18.9.20

«Φοβού τον... πτωχευτικό»...


Οικονομικός… τείνει να γίνει ο δείκτης RO που εκφράζει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού COVID-19 στον πληθυσμό. Στελέχη της αγοράς και των τραπεζών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την πορεία του... δείκτη καθώς ενδεχόμενη ραγδαία αύξησή του μπορεί να ενεργοποιήσει νέα μέτρα περιορισμού που θα επιβραδύνουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες το βασικό ζητούμενο είναι η λήξη των μορατόριουμ πληρωμών στο τέλος του χρόνου να μη δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο νέων «κόκκινων» δανείων. 

Το ζήτημα αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –μαζί με αυτό της χρηματοδότησης/στήριξης της οικονομίας είναι τα κορυφαία– ωστόσο το πολύ υψηλό προϋπάρχον ελληνικό στοκ προβληματικών δανείων κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προληπτικού χαρακτήρα, πολλώ δε μάλλον αν οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο δεν είναι θετικές.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από τις τράπεζες, όπως είναι γνωστό, να περάσουμε σταδιακά στην κανονική αποπληρωμή των δόσεων των δανείων που σήμερα είναι στον «πάγο», με την καταβολή μισής δόσης κατά τη διάρκεια του 2021.

Το 2021 θα είναι η χρονιά του νέου πτωχευτικού κώδικα που τις επόμενες μέρες οδεύει για τη Βουλή και σήμερα αναμένεται η επίσημη υποβολή των παρατηρήσεων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη διατυπωθεί.

Οι ενστάσεις των τραπεζών αποτυπώνονται στο επίσημο κείμενο-υπόμνημα, το οποίο κοινοποιείται και στην ΕΚΤ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία νέου στοκ «κόκκινων» δανείων – πέραν εκείνων που θα γεννήσει η πανδημία και θα αγγίξουν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα τις εκτιμήσεις της ΤτΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το υπόμνημα συνοδεύεται και από σχετική μελέτη της Deloitte και αποτυπώνονται οι επιπτώσεις του νέου πτωχευτικού για τις τράπεζες, μέσα από την ανάλυση του προφίλ των δανειοληπτών που θα μπορούσαν να προστρέξουν στον νέο κώδικα.

Η Deloitte έτρεξε τρία σενάρια βάσει ρίσκου (χαμηλό, βασικό, υψηλό). Αυτό ωστόσο που δεν μπορεί να εκτιμήσει όχι μόνο η μελέτη αλλά και κανένας άλλος είναι η επίδραση του νέου κώδικα στη συμπεριφορά αποπληρωμής.

Οι τράπεζες σε συνεργασία προσπαθούν να προβλέψουν ποιοι δανειολήπτες είναι πιο επίφοβοι για να αλλάξουν συμπεριφορά: οι συνεπείς, αυτοί που έχουν ρυθμισμένα δάνεια, αλλά και ποια δάνεια ενέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να «κοκκινίσουν».

Για τις τράπεζες οι φόβοι αλλαγής συμπεριφοράς αποπληρωμής απορρέουν από δύο προβλέψεις του νέου κώδικα: πρώτον, την ένταξη και των ενήμερων δάνειων στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και δεύτερον, τη σύνδεση του χρέους προς τράπεζες και Δημόσιο καθώς «παγώνει» το σύνολο των χρεών.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνουν στο ίδιο καλάθι «δημόσιο και ιδιωτικό χρέος», που σημαίνει ότι μια μικρή οφειλή προς την Εφορία, π.χ. των 2.000 ευρώ, μπορεί να «παγώσει» ένα δάνειο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης «παγώνει» η υποχρέωση πληρωμής των δόσεων και των δανείων για τα οποία η τράπεζα, εν αντιθέσει με το Δημόσιο, πιθανότατα να έχει προσημείωση...

Αρτεμις Σπηλιώτη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: