Στην απόφαση κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της αυτόματης μετατροπής των CoCos (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές) ύψους 2,040 δισ. ευρώ σε μετοχές αυξάνοντας το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε... 61,3% από 26,4% που είναι σήμερα, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Η απόφαση ελήφθη την Πέμπτη το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου Αλεξ Πατέλη και του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου. Ηδη από την Πέμπτη το μεσημέρι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην τράπεζα οι ψίθυροι περί κρατικοποίησης ήταν ολοένα και περισσότεροι και κορυφαία στελέχη τη θεωρούσαν δεδομένη.
Η μετατροπή των CoCos, που λήγουν το 2022, σε μετοχές και η αύξηση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, σε 61,3% θα συνοδεύονται από τη δέσμευση διάθεσης των μετοχών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ώστε να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και από αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα έχει 5 μέλη σε σύνολο 13 στο Δ.Σ. της τράπεζας από 1 που έχει (ως εκπρόσωπο το ελληνικού Δημοσίου), ωστόσο η κυβέρνηση θα «δεσμευτεί» για τη μη παρέμβασή της στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία εποπτεύεται από τον SSM. Κρίσιμο ωστόσο ζήτημα είναι η αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου - και υπό συγκεκριμένους όρους - ώστε να δοθεί δυνατότητα στο ΤΧΣ να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μέσα στον Νοέμβριο
Η κυβερνητική απόφαση θα οριστικοποιηθεί μεταξύ 12-13 Νοεμβρίου, όταν ο SSM αποφασίσει σχετικά με αίτημα της τράπεζας για πληρωμή σε μετρητά των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ στις 2 Δεκεμβρίου.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η άδεια του επόπτη (του SSM) δεν είναι βέβαιη «λόγω της σύστασης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορονοϊού». Υπογραμμίζει εξάλλου ότι η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%.
Η απόφαση λοιπόν του SSM εκτιμάται ότι θα είναι απορριπτική και θα έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ έχει ήδη πετάξει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, επειδή μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή που αφορά τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ετσι, η μη πληρωμή στο ΤΧΣ των 165 εκατ. ευρώ μετατρέπει αυτόματα τα CoCos των 2,040 σε μετοχές που περνάνε «στα χέρια» του Ταμείου και η Πειραιώς από 436 εκατ. θα διαθέτει 803 εκατ. μετοχές περίπου, με τις 367 εκατ. μετοχές να έχουν μετατραπεί σε τιμή 6 ευρώ (τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2015).
Τα 165 εκατ. ευρώ, αν και δεν θα «έφευγαν» από τη ρευστότητα της τράπεζας αλλά από τα κεφάλαια, δεν αποτελούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο βασικός προβληματισμός, του κυβερνητικού επιτελείου αφορούσε στη δυνατότητα καταβολής των τόκων τα δυο επόμενα χρόνια αλλά και των CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που λήγουν το 2022. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ενστερνίζονται αυτόν τον προβληματισμό και θεωρούν ότι η κυβέρνηση βιάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το ελληνικό Δημόσιο μέσω των CoCos (Contingent convertible bonds) ύψους 2,040 δισ. ευρώ, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2022, είχε συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα, βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων, πρέπει να καταβάλλει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 165 εκατ. ευρώ. Πέρσι, ενεργοποίησε τη ρήτρα μη καταβολής τόκων, ωστόσο η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο μία φορά. Σε διαφορετική περίπτωση, τα Cocos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές.
Εθελούσια για 1.000 στην Πειραιώς με αποζημιώσεις έως 180.000
Με στόχο την αποχώρηση των 1.000 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει 3ετία, ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς, με μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ, την ώρα που η κρατικοποίηση της τράπεζας φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση και με δεδομένο ότι βαίνουμε προς το τέλος των γενναιόδωρων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των τραπεζών.
Ετσι, εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις πιθανόν να ξεπεράσουν τον στόχο που έχει θέσει η τράπεζα.
Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εφάπαξ ποσό που ισοδυναμεί με έναν αριθμό μικτών μισθών ο οποίος προσδιορίζεται με κριτήρια, όπως η ηλικία, το εύρος χρόνου υπηρεσίας, η μονάδα, ο ρόλος καθώς και η γεωγραφική περιοχή απασχόλησης. Επίσης, πριμοδοτούνται οι αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι τις 11.11.20.
Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει της ηλικίας (στις 31.12.2020) και της προϋπηρεσίας στον όμιλο. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι έως 39 ετών θα λάβουν 20 μικτούς μισθούς, 40-49 ετών 30 μισθούς, 50-55 ετών 38 μισθούς και οι άνω των 56 ετών 45 μισθούς. Η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 8% για όσους έχουν προϋπηρεσία 3-10 έτη, 10% για 11-20 έτη και 15% για προϋπηρεσία άνω των 21 ετών.
Επίσης προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του μικτού ποσού αποζημίωσης για τους εργαζόμενους σε δίκτυο καταστημάτων και συγκεκριμένες μονάδες ενώ εκείνοι που απασχολούνται σε κατάστημα που θα κλείσει θα λάβουν δύο επιπλέον μισθούς.
Προσαύξηση δύο μικτών μισθών θα λάβουν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε συγκεκριμένους νομούς (π.χ., Ιωαννίνων, Κοζάνης, Αχαΐας, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας κ.ά.).
Προβλέπεται πρόσθετη προσαύξηση ενός μικτού μηνιαίου μισθού 2 στο μικτό ποσό αποζημίωσης, που προκύπτει από το σύνολο των κριτηρίων, για κάθε ανήλικο τέκνο.
Για τους εργαζόμενους στο ηλικιακό εύρος 56 έτη και άνω προβλέπεται προσαύξηση στο μικτό ποσό αποζημίωσης που προκύπτει από το σύνολο των κριτηρίων από την πληρωμή των πλασματικών ετών ασφάλισης για διάστημα έως τρία έτη και μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ. Στο συνολικό μικτό ποσό αποζημίωσης θα υπολογίζεται ο φόρος που θα βαρύνει τον εργαζόμενο και το αντίστοιχο καθαρό ποσό.
Σε ό,τι αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν λάβει οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, διατηρούνται οι προνομιακοί όροι προσωπικού μέχρι την εξόφλησή τους υπό τον όρο να παραμείνουν ενήμερα. Τα δάνεια προκαταβολής μισθών που έχουν ενδεχομένως λάβει οι εργαζόμενοι θα συμψηφιστούν με την αποζημίωση που θα καταβληθεί κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας.
Αρτεμις Σπηλιώτη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.