Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι γαλλικές αρχές με αιτία την έξαρση της πανδημίας που πιέζει έντονα το δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που η...
επιβολή ενός νέου lockdown αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων, βάσει των σημερινών δεδομένων.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να είναι πιο σκληρό και βάναυσο σε σχέση με το πρώτο, όπως σημειώνει ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση.
Έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία
Σήμερα, τα γαλλικά νοσοκομεία κατέγραψαν 1.307 νέους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 2 Απριλίου, όταν εισήλθαν σε νοσοκομεία 1.607 νέοι ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Υγείας, υπάρχουν σήμερα 17.784 ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Το ρεκόρ παραμένει από τις 14 Απριλίου, όταν 32.292 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονταν στα γαλλικά νοσοκομεία.
Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι αναμένεται αύξηση σοβαρών περιστατικών και θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας ότι η χώρα έχει 5.800 κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να αυξηθούν σε 7.700 μέσα σε 15 ημέρες.
Εξάλλου, το Υπουργείο ανέφερε σήμερα πως καταγράφηκαν άλλες 26.771 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, κάθε Δευτέρα ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων συνήθως μειώνεται απότομα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, καθώς καθυστερούν να περιληφθούν τα νέα στοιχεία στις σχετικές ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι την Κυριακή τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 52.010, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Μάλιστα, ο καθηγητής Ντελφρεσί εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε «περίπου 100.000 την ημέρα».
Αυτή τη στιγμή, έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση σε 54 διαμερίσματα της χώρας και στην Πολυνησία, 2 στους 3 Γάλλους βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότερων ή λιγότερο αυστηρών περιορισμών.
Με βάση τα παραπάνω, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα έχει δύο κρίσιμες συσκέψεις αύριο, στις οποίες αναμένεται να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του Παρισιού στη διαχείριση της πανδημίας. Στην πρώτη σύσκεψη θα συμμετάσχουν πολιτικοί, κόμματα και η αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Στη δεύτερη, ο Καστέξ θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.
Τα δύο βασικά σενάρια
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των επιδημιολόγων περιλαμβάνουν νέους, πιο αυστηρούς περιορισμούς, χωρίς να αποκλείουν την επιβολή lockdown. O καθηγητής Ντελφρεσί θεωρεί πιθανές «δύο υποθέσεις» για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα. Η πρώτη είναι «να πάμε προς μια πιο μαζική απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο ως προς τις ώρες που θα ισχύει όσο και ως προς την έκτασή της, σε επίπεδο εθνικής επικράτειας, η οποία θα μπορεί να ισχύει για το σαββατοκύριακο». Αν αυτό δεν είναι αρκετό, στη συνέχεια μπορεί να εξεταστεί η επιβολή καραντίνας.
Η δεύτερη υπόθεση είναι «να πάμε απευθείας σε lockdown, λιγότερο σκληρού από εκείνο του Μαρτίου», το οποίο «θα επιτρέπει ίσως τη διατήρηση μιας σχολικής δραστηριότητας και ενός αριθμού οικονομικών δραστηριοτήτων» με αυξημένη προσφυγή στην τηλεργασία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Γάλλων εργοδοτών Medef Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ προειδοποίησε πως «αν ξανακλείσουμε τελείως, όπως κάναμε τον Μάρτιο, δεν διακινδυνεύουμε ένα -10% ύφεσης, αλλά μια κατάρρευση της οικονομίας».
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη Γαλλία, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, επιβλήθηκε γενικό lockdown για δύο μήνες. Τώρα, από τα μέσα του Οκτωβρίου, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Αυτό το σαββατοκύριακο επεκτάθηκε και αφορά πλέον 46 εκατομμύρια Γάλλους...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου