Η φετινή έναρξη της περιόδου εμβολιασμού κατά της γρίπης συνέπεσε με την πανδημία του COVID-19, γεγονός το οποίο φούντωσε τη συζήτηση για το κατά πόσο η δεύτερη θα επιδράσει στην αριθμητική επάρκεια του πρώτου.
Στο φούντωμα της συζήτησης συνετέλεσε ευλόγως και η... απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική συνταγογράφηση του εμβολιασμού, κίνηση που παραπέμπει σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του συστήματος εμβολιασμού - από την προμήθεια μέχρι την διάθεσή του στα φαρμακεία - από την αυξανόμενη ζήτηση.
Οι ανησυχίες δεν είναι στον «αέρα». Διότι, όπως μας είπε η γενική γραμματέας του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπός του στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Τζένη Μαυρίδη, υπάρχει το κακό προηγούμενο του 2009 με την επιδημία της γρίπης H1N1, όταν αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση στο κοινό αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψή του.
Η μεγάλη κλίμακα της σημερινής πανδημίας λοιπόν αυξάνει τις ανησυχίες, πολύ περισσότερο που, όπως μας λέει η κυρία Μαυρίδη, «όχι μόνο υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά και μεγάλη αγωνία στον πληθυσμό και ενώ το φαινόμενο "κράτησέ μου ένα εμβόλιο" ξεκινούσε περίπου τέτοια εποχή (σσ. τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου) έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε λίστα για τα εμβόλια από τον Ιούλιο.».
«Μοιραία» προκύπτει το μείζον ζήτημα της επάρκειας.
Ως προς αυτό, η κυρία Μαυρίδη είναι εξαιρετικά προσεκτική, αφού η επάρκεια σχετίζεται με το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί και αυτό με τη σειρά του είναι ένα κατά βάση ιατρικό ζήτημα. Δεδομένου ότι το αντιγριπικό εμβόλιο απευθύνεται καταρχήν στις ευπαθείς ομάδες και τον ηλικιωμένο πληθυσμό, το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της γρίπης σχετίζεται άμεσα με την πειθώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2018 είχαν παραγγελθεί 2,1 εκ. εμβόλια, ο αριθμός τους το 2019 εκτοξεύθηκε στα 3,1 εκ. για να φτάσουμε το 2020 με τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
«Σε αυτή τη μεγάλη αύξηση από το 2018 συνετέλεσε και η καμπάνια του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις ευπαθείς ομάδες και απεδείχθη ότι ήταν καλό που ο Covid βρήκε προστατευμένο τον πληθυσμό όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο» λέει η Τζ. Μαυρίδη για να προσθέσει με νόημα: «Τα 4,2 εκ. είναι αρκετά κοντά, όχι όμως εντελώς, στο να καλυφθούν τα άτομα τρίτης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες».
Αυτό σημαίνει, σημειώνει η ίδια, ότι αφού «έγινε αντιληπτό ότι θα ζητηθεί το εμβόλιο και από άλλους πολίτες, η συνταγογράφηση έγινε υποχρεωτική για να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες».
Σημαίνει, επίσης, ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να εμβολιαστούν και άλλες ομάδες πληθυσμού, τα εμβόλια δεν επαρκούν. Για παράδειγμα, τα παιδιά. Η Τζ. Μαυρίδη μας λέει ότι «σε σχεση με τη γρίπη δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών και η οδηγία επίσης λέει ότι τα υγιή παιδια δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες».
Αλλά, προσθέτει, «πέρυσι ξαφνικά υπήρξε ένα τεράστιο κύμα παιδιάτρων που έγραφαν σε παιδιά αντιγριπικό εμβόλιο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε σε μικρότερο βαθμό». «Πέρυσι τον Χειμώνα αισθανθήκαμε μια τετράστια αύξηση μικρών υγιών παιδιών που εμβολιάστηκαν. Φέτος αυτά τα παιδιά θα εμοβολιαστούν πάλι και πιθανά θα υπάρξουν και άλλα. Εάν όμως οι παιδίατροι τα βρουν μεταξύ τους και πείσουν και το κράτος να βγει τέτοια οδηγία (σσ. μαζικού εμβολιασμού) θα υπάρξει πρόβλημα. Τα εμβόλια δεν φτάνουν».
Για τον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, αυτό συμβαίνει ήδη. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως οι δόσεις του εμβολίου της γρίπης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας δεν φτάνουν και πως «θα ρετάρει το σύστημα υγείας». Ο κ. Κούβελας δήλωσε πως θα εμφανιστούν ταυτόχρονα γρίπη και κορονοϊός και πως «θα έπρεπε να παραγγελθούν δόσεις για το σύνολο των ανθρώπων». Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζονται επτά εκατομμύρια δόσεις και πως το εμβόλιο της γρίπης «δεν είναι απολύτως αποδοτικό».
Προς το παρόν, όπως μας είπε η κυρία Μαυρίδη, από τη Δευτέρα ξεκίνησε η παραλαβή στις φαρμακαποθήκες και κατ' επέκταση στα φαρμακεία του πρώτου εκ των τριών εμβολίων της γρίπης. Τη Δευτέρα μπήκε στις αποθήκες περίπου το 30% του πρώτου εκ των τριών, την Τρίτη μπαίνει το 1/3 του δεύτερου εκ των τριών και την Τετάρτη το 1/3 του τυρίποτυ. «Άρα μέχρι την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η αγορά, σε ό,τι αφορά στο χονδρεμπόριο, να κάνει τη διανομή. Στόχος είναι να γίνει μια ταυτόχρονη προμήθεια και στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να μη συμβεί το περσινό φαινόμενο, άλλες περιοχές να έχουν επάρκεια εμβολίων και άλλες όχι. Θα συνεχίσει αυτή η ροή μέσα στο επόμενο 15θημερο. Το προσδοκόμενο είναι να ξεπεράσουμε τα 4 εκ. εμβόλια και να αγγίξουμε πιθανά το 4,2 εκ.» κατέληξε η κυρία Μαυρίδη...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου