Πολύ άσχημα είναι τα μαντάτα από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπης, καθώς πολλές χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «υπάρχει... πολλή δουλειά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πρόγραμμα Έκτακτων Καταστάσεων, Μάικ Ράιαν, έστειλε σήμερα αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και της κάλυψης των κλινών στα νοσοκομεία.
«Η Ευρώπη έχει πολλή δουλειά να κάνει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να θέσει υπό έλεγχο τη διασπορά», τόνισε ο Ράιαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για να προσθέσει «γενικά, εντός αυτής της πολύ μεγάλης περιοχής, βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση της ασθένειας».
Από την πλευρά της, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε «βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δεν έχει καν ξεκινήσει η περίοδος της εποχικής γρίπης, επομένως για αυτό που ανησυχούμε είναι το ενδεχόμενο όλες αυτές οι τάσεις να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από νωρίς και η χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνης σώζουν ζωές. Θέλουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο, κάτι που συνέβη στην αρχή».
Δεν είναι, άλλωστε,τυχαίο το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η πανδημία είναι χειρότερη αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, ο Μάικ Ράιαν, προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια μέχρι να κυκλοφορήσει ένα επιτυχημένο εμβόλιο, εκτός κι αν αναλάβουν συντονισμένη δράση οι κυβερνήσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας.
«Αν δεν το κάνουμε (να αναλάβουμε συντονισμένη δράση)… όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί» κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για να προσθέσει «εάν δεν συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα, να εξελισσόμαστε, στη φύση, την κλίμακα και την ένταση της συνεργασίας μας, επομένως, ναι, θα δούμε αυτόν τον αριθμό και δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερο. Η στιγμή για ανάληψη δράσης είναι αυτή τώρα. Δεν αφορά μονάχα το να διεξάγουμε τεστ και να ιχνηλατούμε, όχι μονάχα να παρέχουμε ιατρική φροντίδα, όχι μονάχα να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όχι απλά να εργαζόμαστε στα εμβόλια, να τα κάνουμε όλα αυτά ταυτόχρονα».
Σημαντικές εξελίξεις από τον κόσμο με μία ματιά
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 980.000 παγκοσμίως σήμερα, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε περίπου 5.000 κάθε ημέρα, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 32 εκατομμύρια.
Συνθήκες καραντίνας προτείνει η ισπανική κυβέρνηση για την πρωτεύουσα Μαδρίτη, με την τοπική κυβέρνηση να αρνείται και να προκρίνει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Περίπου 167.000 επιπλέον κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους από τη Δευτέρα, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους: να πάνε στην εργασία τους, στον γιατρό ή να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Αντόνιο Θαπατέρο. Η απόφαση αυτή αυξάνει τον αριθμό των πολιτών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς στην περιοχή της Μαδρίτης σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους σε σύνολο 6,6 εκατ. κατοίκων. Πάνω από 850.000 άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί από τη Δευτέρα. Οι κάτοικοι αυτοί έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της δικής τους συνοικίας και δεν είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών διακοπών στη χώρα, όπου παρατηρούνται πάντα μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και ταξίδια.
Έξαρση κρουσμάτων στην Ισλανδία την ιχνηλάτηση να αποδεικνύει ότι τουλάχιστον 100 περιστατικά σχετίζονται με δύο Γάλλους τουρίστες οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες βρέθηκαν στην Ισλανδία στα μέσα Αυγούστου.
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιστήμονες εκτιμούν ότι γίνεται πιο μολυσματικός, όμως τα συμπεράσματα δεν καταγράφουν εάν γίνεται και πιο θανατηφόρος.
Ξεπέρασαν τα 5, 8 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ινδία, η οποία ανακοίνωσε 86.052 νέα περιστατικά σήμερα. Οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τις 93.000.
Η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι μετά από 100 χρόνια η παραδοσιακή παρέλαση του καρναβαλιού τον Φεβρουάριο αναβάλλεται για φέτος. Οι αρχές της πολιτείας του Ρίο, πάντως, οι τοπικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη αποφάσεις.
Έκκληση από τον Πάπα Φραγκίσκο να δοθεί το εμβόλιο πρώτα στους πιο φτωχούς ανθρώπους. Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο ποντίφικας, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να προκριθεί η δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια. «Εάν κάποιος θα πρέπει να προτιμηθεί, ας είναι οι φτωχότεροι, οι πιο ευάλωτοι, εκείνοι που τόσο συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διακρίσεις, διότι δεν έχουν ούτε ισχύ ούτε οικονομικούς πόρους Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να μειώσουν ή να χαρίσουν τα χρέη που βαρύνουν τις φτωχές χώρες. Ζήτησε να γίνουν αλλαγές στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς προκειμένου να μπορέσουν να «ανταποκριθούν ταχύτερα στην ραγδαία αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των σούπερ-πλουσίων και των μόνιμα φτωχών».
Η Ρωσία αναπτύσσει 45 διαφορετικά εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού σε 14 πλατφόρμες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας (που υπάγεται στη ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor), Αλεξάντρ Γκαρέλοφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24». Ο Γκαρέλοφ επισήμανε ότι η ελευθερία επιλογής του εμβολίου για τον εμβολιασμό στη Ρωσία κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία. «Και επομένως ο ανταγωνισμός των επιστημονικών σχολών, με τις οποίες έχουμε να κάνουμε στην τρέχουσα χρονική στιγμή, είναι αυτός που θα αναδείξει τον νικητή. Και το εμβόλιο που θα είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές θα είναι αυτό που θα καταλάβει την θέση στο εθνικό ημερολόγιο των εμβολίων» δήλωσε ο Γκαρέλοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα προφύλαξης που ελήφθησαν στη Ρωσία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ήσαν αποτελεσματικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρόκειται για μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα οποία όπως είπε αν τηρηθούν δεν θα χρειασθεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.
Παράταση περιορισμών έως και τις 18 Οκτωβρίου αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της Δανίας. Ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση των νέων μολύνσεων αναμενόταν, όμως συνέβη νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε». Το ισχύον όριο στις δημόσιες συναθροίσεις έως 50 ανθρώπων θα εφαρμοστεί, επίσης, στις ιδιωτικές εκδηλώσεις από τις 26 Σεπτεμβρίου. Η Δανία κατέγραψε 678 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μέχρι τώρα.
Η Ελβετία διεύρυνε σήμερα τον κατάλογο των προορισμών υψηλού κινδύνου κατά 15 χώρες, μεταξύ αυτών 10 ευρωπαϊκές, όπως το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Πορτογαλία, αλλά και με περιοχές όπως η Βρετάνη στη Γαλλία, μπροστά στην αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Από την προσεχή Δευτέρα, οι πολίτες που θα επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα 10 ημερών κατά την άφιξή τους στην Ελβετία. Η ελβετική κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον κατάλογο χωρών και περιοχών υψηλού κινδύνου για Covid-19 το Βέλγιο, τη Δανία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Μαρόκο, το Νεπάλ και το Ομάν. Αντιθέτως, το Κόσοβο και ο Άγιος Μαρίνος αποσύρθηκαν από τον κατάλογο.
Η Κίνα προβλέπει να είναι σε θέση έως το τέλος του έτους να παράγει ετησίως 610 εκατομμύρια δόσεις αρκετών εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα Κινέζοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας στο Πεκίνο που βεβαιώνουν ότι η χώρα τους ηγείται στον τομέα αυτό. Αυτή η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δόσεις από το 2021, πρόσθεσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ανάπτυξη έντεκα κινεζικών εμβολίων, από τα συνολικά 59 προγράμματα, έχει πλέον εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών, υπογράμμισε ο Γου Γιουανμπίν, του υπουργείου Υγείας.
Μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής Κόντε περιλάμβανε σήμερα η επικαιρότητα στην Ιταλία. Χιλιάδες μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους σε Ρώμη, Μιλάνο, Γένοβα, Νάπολη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε καν οριστεί οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί και αναβάλλεται συνεχώς η παράδοση των μονοθέσιων θρανίων που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί από την προηγούμενη άνοιξη. Παράλληλα, ζητούν την παροχή περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς, για ασφαλέστερη, καθημερινή μετάβαση στα σχολεία.
Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε σήμερα η Ολλανδία με 2.777 νέα περιστατικά. Η αύξηση που παρατηρείται στο πλαίσιο του νέου κύματος κρουσμάτων, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από νέα ρεκόρ. Τα στοιχεία για την Παρασκευή ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 2.544 που καταγράφηκε μια ημέρα νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει πει ότι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τοπικά μέτρα εάν χρειαστεί. Τα σχολεία και τα μπαρ παραμένουν ανοικτά και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Κατά 73% αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Βρετανία από τον Αύγουστο και μετά. Σήμερα ανακοινώθηκαν 6.874 νέα κρούσματα της Covid-19, ένας αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ μετά τα 6.634 χθεσινά κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, αλλά στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από τη Σκωτία, για τεχνικούς λόγους.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι περί τους 103.600 άνθρωποι στην Αγγλία είχαν την νόσο την τελευταία εβδομάδα - δηλαδή ένα στα 500 άτομα, αυξημένοι κατά 59.800 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η εκτίμηση έγινε σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο και βασίσθηκε σε δείγματα του πληθυσμού.
Τσεχία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Τιρόλο οι νέες περιοχές που μπαίνουν στην μαύρη λίστα της Γερμανίας με ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου