Αρκεί μια μόνο φράση από το νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα, για να καταλάβει κανείς τη φάση που βρίσκεται η χώρα: «Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι... Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων».
Στην εβδομαδιαία πλέον τηλεοπτική του εμφάνιση (η προηγούμενη ήταν στις 23 Οκτωβρίου) ο κ. Μητσοτάκης μας άφησε με μερικές απορίες. Γιατί να «λυγίσουν» οι ΜΕΘ όταν, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα των προηγούμενων μηνών ήταν 1.200 και βάλε, ενώ τώρα οι διασωληνωμένοι είναι 120; Δεν υπήρχαν ακόμη σημαντικά περιθώρια, πριν τα lockdown light που ανακοίνωσε και τα οποία θα έχουν καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις, στον βασικότατο κλάδο της εστίασης και όχι μόνο;
Η απάντηση είναι απλή: οι 1.200 ΜΕΘ, όπως το Tvxs έχει επανειλημμένα τονίσει, είναι επιστημονική φαντασία. Ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης το είχε πει, αλλά το έκρυψαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: 200 ΜΕΘ είναι και πάμε για 400. Γι’ αυτό άλλωστε τα νοσοκομεία εκπέμπουν εδώ και μέρες SOS και στην Αττική η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι γύρω στο 70 - 75%.
Πάμε στη δεύτερη πρόταση της παραπάνω φράσης, μετά το λύγισμα των μονάδων: «Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων». Γιατί θα τη χάσουμε στο μέλλον; Απλούστατα επειδή όσο αυξάνει τα τεστ, τόσο η κυβέρνηση βλέπει αυτό που ήθελε να αποκρύψει και απέφευγε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα: ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι υποκαταμετρημένα, λόγω μικρού αριθμού των τεστ. Σε λίγο δηλαδή, ήθελε να πει ο πρωθυπουργός, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.
«Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ»: σε αυτόν τον υπερπληθωρισμό του εγώ που έσπασε τα προηγούμενα ρεκόρ (στο σημερινό διάγγελμα υπάρχουν 29 αναφορές εγώ + πρώτο πρόσωπο) ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στα μερικά lockdown χωρίς να εξαγγείλει το παραμικρό για αυτά στα οποία η κυβέρνηση έχει τόσο υστερήσει και συνέβαλαν στην εξάπλωση της πανδημίας:
Δεν παρέθεσε ούτε ένα μέτρο κατά της σαρδελοποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Έστω και την τελευταία στιγμή, δεν εξήγγειλε έκτακτα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στα σχολεία. (τα οποία μαζί με τα Πανεπιστήμια, θεωρούνται στη Γαλλία υπεύθυνα για το 1/3 των κρουσμάτων) καθώς και των σχολικών λεωφορείων, στα οποία η πληρότητα κινείται στο 120%.
Δεν είπε τίποτα για την αύξηση των τεστ, την ώρα που η Σλοβακία των 5,5 εκατ κατοίκων κάνει τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Αδιαφόρησε πλήρως και πάλι για τα προβλήματα των καλλιτεχνών. Στη Γαλλία, η υπουργός Πολιτισμού ανήγγειλε ότι, με το εισιτήριο από μια παράσταση, οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να γυρίσουν σπίτι τους και να μην κλείσουν τα θέατρα.
Και φυσικά δεν εξήγγειλε κανένα έκτακτο μέτρο για προσλήψεις υγειονομικών ώστε να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ, που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ενώ η ίδια η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον κ. Τσιόδρα σε κυβερνητικό εκπρόσωπο και έβαλε τον άλλο τον απίθανο να λέει ότι είτε 15 μαθητές έχει η τάξη είτε 30 το ίδιο είναι, ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει «να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι».
«Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας... Γιατί όταν οι δραματικές εικόνες των γεμάτων νοσοκομείων, μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, τότε θα είναι αργά». Πράγματι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου