύο Γερμανούς γιατρούς τουρκικής καταγωγής. Φυσικά, ο ρόλος του Αλμπερτ Μπουρλά μόνο αμελητέος δεν είναι. Και ο ίδιος δεν είναι απλώς ένας επιτυχημένος μάνατζερ.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη από μια εβραϊκή οικογένεια Σεφαραδιτών εμπόρων με καταγωγή από την Ισπανία, που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Η εβραϊκή του καταγωγή αποτέλεσε αφορμή για να δεχθεί ο ίδιος χυδαίες επιθέσεις τις τελευταίες μέρες από γνωστή νεοναζιστική φυλλάδα. Παρά τα γνωστά αντισημιτικά στερεότυπα, ο ίδιος δεν προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, και σπούδασε Κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986.


Στα φοιτητικά του χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια σχολή, σε μια εποχή που ελάχιστοι κτηνίατροι είχαν διδακτορικό, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής.

Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως ιατρικός επισκέπτης σε διάφορες περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στον Λαγκαδά, στο Κιλκίς, ώσπου το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas στην Αθήνα, που μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα. Δίσταζε να πάει αρχικά, γιατί ονειρευόταν να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και γιατί τότε δεν ήθελε να ζήσει στην Αθήνα. «Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς» σκεφτόταν τότε (συνέντευξη «Καθημερινή», 15.6.2020).

Τρία χρόνια αργότερα, στα 34 του, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις 5 διαφορετικών χωρών. Το 2001 βρίσκεται στις ΗΠΑ για να αναλάβει τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών Προϊόντων και Εμβολίων. Δύο χρόνια αργότερα γίνεται υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer. Ο ίδιος πιστεύει πλέον πως με την εξέλιξη των ερευνών «σε μία δεκαετία ο καρκίνος θα είναι χρόνιο νόσημα» (συνέντευξη «Μακεδονία», 25/12/2019).

Το 2018 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και ασχολήθηκε με στρατηγικές για προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του CΕΟ και διενήργησε μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις θέλοντας να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μια βιοφαρμακευτική εταιρεία ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του πανεπιστημίου του. «Μου είχαν κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα και η ευφυΐα του», έγραψε γι’ αυτόν ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μετά από μια συνάντησή τους.

Υπό την ηγεσία του η Pfizer ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα 6 που θα έχει σε όλο τον κόσμο. Οπως λέει ο ίδιος, η επιλογή δεν οφείλεται τόσο σε εύνοια προς τη γενέτειρά του αλλά «στη δουλειά που γίνεται στο ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα, με τεράστια παραγωγή επιστημόνων υψηλού επιπέδου». Σε όσους ανησυχούν μήπως από τη μεγάλη βιασύνη για το εμβόλιο παρακαμφθούν πρωτόκολλα και δικλίδες ασφαλείας, ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός, γιατί, όπως λέει, «γνωρίζω πώς δουλεύουν τα πράγματα».

Δεν έλειψαν ορισμένα αρνητικά σχόλια γι’ αυτόν τελευταία, καθώς την ημέρα της ανακοίνωσης της Pfizer για το εμβόλιο ρευστοποίησε 132.508 μετοχές της (η τιμή είχε εκτιναχθεί) στα 41,94 δολάρια, που του απέφεραν έσοδα σχεδόν 5,6 εκατ. δολαρίων. Βέβαια η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε διότι οι μετοχές της εταιρείας έφτασαν σε μια προκαθορισμένη τιμή που είχε οριστεί από τον ίδιο στις 19 Αυγούστου, καθώς στελέχη αυτού του βεληνεκούς υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς (dealing regulation) και συνήθως μπορούν να ρευστοποιούν μόνο κατόπιν προσυμφωνίας και σε προκαθορισμένες τιμές.

Γιατί τον επιλέξαμε

Αναμφισβήτητα ήταν το πρόσωπο της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον ίδιο, ως διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, ότι το εμβόλιο της εταιρείας θα έχει 90% αποτελεσματικότητα.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: