19.9.20

«Ο αυτοθαυμασμός του Μητσοτάκη, προσβολή για την κοινωνία»...












Συνέντευξη Δ. Τζανακόπουλου στην ΕΦ.ΣΥΝ. ...
 Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος επικρίνει την κυβέρνηση και τη στάση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατηγορώντας την για αυτοθαυμασμό, την ώρα που φαίνεται ότι χάνει τον έλεγχο στο... ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα θεωρεί ότι οι κυβερνώντες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική διάσταση της κρίσης και προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μετατοπίσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να αντιστοιχίσει τη μεγάλη πολιτική επιρροή του με την κοινωνική επιρροή του» σημειώνει χαρακτηριστικά για την επόμενη μέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ για τον ρόλο του ως γραμματέα υποστηρίζει ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

• Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος στη ΔΕΘ για την οικονομία και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;


Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης αυτοθαυμάζονται εδώ και 14 μήνες, ανεξαρτήτως συνθηκών. Το ίδιο έκαναν και με την πανδημία, όταν με κυνικό τρόπο επιχείρησαν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τη συλλογική προσπάθεια που κάναμε την περίοδο του lockdown.

Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ότι κερδίσαμε τη μάχη και τούτο αντικειμενικά συσκότισε την πραγματική κατάσταση. Σήμερα ο έλεγχος χάνεται, αν δεν έχει χαθεί, και πλέον ο αυτοθαυμασμός δεν είναι απλώς ενοχλητικός, αλλά προσβλητικός για την κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύουν λοιπόν την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και γι’ αυτό ο αυτοθαυμασμός δεν θα του βγει σε καλό. Αυτό όμως είναι δικό του πρόβλημα και όχι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μετατοπίσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αυτό που αφορά εμάς είναι ότι το σύστημα υγείας δεν είναι προετοιμασμένο για τη διαχείριση της έξαρσης του ιού, ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε αυτό 5.000 λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ότι τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει με ασφάλεια, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτή την τεράστια πρόκληση. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δικαιούται μέσα σε αυτό το κλίμα να αυτοθαυμάζεται, είναι κακό του κεφαλιού του.

• Ολα δείχνουν πως έρχεται ένας βαρύς χειμώνας για την κοινωνία και την οικονομία. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη της οποίας το εύρος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια, τι θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει και τι θα έπρεπε να δρομολογείται ήδη;

Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που έρχεται, κάτι μελλοντικό. Είναι ήδη παρούσα, είναι βαθιά και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη ακριβώς λόγω των πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Ν.Δ. Και εδώ δεν μιλάμε απλώς για ανεπάρκεια ή ανικανότητα –που είναι υπαρκτές– αλλά για συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας. Ενα σχέδιο που αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλει ένα νέο μοντέλο συσσώρευσης σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών οριζόντια στον ιδιωτικό τομέα, μηδενική στήριξη των θέσεων εργασίας και εκκαθάριση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αφέθηκαν σκόπιμα στην τύχη τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία και όχι την εργασία, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κυβέρνηση πέρασε την αδιανόητη διάταξη για την απλήρωτη εργασία, όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο που άφησε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς στήριξη, ενώ είχε τη δημοσιονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε ισχυρή αύξηση των δαπανών με δεδομένη και την άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η χώρα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης σε σχέση με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε από την αρχή επισημάνει ότι ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο (Μένουμε Ορθιοι 1 και 2) ήταν και εφικτό και αναγκαίο για να περιοριστεί η ύφεση και να τεθούν οι προϋποθέσεις για ταχύτατη ανάκαμψη.

Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που έρχεται, κάτι μελλοντικό. Είναι ήδη παρούσα, είναι βαθιά και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη ακριβώς λόγω των πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Ν.Δ.
Σήμερα δεν βρισκόμαστε εκεί. Ακόμη θα μπορούσαν να παρθούν βέβαια συγκεκριμένα μέτρα που θα βελτίωναν την κατάσταση, πιστεύω όμως ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί. Σήμερα είναι πλέον αναγκαία μια συνολική στροφή, ένα εναλλακτικό συνολικό στρατηγικό σχέδιο και ριζικές τομές που θα αλλάξουν το κλίμα. 

Στήριξη της εργασίας και των μισθών, κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων των τελευταίων 14 μηνών, άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, γενναία στήριξη του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Οταν, δε, ακόμα και η διοικήτρια της ΕΚΤ δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να αντιστρέψουν τις υφεσιακές τάσεις και προσφέρει την κάλυψή της στα ευρωπαϊκά ομόλογα, καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια είναι υπαρκτά και μάλιστα μεγάλα για τέτοιες κινήσεις. Το θέμα είναι ότι, για να αξιοποιηθούν, προϋποτίθεται η πολιτική αλλαγή.

• Η συγκυρία φαίνεται ότι θυμίζει πολύ την περίοδο 2011-2013. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε βγήκε στον δρόμο εκφράζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής αγανάκτησης. Θα επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο η ιστορία ή πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και απαιτούνται άλλοι τρόποι αντιμετώπισης; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Πράγματι η ανεργία εκτοξεύεται, τα λουκέτα αυξάνονται εκθετικά, οι μισθοί μειώνονται, τα βάρη και τα χρέη συσσωρεύονται. Η κατάσταση τείνει να γίνει ασφυκτική για την κοινωνική πλειοψηφία και είναι επόμενο ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας. Θυμηθείτε ότι το 2011, τη χειρότερη χρονιά της μνημονιακής περιόδου όπου δημιουργήθηκαν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για τις πολιτικές ανατροπές που ακολούθησαν με την εκρηκτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η ύφεση ήταν περίπου 9,1%. Φέτος τα πράγματα αναμένονται ίδια και χειρότερα, ενώ οι ελπίδες για άμεση ανάκαμψη τύπου V έχουν εξανεμιστεί.

Επομένως, θα υπάρξει έντονη κοινωνική και πολιτική κινητικότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν συντελεστεί μετασχηματισμοί στο κοινωνικό και πολιτικό σύμπαν, λόγω της πανδημίας, που αλλάζουν τις συντεταγμένες και τους όρους της κοινωνικής αντιπαράθεσης. Πρόκειται για αλλαγή παραδείγματος που είναι ακόμη αχαρτογράφητο. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μια τεράστια μάχη μπροστά του: να επιδιώξει η λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει αριστερό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό πρόσημο, κάτι που δεν είναι νομοτελειακό, όπως δεν ήταν και την περίοδο 2011-2012. Εχουμε όμως την εμπειρία, έχουμε τη βούληση, έχουμε την ικανότητα από καλύτερες θέσεις σήμερα να το πετύχουμε.

• Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να κρατούν ψηλά την κυβέρνηση και με μεγάλη, παγιωμένη θα έλεγε κανείς, διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σε αυτήν την εικόνα;

Οι ιδεολογικές, οι κοινωνικές, οι πολιτικές ανατροπές δεν ακολουθούν τον χρόνο των δημοσκοπήσεων. Ο πολιτικός χρόνος άλλοτε πυκνώνει και άλλοτε αραιώνει. Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια φάση πύκνωσης του πολιτικού και κοινωνικού χρόνου και αυτό φαίνεται από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση μεγαλώνει, ενώ φαίνονται οι πρώτες ρωγμές στην επικοινωνιακά ενορχηστρωμένη πολιτική της κυριαρχία, μια μείωση της επιρροής της και μια αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και αυτό είναι αισιόδοξο. Πιστεύω λοιπόν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μετατοπίσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αρκεί να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της μαχητικής αντιπολίτευσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα, κοινοβουλευτικά και κοινωνικά.

• Κληθήκατε να αναλάβετε έναν δημιουργικό όσο και δύσκολο ρόλο, εκείνον του γραμματέα. 
Υπάρχει η άποψη που λέει ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση στο μεταίχμιο του
μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια περίοδο που το κόμμα θέλει να φύγει προς τα εμπρός. Υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει, γράφτηκε κιόλας, ότι μαζί σας ο Τσίπρας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να θεμελιώσει ένα προσωποπαγές κόμμα και να υποβαθμίσει τα όργανα. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.

Το αν είμαι κατάλληλος ή όχι θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω το κόμμα μου. Σε σχέση με τη δεύτερη άποψη έχω να πω ότι στηρίζεται σε μια λανθασμένη παραδοχή: ότι δήθεν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να θεμελιώσει ένα προσωποπαγές κόμμα και να υποβαθμίσει τα όργανα και κάποιοι βάζουν εμπόδια σε αυτή τη στόχευση, ενώ κάποιοι άλλοι την υποστηρίζουν. Τέτοιο ζήτημα όμως δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε ποτέ να τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία, τη διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα για μια αριστερή προοδευτική δύναμη.

• Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας ως γραμματέα; Πρακτικά, τι θα δούμε να αλλάζει στο οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ;

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να αντιστοιχίσει τη μεγάλη πολιτική επιρροή του με την κοινωνική επιρροή του. Διότι έχει πλέον εμπεδωθεί ως ο ένας από τους δύο μεγάλους πόλους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα – αυτό όμως πρέπει να εκφραστεί και κοινωνικά και οργανωτικά. Είναι ακριβώς σε αυτό που η στρατηγική σύλληψη της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού έρχεται να απαντήσει.

Να οικοδομηθεί ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, εργατικό, αριστερό και προοδευτικό, που θα έχει ρίζες στις οργανωμένες εκφράσεις της κοινωνίας, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στις επιστημονικές ενώσεις, στους εμπορικούς και βιοτεχνικούς συλλόγους.

Που θα έχει οργανώσεις μαζικές, οι οποίες θα παίρνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στον χώρο τους, που θα ανοίγουν θέματα και θα πυροδοτούν αγώνες. Και την ίδια στιγμή ένα κόμμα που δεν θα χάνει από τα μάτια του και από τη δράση του αντιστάσεις, κοινωνικές ροές, κινήσεις και διεργασίες ανεξάρτητες και έξω από τους κρατικούς θεσμούς, όπως οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, τα αυθόρμητα κοινωνικά ξεσπάσματα. Ολα αυτά προϋποθέτουν ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δουλειά, αλλά και διαρκή εγρήγορση και εξωστρέφεια. Αυτός είναι λοιπόν ο στόχος.

Δημήτρης Τερζής

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: