31.10.20

Το μακάβριο σχέδιο Μητσοτάκη ...


...για μια «υγιή και ασφαλή κοινωνία»...

 H νέα «φωτεινή» Ελλάδα δεν χρειάζεται επιχειρήσεις «ζόμπι», απεργίες και συνδικάτα. 

 Περιμένοντας τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, αφού με «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την... δημόσια εικόνα της, παρά να πάρει αποφάσεις που θα της στερήσουν δημοφιλία. Η αποκάλυψη ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει «γραμμή» σε ΜΜΕ για να χτυπάνε τον Τσίπρα και να προστατεύουν εν προκειμένω τον καθηγητή Τσιόδρα ήρθε μαζί με την είδηση πως έρχεται νέα χρηματοδότηση των ΜΜΕ με άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ – που θα μπορούσαν να πάνε στην Υγεία. 

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν -με το ζόρι πια- την υπεροχή της κυβέρνησης και του προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν- αν και προσπαθούν- πως η περίφημη ψαλίδα των 20 μονάδων τείνει να γίνει 14 μονάδες με την δημοφιλία του Πρωθυπουργού να πέφτει διαρκώς -χωρίς να ανεβαίνει -με την βοήθεια του «Κανένα»- αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Από καιρό η κάμερα δεν πέφτει πάνω στα θύματα μιας κακοκαιρίας -όπως επί κυβέρνησης Τσίπρα- αλλά στον υφυπουργό που είναι εκεί και «σώζει ζωές»- αφού είχαμε μεν νεκρούς, αλλά πολλοί περισσότεροι σώθηκαν. Τώρα η κάμερα φεύγει από τον σεισμό στην Σάμο για να πέσει πάνω στον υπουργό που έχει προαναγγείλει πως θα επισκεφθεί τραυματίες στο νοσοκομείο.

 Ο «εκσυγχρονισμός» του εργατικού δικαίου

 Καθώς η κυβέρνηση θυσιάζει την εστίαση για να δείξει αποφασιστικότητα, αλλά αδιαφορεί για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τα μέσα μεταφοράς γίνεται φανερό πως ο Μητσοτάκης δεν ακούει τους ειδικούς, αλλά τους δημοσκόπους. Οι προβλέψεις ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% που διαψεύδουν τους κυβερνητικές υπολογισμούς έρχονται την στιγμή που η κυβέρνηση -με ψυχραιμία και πλήρη συνείδηση- βρίσκει την ώρα για ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά, αλλά κυρίως τον συνδικαλισμό με τρόπο αδιανόητο χωρίς τον φόβο και τον τρόμο της πανδημίας και της κρίσης. Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή» με σκοπό «να διευκολύνει τους εργαζόμενους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (!), τις δε υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής.

 Το νομοσχέδιο θέλει να «να εκσυγχρονίσει το εργατικό δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια (συνδικαλιστικός νόμος) επαναφέροντας το στην εποχή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» -που διεκδικούσε το …δεκάωρο. Μεταξύ των άλλων καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας στο δημόσιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις πρώην ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τις μεταφορές κοκ, καθώς ορίζεται η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό τουλάχιστον 40%!!! Η περιφρούρηση της απεργίας κηρύσσεται «ποινικώς κολάσιμη πράξη, ενώ καταργούνται ουσιαστικά οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, με την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ο νόμος θα καταπολεμά «χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος» με προϋπόθεση για άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη. 

 Το σχέδιο για «υγιείς επιχειρήσεις

« Μετά τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, το κάπνισμα και την τάξη στα πανεπιστήμια -όπου η υπουργός Παιδείας- προανήγγειλε κάμερες και κάρτες εισόδου η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στόχο τον συνδικαλισμό και τις «υπερβολές» του. Είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου Μητσοτάκη που στοχεύει όπως ομολογεί το νομοσχέδιο σε «υγιείς επιχειρήσεις» και όπως είπε στο διάγγελμά του στην «υγεία και την ασφάλεια» των πολιτών. Για όσους έχουν απορίες -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε έγκαιρα το μαξιλάρι των 37 δισ. για να αποφύγει την ύφεση η απάντηση είναι πως ο σημερινός Πρωθυπουργός -που ως υπουργός δεν δίστασε να κάνει χιλιάδες απολύσεις- χρησιμοποιεί τον κορονοϊό και την κρίση που συνεπάγεται για την «ανάταξη» της οικονομίας. 

 Το θάνατο των επιχειρήσεων «ζόμπι» -όπως είπε καθαρά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, με την δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης, πειθαρχημένους και φτηνά αμειβόμενους εργαζόμενους, μια κοινωνία «υγιή και ασφαλή» -χωρίς διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις. Αν είναι δυνατόν χωρίς συνδικάτα. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και έχουμε υπογραμμίσει στις τράπεζες την ανάγκη να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα για νέες χρηματοδοτήσεις. 

Ωστόσο, η παρεχόμενη ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί ούτε σε επιχειρήσεις – zombie, ούτε σε μπαταχτσήδες, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανταγωνιστικότητα, αλλά σε τομείς της Οικονομίας που θα αναδείξει η περίοδος μετά την κρίση» έχει πει ο υφυπουργός Οικονομικών. «Μετά την κρίση δεν θα έχουμε την ίδια Οικονομία. 

Θα υπάρξει πολύ μεγάλη ανακατάταξη, με επανεκτίμηση της αξίας συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική χρηματοδότησή τους, μία εκ βάθρων αναπροσαρμογή του οικονομικού και κοινωνικού τομέα (μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και ισορροπία), για τα οποία πρέπει να εργαστούν από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας»...

 Νίκος Λακόπουλος

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: