... μετά τα 6,7 Ρίχτερ...
Πέρασαν δέκα μήνες από... την τελευταία επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο και την Σμύρνη.
«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, σ' αυτές τις στιγμές οι λαοί μας πρέπει να είναι ενωμένοι» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το τηλεφώνημα στο οποίο εξέφρασε προς τον Ταγίπ Ερντογάν τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στην Τουρκία.
Την ώρα του τηλεφωνήματος δεν είχε γίνει γνωστή η τραγική είδηση ότι την ώρα του σεισμού τοίχος που κατέρρευσε καταπλάκωσε δύο μαθητές στο νησί της Σάμου.
Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η πρώτη απευθείας επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας εδώ και δέκα μήνες. Η προηγούμενη συνομιλία τους ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο και του εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τα ερείπια της Σμύρνης. Το tweet του υπουργείου Εξωτερικών για την επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσογλου αναφέρει: «Μετά τον σεισμό που έπληξε Σάμο & Σμύρνη,ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με Τούρκο ομόλογό του M.Cavusoglu κι εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών».I just called President @RTErdogan to offer my condolences for the tragic loss of life from the earthquake that struck both our countries. Whatever our differences, these are times when our people need to stand together.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 30, 2020
Και τηλεφώνημα Σουρανή - ΚαλίνΜετά τον σεισμό που έπληξε Σάμο & Σμύρνη,ο ΥΠΕΞ @NikosDendias επικοινώνησε με Τούρκο ομόλογό του M.Cavusoglu & εξέφρασε ετοιμότητα Ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 30, 2020
Η συνάντησή της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν στις αρχές του καλοκαιριού στο Βερολίνο -παρά την προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να την τορπιλίσει- ήταν η απαρχή της προσπάθειας για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που τελικώς δεν καρποφόρησε.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά την έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας και τις σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου, ο δίαυλος επικοινωνίας της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν έχει παραμείνει ανοιχτός.
Και σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σάρωσε την πόλη της Σμύρνης στην Τουρκία και ταρακούνησε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο με επίκεντρο την Σάμο, η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν επικοινώνησαν εκ νέου.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, λίγη ώρα μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων συνεργάτη και εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema.gr η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασαν εκατέρωθεν την συμπάθειά τους για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Βόρειο Αιγαίο και την περιοχή της Σμύρνης πολύ χειρότερα απ' ότι το νησί της Σάμου.
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δεν εξέφρασε κάποιο αίτημα προς την ελληνική πλευρά για παροχή συνδρομής ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού.
Ωστόσο, η επικοινωνία της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν δεν αποκλείεται να επαναληφθεί αργότερα σήμερα. Ουτε και θα μπορούσε να αποκλειστεί η ενεργοποίηση κάποιου είδους διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε υψηλότερο επίπεδο, αργότερα σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα...
Πηγή:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου