Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανακοινώθηκε παρουσία του υποψήφιου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για επέκταση του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων έγινε η αιτία για μεγάλη κυβερνητική κρίση στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Ο... αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές, Κουντρέτ Οζερσάι, αποχώρησε από τη λεγόμενη κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση, η οποία πρέπει να σημειωθεί έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε προβεί σε δηλώσεις εναντίον του Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι», υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.
«Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε το Βαρώσι», δήλωσε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς, επισήμανε ότι η ζωντανή μετάδοση της τελετής στην Πάναγρα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά την απαγόρευση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», βλάπτει το «δικαστικό σώμα» και τη δημοκρατία.
Ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ, αντί να φροντίσει για το συμφέρον του λαού, έχει γίνει γελοίος στα μάτια του.
«Δεν είναι το ίδιο το άνοιγμα του Βαρωσίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με τρόπο που να αρμόζει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου άρον άρον», λέει επίσης, ενώ τονίζει ότι αυτές οι ενέργειες θα εκτιμηθούν στις εκλογές.
Επίσης, χαρακτήρισε «ασέβεια» προς το ψευδοκράτος, το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στην Άγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στη «βουλή».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στο Βαρώσι λίγο πριν από τις εκλογές στο ψευδοκράτος, «είναι μια λανθασμένη συμπεριφορά που φέρνει σε δύσκολη θέση τον τουρκοκυπριακό λαό στη διεθνή σκηνή, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προετοιμάζεται να συγκαλέσει μετά τις εκλογές άτυπη σύνοδο 5+1.
Στη γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί, που έχει συγκρουστεί ξανά στο παρελθόν με την Άγκυρα, επανέλαβε τη θέση του ότι «μένοντας εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, το θέμα του Βαρωσίου πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως ένα εμπόδιο στη λύση, αλλά ως ένα στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση».
Μιλώντας ουσιαστικά για προεκλογική εκμετάλλευση του Βαρωσίου από Ερντογάν και Τατάρ, είπε ότι έχει «καθήκον να ξεκαθαρίσω ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το Βαρώσι, που περιλαμβάνεται και στις ευθύνες της προεδρίας, το να γίνει λίγο πριν τις εκλογές» προεκλογικό αντικείμενο, «είναι πολύ λάθος». Πρόκειται για «μαύρη κηλίδα», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου