... και η κατάρριψη του αφηγήματος «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες»...
Μεταξύ αντιφάσεων και παραδοχών, επιβεβαιώνεται καθημερινά η κατάρριψη των πλασματικών συγκρίσεων επιδημιολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών, οι οποίες προβάλλονται από την κυβέρνηση ώστε να... υποστηριχτεί το αφήγημα της καλής πορείας της Ελλάδας. Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας οι επιστήμονες προειδοποιούν για «παραπλανητικές συγκρίσεις» για τα κρούσματα ανά χώρα, ωστόσο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, επικαλείται συγκρίσεις χωρίς κοινό τόπο και σκόρπια στατιστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα «Greek Statistics» της πανδημίας μας έχουν ήδη εκθέσει διεθνώς, με την Ολλανδία μάλιστα να βάζει την Ελλάδα στην black list λόγω της υποκαταγραφής της πανδημίας. Κάτι που είχε παραδεχτεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, λίγο πριν «αποχωρήσει» από την τηλεοπτική ενημέρωση και υπό τις έντονες επικρίσεις ειδικών για τους περιορισμένους ελέγχους που πραγματοποιούσε η χώρα μας.
Σήμερα, την τακτική των αβάσιμων συγκρίσεων κατέρριψε έμμεσα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη Ελλάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης αυτήν τη φορά αμφισβήτησε τις συγκρίσεις λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «μέση κατάσταση» αυτή τη στιγμή.
«Το ερώτημα είναι πως συγκρινόμαστε με τις άλλες χώρες; Αυτό είναι το θέμα. Είναι μια τεράστια συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, διότι οι περισσότερες χώρες τα πηγαίνουν σχετικά καλά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Οπότε οι όποιες διαφορές, είναι μικρές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλουμε τις χώρες και να κάνουμε ένα ranking. Τη μία μέρα μπορεί να έχεις πέντε θανάτους στην Ελλάδα, την άλλη δέκα, το προφίλ αλλάζει και γενικά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα σχετικά καλό προφίλ, είμαστε μέχρι στιγμής σε καλή ισορροπία. Η συζήτηση όσον αφορά το ranking έχει νομίζω μικρές διαφορές, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες. Άμα θέλουμε να το συγκρίνουμε με τις ΗΠΑ είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Σε σχέση με άλλες χώρες, αναλόγως τι δείκτη θέλουμε να δούμε, αριθμό θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, είμαστε σε μια μέση κατάσταση αυτή τη στιγμή σε σχέση με άλλες χώρες».
Την ίδια ώρα, στην ίδια ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος και αφού έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.
Της δήλωσης Μαγιορκίνη προηγήθηκε η ανάρτηση του παραιτηθέντος Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και μέλους της επιστημονικής επιτροπής για την εργαστηριακή επιτήρηση του κοροναϊού στη χώρα, Μανώλη Δερμιτζάκη που διαπιστώνει πως η Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο έχει από τις χειρότερες επιδόσεις, για την ακρίβεια είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα παρουσιάζοντας σχετικό γράφημα.
Μάλιστα, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλλον κατά λάθος, πριν από λίγες εβδομάδες, παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής πως το «success story» περί χαμηλών κρουσμάτων οφείλεται στα λίγα τεστ και υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ δύο περιόδων, άρα και μεταξύ χωρών, αφού πραγματοποιείται διαφορετικός αριθμός τεστ ανά πληθυσμό.
Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο, στο τελευταίο διάγγελμά του το αναίρεσε, λέγοντας πως «παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το ίδιο διάστημα, επιστράτευσε για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα του «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες» για να υποστηρίξει τις επιλογές και τους χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας. Έτσι ανέφερε πως «όσον αφορά στον κορονοϊό, είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ’ όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία για παράδειγμα, μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Ομως, χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως. Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων»...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου