5.10.20

Τσιόδρας: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά ευρωπαϊκές χώρες...


Τη συνέχιση των κυμάτων της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό. Ειδικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι... σε εξέλιξη. 

 Αυτά επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του σε επιστημονική εκδήλωση με αντίκειμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Αθήνας με τη συμμετοχή κορυφαίων λοιμωξιολόγων, εντατικολόγων και πανεπιστημιακών γιατρών ειδικοτήτων αιχμής, υπό το συντονισμό του πρύτανη, καθηγητή Θάνου Δημόπουλου. 

 Στην παρέμβασή του, ο κ.Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο». 

 Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό σημείωσε επιπλέον: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία). 

 Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. 

Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου.

 Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο». 

 Η εκδήλωση του ΕΚΠΑ 

 Η εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας έγινε νωρίτερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και live streaming, και στη διάρκειά της δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας όπως η γρίπη, ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2) και οι παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021 . Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία, με ειδική αναφορά, επίσης, στον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2), καθώς και στις ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

 Στην εκδήλωση μετείχαν : 

 Μ.-Α. Δημόπουλος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ).

 Π. Πρεζεράκος (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου). 

 Π. Αρκουμανέας (Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ). 

 Χ. Σπηλιοπούλου (Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ). 

 Π. Σφηκάκης (Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ).

 Π. Μυριανθέας (Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ).

 Β. Παπαευαγγέλου (Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ). «Προκλήσεις στη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην εποχή της πανδημίας». 

 Α. Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ). «Η συμβολή του εργαστηρίου στην Covid-19 και άλλες επιδημίες».  

Σ. Τσιόδρας (Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, - Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ). «Τελευταία παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα». 

 Α. Κοτανίδου (Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας). «Η εμπειρία από τη νοσηλεία των ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός“». 

 Ε. Θηραίος (Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ ― Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών). «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα υγείας την περίοδο της πανδημίας covid-19 και ο ρόλος της τηλεσυμβουλευτικής». 

 Σ. Σαπουνάς (Ιατρός ΕΟΔΥ – Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ). «ΚΟΜΥ και παρεμβάσεις σε συρροές». 

 Φ. Κοντοπίδου (Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος (Phd), Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ). «Τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα»... 

 Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: