Γιώργος Βαρεμένος
Με την εργαλειοποίηση της πολιτικής διαχείρισης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοïό είναι τα διαγγέλματα του Κ. Μητσοτάκη. Ένα διάγγελμα την ημέρα, τον κορωνοïό τον κάνει πέρα. Υπερδοσολογία διαγγελμάτων και ο Κ. Τσιόδρας, πέρα ίσως απ’ τις... προθέσεις του, σε ρόλο μειλίχιου προφήτη.
Στη δεύτερη φάση, και με την αύξηση των κρουσμάτων, το διπλό αυτό εμβόλιο έπαψε να έχει δραστική ισχύ.
Είδατε ξανά τον Κ. Μητσοτάκη σε διάγγελμα για την πανδημία; Ως εκεί ήταν οι μαγικές του ικανότητες. Από εκεί και πέρα, το κρίμα στο λαιμό του κόσμου και της νεολαίας.
Ένα ολόκληρο σύστημα δουλεύει απ’ το πρωί ως το βράδυ με έναν στόχο: Όπου υπάρχει «καλή είδηση» να αποδίδεται σε εκείνον και για την υπόλοιπη κόλαση που περιβάλλει τον πολίτη, αν δεν μπορεί να σμιλευθεί επικοινωνιακά ως παράδεισος, την ευθύνη να έχουν όλοι οι άλλοι πλην ενός.
Για όσα συμβαίνουν μέσα στην αχλύ της πανδημίας με απ’ ευθείας και άλλες αδιαφανείς αναθέσεις, όπως στο εμβληματικό σκόιλ ελικίκου, θα εμφανίζουν τον πρωθυπουργό όχι ως υπεύθυνο για την εγκαθίδρυση του συστήματος που τα γεννά, αλλά ως εκείνον που ήρθε για να το διορθώσει! Μ’ αυτόν τον τρόπο η ζωή συνεχίζεται στους ρυθμούς του business as usual και φθάνουμε έτσι στο φιάσκο με τις μάσκες, που κατασκευάσθηκαν από εταιρεία αλουμινίου και μετατρέπουν τους μαθητές δημοτικού σε αλλόκοτα εξωγήινα όντα ενός δυστοπικού πλανήτη.
Tην επόμενη φορά θα επιλεγούν οι σωστές μάσκες: τάδε έφη Κοντοζαμάνης. Τόσο απλά και απέριττα. Η νομοθέτηση ή η έκδοση υπουργικών αποφάσεων γίνεται πολλές φορές κατά παραγγελίαν, κάτι ως κυβερνητικό ντελίβερυ. Κάποιοι ιδιώτες σχολάρχες θεώρησαν ότι αυξάνεται το κόστος για τη μεταφορά μαθητών αν τηρήσουν τις ισχύουσες, λόγω πανδημίας, διατάξεις για πληρότητα 65% στα σχολικά λεωφορεία.
Έτσι, με κοινή υπουργική απόφαση θεσπίσθηκε πληρότητα 100% σε όλα τα οχήματα που μεταφέρουν μαθητές. Είναι προφανές ότι η πληρότητα 100% σε κάθε σχολικό λεωφορείο ή πούλμαν, συνεπάγεται και 100% κυβερνητική ευθύνη, σε περίπτωση ανεπιθύμητων επιπτώσεων. Αυτό όμως μόνο σε άλλες χώρες, όχι σε εκείνη που βασιλεύει το επιτελικό κράτος. Εδώ, σε κάθε καλή είδηση, ακόμη κι όταν εγκαινιάζεται ένα σχολείο στην Αιτωλοακαρνανία που κατασκευάσθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, μνημονεύεται ο πρωθυπουργός και το γραφείο του, Κάτι που είχε να συμβεί από τον καιρό της Βασιλείας και της Φρειδερίκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να μην συμπεριφέρεται ως αυτοκράτορας, αλλά ως πρωθυπουργός δημοκρατικής χώρας. Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, όσο νοιώθουν ανεξέλεγκτοι: όσο δεν πέφτουν οι μάσκες, όχι οι υγειονομικές αλλά οι άλλες που φοράει η εξουσία.
Μια εξουσία που χειρίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δυσθεώρητο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, προσφυγικό) σαν ένα συμβατικό παίγνιο με επικοινωνιακές πιρουέτες πάνω στον φόβο και την ασθενή μνήμη ενός καταπτοημένου λαού.
Οι μάσκες δεν πέφτουν αν δεν τις τραβήξει κάποιος. Δεν είναι μια κυβέρνηση, αλλά ένα σύστημα εξουσίας, που δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης παίζει μόνος του, ακόμη κι όταν δεν μπορεί να δέσει τα κορδόνια του.
Τα αυτογκόλ της κυβέρνησης δεν αρκούν, ούτε η άμυνα του ΣΥΡΙΖΑ εντός της περιοχής του είναι ικανή συνθήκη γι’ αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Χρειάζεται να υπερβείς τον εαυτό σου πέρα από τις κατεστημένες ισορροπίες για να εμπνεύσεις και να υπερβείς τη μιζέρια μιας ιστορικής συγκυρίας. Ό, τι κι αν έκανες στο παρελθόν, ακόμη και η ειλικρινής αυτοκριτική ότι εκεί που έπαθες έμαθες, δεν αρκεί χωρίς αναγέννηση της ελπίδας. Η περαιτέρω φθορά της πολιτικής, ποτέ δεν ωφέλησε την Αριστερά σε κάθε έκφανσή της...
Γιώργος Βαρεμένος/Bουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου