30.10.20

Εκτροχιασμός της ύφεσης...


Με βάση την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι ένα μήνας καθολικού lockdown «κόβει» 3 μονάδες από το ΑΕΠ. Τότε ο... Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να προδίκαζε δημοσίως ότι η ετήσια ύφεση δεν θα ξεπεράσει το… 1% με 3%, έμαθε όμως στην πράξη – όπως και οι έλληνες φορολογούμενοι και εργαζόμενοι – ότι μόνον ένας μήνας ερμητικά κλειστής οικονομίας ισοδυναμεί με ύφεση 3%.

Με βάση το προηγούμενο του πρώτου κύματος της πανδημίας και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας – πληθώρα μικρών επιχειρήσεων, εξάρτηση από τον τουρισμό κ.λ.π. -, οι οικονομολόγοι θεωρούν τώρα πως ένας μήνας lockdown μόνον στην Αττική θα κόστιζε στο ΑΕΠ πάνω από 1 δις ευρώ.

Στις δε ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται πως εάν πάμε σε ένα αυστηρό μεν, μερικό δε lockdown για έναν μήνα το κόστος θα είναι άλλη 1,5 μονάδα μείον στο ετήσιο ΑΕΠ.

Κάπου ανάμεσα στις προσθαφαιρέσεις των τριών παραπάνω αριθμών θα «κλειδώσουν» και τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινώσει απόψε στις 7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το «κλειδί», σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι η εντολή που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μην ξεπεραστεί – τουλάχιστον επί χάρτου – ένα ετήσιο ποσοστό ύφεσης της τάξης του 10%.

Τούτο σημαίνει ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν απόψε δεν πρέπει να ξεπερνούν σε κόστος το 1,5% του ΑΕΠ, καθώς στο ήδη υπεραισιόδοξο προσχέδιο του προϋπολογισμού η ύφεση του 2020 υπολογίζεται λίγο πάνω από το 8%. Κι αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι πρέπει, σ’ αυτή την φάση τουλάχιστον, να παραμείνει ανοιχτή – τύποις έστω – η εστίαση, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόστος του μηνιαίου lockdown  θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2% του ΑΕΠ.

Πιο απλά, και με βάση τουλάχιστον τις πληροφορίες που υπήρχαν έως χθες το βράδυ, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να πάει σε «υβριδικό» lockdown με… μισάνοιχτη την εστίαση, προκειμένου ο προϋπολογισμός να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω από τα, ελάχιστα έστω, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου.

Το δε σενάριο που προκρίνεται είναι να κλείνουν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ στις 9 το βράδυ πλην των υπηρεσιών delivery, να χαμηλώσει η μουσική και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Χθες, στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπήρξε εισήγηση να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και εντός των εστιατορίων και μπαρ, και οι πελάτες να μπορούν να τις βγάζουν μόνον για να φάνε ή να πιουν.

Είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές ότι εάν ισχύσει ως έχει αυτό το σενάριο, στην πράξη η εστίαση κλείνει μένοντας ανοιχτή. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τονιζόταν χθες ότι πρόκειται για έναν κλάδο που αφήνει πάνω από 6 δις ευρώ τον χρόνο στην οικονομία, απασχολεί περίπου 600.000 εργαζόμενους και μόνον στον δεύτερο τρίμηνο φέτος είχε απώλεια τζίρου 60%.

Πηγές της Κουμουνδούρου, μάλιστα, έλεγαν ότι ο διαφαινόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει τυπικά ανοιχτά τα καταστήματα του κλάδου, αποκλειστικά και μόνον για να μην επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας και να μην επιβαρυνθεί με την ενίσχυση των επαγγελματιών του χώρου.

Ανοιχτά και σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν για το τι θα ισχύσει και για το εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης και σε άλλους κλάδους που θα επηρεαστούν από το νέο μερικό lockdown, όπως είναι για παράδειγμα οι τουριστικές και συναφείς επιχειρήσεις σε χειμερινούς προορισμούς οι οποίες εκ των πραγμάτων θα πληγούν λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο μερικό lockdown οδηγεί σε πλήρη διαγραφή ενός προϋπολογισμού που εξ αρχής φαινόταν να κινείται εκτός τόπου και χρόνου. Ο προϋπολογισμός ουσιαστικά ξαναγράφεται ήδη, και βεβαίως, ουδεμία βάση μπορεί να έχει πια και η υπεραισιόδοξη πρόβλεψή του για ανάκαμψη 7,5% το 2021...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: