Τα μνημεία φωτίζονται εκ νέου ή για πρώτη φορά, αναδεικνύονται η λευκότητα, το σχήμα, το ανάγλυφό τους. Το έργο παραδίδεται από το υπουργείο Πολιτισμού, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ τη μελέτη υπογράφει η βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ.
Κάτι είχαμε... παρατηρήσει από τις νυχτερινές δοκιμές στην Ακρόπολη, από σήμερα όμως θα φωτίζεται αλλιώς. Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα Τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία: ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.
Για πρώτη φορά όμως ο κόσμος θα μπορεί να δει φωτισμένα το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου/Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.
Απόψε στις 8 το βράδυ αποδίδεται το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το live streaming από τον ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1.
Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης, που έχει την υπογραφή της βραβευμένης με ΕΜΜΥ σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ, αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης, μας ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.
Εκτός από το αισθητικό μέρος, η μελέτη συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων για την Ακρόπολη, που πραγματοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ με δωρεά και υλοποίηση από το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο χορηγεί επίσης την κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς. «Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και απανταχού στον πλανήτη, μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου. Με τον νέο φωτισμό επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Βράχου, των Τειχών, του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους. Τονίζεται η τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον προσφέροντας σημαντική οικονομία στην ενέργεια».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, επισημαίνει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ξαναδούμε ως πολίτες του κόσμου τον Παρθενώνα πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο και πιο παρηγορητικό από ποτέ. Στη σκοτεινή συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, στην πανδημική κρίση που απειλεί να μας εγκλωβίσει, το φως μοιάζει να είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός».
Η Ελευθερία Ντεκώ αναφέρει πως μετά την ομόφωνη έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άρχισε η φάση της υλοποίησης, με την πανδημία να φέρνει εμπόδια. Ωστόσο δεν σταμάτησε να δουλεύει με τους συνεργάτες της: «Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον Ιερό Βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού. Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο νιώθω ότι ξαναβαπτίστηκα. Ηταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου