Κάθε μέρα κάποιος κυβερνητικός παράγοντας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, όπως έκανε άλλωστε πριν από λίγες μέρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, επιστήμονες προειδοποιούν από κανάλι σε κανάλι ότι... είναι πιθανό να αποφασιστούν νέα μέτρα αν η δυναμική της πανδημίας δεν αλλάξει το επόμενο διάστημα.
Τι ακριβώς ισχύει;
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να καταστήσει το lockdown αναπόφευκτο, για 15 μέρες αρχικά, αλλά έχουν αποφασίσει να το αφήσουν για τον Δεκέμβριο για τρεις λόγους:
Γιατί τον χειμώνα η κατάσταση θα είναι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολη λόγω της μετάβασης από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους.
Γιατί οι γιορτές των Χριστουγέννων ενθαρρύνουν το συνωστισμό εντός και εκτός σπιτιών, όπως επίσης τις μετακινήσεις από την Αττική στην περιφέρεια.
Γιατί στο μεταξύ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εποχική γρίπη, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας.
Πριν φτάσουμε εκεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα έχει δοκιμαστεί ως τελευταίο «χαρτί» για την ανάσχεση της δυναμικής της πανδημίας η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων αντί για τα μεσάνυχτα, από τις 10 μμ.
Στο εσωτερικό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων φαίνεται ότι υπάρχει νευρικότητα. Το δείχνει και η συχνότητα με την οποία μέλη της επιλέγουν να εκθέσουν τις απόψεις τους στα ΜΜΕ και από τη δυσθυμία που εκπέμπει ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, και από την εξαφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, του οποίου διαρκώς προαναγγέλλεται με διαρροές η επιστροφή στο προσκήνιο, χωρίς αποτέλεσμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και φοβούνται τις οικονομικές παρενέργειες μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν ελέγχουν την κατάσταση. Παρόλο που προσπαθούν να στρέψουν την ανησυχία στις πλατείες, τα ΜΜΜ εξακολουθούν να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης (και γι αυτό πολλά λέγονται από συναδέλφους του πίσω από την πλάτη του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή), οι εκκλησίες είναι ανοιχτές και άρα επικίνδυνες για τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ τα γηροκομεία είναι στο κόκκινο.
Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί πλέον ότι το άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι που έγινε στο όνομα της αύξησης του ΑΕΠ είχε καταστροφικές συνέπειες για την έκρηξη της πανδημίας και δεν απέδωσε οικονομικά σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες: Φαίνεται ότι τα έσοδα ανέρχονται γύρω στα 3 δισ έναντι 19 δισ πέρυσι.
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών εισηγούνται γενικό lockdown στην Αττική τον Δεκέμβριο. Λένε, δηλαδή, ότι έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάει καλά η κατανάλωση, οπότε, τουλάχιστον, ας περιοριστεί η απειλή για τη δημόσια υγεία...
Θοδωρής Καραγιαννίδης
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου