Η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. θα έχει τον κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής, όπου αναμένεται να ελληνοτουρκικά να κυριαρχήσουν, όμως οι ηγέτες των «27» έχουν κι άλλα καυτά ζητήματα.
Η... συνάντηση, που πραγματοποιείται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας εξαιτίας της καραντίνας του Σαρλ Μισέλ, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα συζητήσουν, εκτός από τις σχέσεις με την Άγκυρα, και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τη Λευκορωσία.
Τουρκία
Οι δύσκολες σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία θα κυριαρχήσουν στις σημερινές συζητήσεις. Η ένταση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Τουρκία συνεχίζει να εγείρει ανησυχία τις Βρυξέλλες.
Αθήνα και Λευκωσία απαιτούν από την Ε.Ε. να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα, με την επιβολή κυρώσεων. Η Γαλλία και η Αυστρία στηρίζουν το αίτημα, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχει ομοφωνία στο μέτωπο αυτό.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για να πετύχουμε σταθερότητα και ασφάλεια σε όλη την περιοχή και να εξασφαλίσουμε την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στον επιστολή του πριν από την Σύνοδο Κορυφής και προειδοποιεί ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Λευκορωσία
Η Ε.Ε. είναι υπό πίεση για να δράση μετά την έκρηξη μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα και την σκληρή καταστολή από τον Λουκασένκο. Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει την ομοφωνία, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών της Κύπρου.
Κύπριοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τον Αύγουστο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ετοιμάσει μια λίστα με 40 Λευκορώσους αξιωματούχους που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την καταστολή στη χώρα και θα βρεθούν αντιμέτωποι εάν η Κύπρος άρει το βέτο της.
Πιθανότατα το ζήτημα να επιλυθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όμως οι ηγέτες σήμερα μπορεί να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές.
Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν
Η πρόσφατη έκρηξη συγκρούσεων με το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο επίκεντρο αναγκάζουν την Ε.Ε. να βάλει και αυτό το ζήτημα στην ατζέντα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε, χθες, την Άγκυρα για «απερίσκεπτες και επικίνδυνες» δηλώσεις στήριξης προς το Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας ακόμη ένα μέτωπο με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανότατα οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στο μέλλον.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου