Καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε έναν ανταγωνιστικό αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου κατά του νέο κορονοϊού, οι χώρες προετοιμάζονται έτσι ώστε να το διανείμουν άμεσα στον πληθυσμό τους μόλις αυτό εγκριθεί. Ωστόσο, οι πλούσιες χώρες φαίνεται να...
έχουν το προβάδισμα σε αυτό, αφού έχουν προσαγοράσει τις μισές δόσεις εμβολίων από πολλές εταιρείες παραγωγής. Μάλιστα, πάνω από τις μισές δόσεις εμβολίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τρίτο στάδιο δοκιμών σε τουλάχιστον έξι εταιρείες παρασκευής ανήκουν στο 13% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έρευνα που πραγματοποίησε. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία ανήκουν στις χώρες που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων με σκοπό να παραλάβουν άμεσα όσο περισσότερες δόσεις εμβολίου γίνεται, μόλις αυτό πάρει το πράσινο φως. Συμπεριλαμβανομένων και της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ, του Ισραήλ και της Ελβετίας, ανήκει το 51% του συνολικού αριθμού των εμβολίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών.
Το υπόλοιπο 49% ανήκει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam. Αυτό που σημειώνει η έρευνα είναι οι τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των χωρών στην εύρεση και διάθεση του εμβολίου κατά το πρώτο διάστημα παροχής του από τις εταιρείες. Μάλιστα, τονίζεται πως η Ουάσινγκτον μποϊκοτάρει ενέργειες όπως αυτές τις εταιρείας Covax, η οποία στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στοχεύει στη διευκόλυνση της αγοράς και της δίκαιης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
Οι ειδικοί της παγκόσμιας υγείας έχουν προτείνει πολλούς τρόπους δίκαιης κατανομής του εμβολίου, όπως το να διανεμηθεί ποσότητα δόσεων που να αρκεί για να εμβολιασθεί πρώτα το 20% του πληθυσμού της κάθε χώρας, αλλά και το να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν σημειώσει τους περισσότερους θανάτους από τον ιό. Πολλοί αξιωματούχοι, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν καταδικάσει των εθνικισμό των εμβολίων.
Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει ήδη αγοράσει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει 800 εκατομμύρια δόσεις για πληθυσμό 330 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο όμιλος AstraZeneca έχει υπογράψει τα περισσότερα συμβόλαια παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν οι Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson καθώς και η αμερικανική εταιρεία Moderna, το κινεζικό εργαστήριο Sinovac και το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου