Δραματική είναι η κατάσταση στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει με διαφορά μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών πανδημίας σε ολόκληρη την 3η Υγειονομική Περιφέρεια.
Πέρα από τα όμορφα λόγια, ο... αριθμός των γιατρών που υπηρετούν αντί να αυξηθεί μειώθηκε και την κατάσταση περιγράφει ανάγλυφα η επιστολή που έστειλε -στον διοικητή του νοσοκομείου, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, τον διοικητή 3ης ΥΠΕ και τον υπουργό Υγείας- ο διευθυντής της κλινικής Ιάκωβος Αβραμίδης δείχνοντας την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει και η οποία οδήγησε ήδη στην παραίτηση των δύο επικουρικών γιατρών.
Ο οργανισμός του νοσοκομείου κάνει λόγο για 20 οργανικές θέσεις Παθολόγων, αφού πρόκειται για μια τεράστια κλινική που προέκυψε από την εικονική συγχώνευση των δύο Παθολογικών του Νοσοκομείου, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν ξεχωριστά με κοινή διεύθυνση. Σήμερα υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις 13 ειδικοί γιατροί (1 συντονιστής διευθυντής, 6 διευθυντές και 6 επιμελητές).
Ωστόσο όπως γράφει ο κ. Αβραμίδης, ο ένας συνταξιοδοτείται εντός του 2020, άλλος απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια (λόγω σοβαρής νόσου και άγνωστη διάρκεια απουσίας) και «3 ακόμη γιατροί πάσχουν από πολύ σοβαρά νοσήματα» οπότε συμμετέχουν «με δυσκολίες και απουσίες στις δραστηριότητες τις Κλινικής».
Όταν χτύπησε η πανδημία «παρά τις υποσχέσεις δεν είχαμε καμία ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό παρά μόνο την τρίμηνη απόσπαση μιας παθολόγου από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο» ενώ «καμία θέση δεν προκηρύχθηκε για πλήρωση από το Υπουργείο Υγείας και ούτε προβλέπεται στην τελευταία απόφαση του υπουργείου, παρά την αίτηση του Νοσοκομείου μας».
Κι αυτά δεν είναι τίποτα, διότι ενώ από 01/10/2020 παραιτούνται οι δύο επικουρικοί, ενώ γνωστοποιούν την κατάσταση, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ αποφασίζει αντί ενίσχυσης «απόσπαση ενός ειδικού γιατρού, του κ. Δολιανίτη Κωνσταντίνου, από τους λίγους εναπομείναντες στην κλινική, σε Νοσοκομείο της επαρχίας». Ο κ. Αβραμίδης σχολιάζει ότι αυτή είναι «μια απόφαση δείγμα αυταρχικής και αυθαίρετης νοοτροπίας, μιας και δεν ζητήθηκε η γνώμη και δεν ενημερώθηκε προηγουμένως ούτε η διοίκηση του Νοσοκομείου, ούτε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ούτε εγώ ως διευθυντής της κλινικής αλλά ούτε και ο ενδιαφερόμενος γιατρός που αποσπάται»(!!!).
Οι προφορικές και οι έγγραφες αιτήσεις του έπεσαν στο κενό και δεν φτάνει που η κλινική είχε κενά βρέθηκε και με 4 γιατρούς λιγότερους. Ο κ. Αβραμίδης καταγγέλλει όλη αυτή την συμπεριφορά ως «ευθεία προσβολή και εμπαιγμό προς όλους τους συναδέλφους και την στάση της κεντρικής διοίκησης ανορθολογική και αυταρχική που αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί νέα για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει».
Έχει άδικο λοιπόν όταν χτυπάει συναγερμό, λέγοντας ότι «πολύ φοβούμαστε ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα δούμε πολύ χειρότερες μέρες»;
Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου