...την ώρα που ενισχύεται με κρατικό χρήμα...
Δεκάδες απολύσεις φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η αεροπορική εταιρεία Aegean, με ορισμένες από αυτές να παραβαίνουν και την... εργατική νομοθεσία, ξεπερνώντας τον μηνιαίο αριθμό απολύσεων. Την ίδια ώρα η εταιρεία αναμένεται να λάβει χωρίς κανένα αντάλλαγμα προς το ελληνικό δημόσιο, κρατική χρηματοδότηση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο «εθνικός αερομεταφορέας» όπως αποκάλεσε την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Aegean ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής, φέρεται ότι παρά τις ενισχύσεις και τις ευνοϊκές νομοθετικές προβλέψεις, έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις. Κάποιες από αυτές μάλιστα φέρεται να υπερβαίνουν και την εργατική νομοθεσία για το ποσοστό απολύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μεταφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η Aegean τον Οκτώβριο προχώρησε σε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, σε 8 «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και παράλληλα δεν ανανέωσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 85 εργαζομένων που έληξαν.
Το Νοέμβριο οι απολήσεις συνεχίστηκαν, φτάνοντας τις 30, ενώ 2 ήταν οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Ο Αν. Νεφελούδης τόνισε ότι «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο “προσεκτική” σταμάτησε στον αριθμό 30», αναφέρει.
«Οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους»
Ακόμα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφερόμενος στην οιοκονομική βιωσιμότητα της εταιρείας και τις ενισχύσεις προς αυτή, σημειώνει ότι «οι εταιρείες των αεροπορικών μεταφορών, επιβατικών ή και εμπορευματικών αποτελούν τον πιο προνομιούχο κλάδο, από τους πληττόμενους τον καιρό της πανδημίας σε ότι αφορά στην ενίσχυση του από την κυβερνητική πλευρά» και προσθέτει πως «οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους. Αντίθετα έχουν λάβει ρευστό από το κράτος και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου», επισημαίνει.
Παράλληλα ο Αν. Νεφελούδης σχετικά με τις αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι το ποσό της κρατικής ενίσχυσης 120 εκατομμυρίων που δίνεται στην εταιρεία, είναι συγκριτικά πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 32 δισ. που δίνουν οι κυβερνήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, υπογραμμίζει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει πως λέει «την μισή αλήθεια» καθώς «οι χρηματοδοτήσεις των άλλων κρατών στις δικές τους αεροπορικές εταιρείες, συνοδεύονται από το αυτονόητο, δηλαδή την συμμετοχή, αυτών των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών». Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι παράλληλα με τηνκρατική ενίσχυση θα γίνει και αύξηση του κεφαλαίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
120 εκατομμύρια χωρίς ανταλλάγματα
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ερώτηση που κατέθεσαν συνολικά 52 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά με το «ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ».
Πιο συγκεκριμένα ρωτούν:
Με δεδομένη την ανάγκη διασφάλισης του πτητικού έργου και τη διατήρηση των αεροπορικών συνδέσεων όλων των περιοχών της χώρας, η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (νησιωτικότητα), και όχι τη στήριξη συγκεκριμένων ιδιοκτησιών εταιρειών, ποιο το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών;
Ποια είναι η συνολική κρατική στήριξη που έχει λάβει η Aegean και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου μέσω όλων των προγραμμάτων, εγγυοδοτικών και μη;
Χρησιμοποιεί η εν λόγω εταιρεία μέρος των ποσών που έχει λάβει από τα εγγυοδοτικά προγράμματα για να καλύψει ζημιές από τα παράγωγα που υπολογίζονται στα 68,5 εκατ. ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου;
Εγείρει ζητήματα κανονιστικού τύπου η προαναφερθείσα επιδότηση των 120 εκατ. ευρώ (συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου), λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά;
Είναι αυτή εις γνώση της DG Comp, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (FSB);
Πως διασφαλίζεται η επιστροφή των χρημάτων της έκτακτης ενίσχυσης στο δημόσιο;
Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται στη συμφωνία δημοσίου – Aegean η παροχή μετοχών εκ μέρους της εταιρείας;...
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩ
Πηγή:thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου