4.10.20

Οταν παίρνεις το τσεκ του Τραμπ...


... αλλά πρέπει να πληρώσεις… κερατιάτικα... 

Απίστευτα χαράτσια σε καθημερινές συναλλαγές. Ασέβεια στους πολίτες και κερδοσκοπία 

Μια ιστορία νεοελληνικής παράνοιας και ένα ακόμη δείγμα ότι αυτή η χώρα δεν… 
σώζεται, θα σας διηγηθώ σήμερα. Μου την μετέφερε ο… παθών μιας γραφειοκρατίας και μιας ασέβειας αλλά και κερδοσκοπίας που δεν έχει προηγούμενο. Κάποιος, λοιπόν, συμπολίτης μας ο οποίος είχε και αμερικανικό διαβατήριο, εξεπλάγην όταν μέσω ταχυδρομείου του ήρθε μια επιταγή. Είχε πάνω της τον Λευκό Οίκο και την υπογραφή Ντόναλντ Τραμπ και του έλεγε ότι μπορεί να πάει να εισπράξει 1.200 δολάρια. Ηταν ένα από τα γνωστά τσεκ που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ. Ακόμη κι αυτούς που είχαν απλά αμερικανική υπηκοότητα μόνο και μόνο γιατί έζησαν κάποια χρόνια στη χώρα. 

Στην Ελλάδα ακόμη και πρώην μετανάστες της δεκαετίας του ’70 πήραν αυτό το ανέλπιστο δωράκι που για πολλούς ήταν προεκλογικό κόλπο του Τραμπ με πρόσχημα τον κοροναϊό. Ο εν λόγω φίλος μας, λοιπόν, πήρε το τσεκ στα χέρια του, αλλά έπρεπε να πάει στην τράπεζα και να πληρώσει 6,5 δολάρια, κάποια κράτηση εν πάση περιπτώσει για το αμερικανικό δημόσιο. Πάει, λοιπόν, στην τράπεζα και ο υπάλληλος του λέει το εξής αμίμητο: «Για να πληρώσετε τα 6,5 δολάρια πρέπει να σας κρατήσουμε και 50 ευρώ». Είναι προφανές ότι αποφάσισε να μην πληρώσει την κράτηση των 6,5 ευρώ κι ας τον ψάχνει ο Τραμπ. 

Είναι ένα χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζεται ο Ελληνας πολίτης. Ο οποίος αναγκάζεται καθημερινά να αντιμετωπίζει απίθανα χαράτσια τα οποία βαρύνουν τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Και του… τσακίζουν τα νεύρα. Κρατήσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές στις οποίες δεν παρεμβαίνει κανένας υπάλληλος. Κρατήσεις για απίθανα ταμεία ή γιατί πρέπει να έχουν έσοδα οι τράπεζες λόγω της κακής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο. Τρελές χρεώσεις για εμβάσματα, για ενημερώσεις, για απλές, συνηθισμένες συναλλαγές. Κι όχι μόνο οι τράπεζες. Για παράδειγμα, προκειμένου κάποιος να μεταφέρει στο όνομά του π.χ τον λογαριασμό της σταθερής τηλεφωνίας στο πατρικό του (επειδή πέθαναν οι γονείς του) πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ. Ομοίως και οι συναλλαγές με την εφορία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες καταλήγουν να είναι Γολγοθάς και μάλιστα… πανάκριβος. 

Ετσι, όμως, δεν πάει μπροστά η χώρα. Με τον να μη σέβονται τους πολίτες, με το να τους αντιμετωπίζουν απλά ως πηγή είσπραξης χρημάτων (που οι περισσότεροι δεν έχουν), η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι προβληματική. Πώς να προσελκύσεις μεγάλες επενδύσεις όταν αντιμετωπίζεις τους πολίτες με τέτοιο τρόπο; Όταν τους αναγκάζεις να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για τα βασικά; Ακόμη και για αυτά που δεν πρέπει να χρεώνονται; Αραγε ο Τραμπ να ήξερε ότι στην Ελλάδα προκειμένου να εισπράξεις τα 1.200 δολάρια από το δωράκι του, θα πρέπει να πληρώνεις… κερατιάτικα;...

Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: