14.9.20

Τύμπανα πολέμου για τα εργασιακά...

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - Μικρής έκτασης  επεισόδια σε Σύνταγμα και Ομόνοια - Aftodioikisi.grΚλειστά χαρτιά επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα εργασιακά, αφού δεν θέλησε να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση, μέχρι, όπως προανήγγειλε, να τεθεί από την...
κυβέρνηση, μέσα στον επόμενο μήνα, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για αυτό το θέμα.

Μας προϊδέασε όμως για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί, αφού προεξόφλησε ότι, μόλις γίνουν γνωστές οι κυβερνητικές επιδιώξεις, θα ανοίξει «πόλεμος». Και αν μιλάμε για πόλεμο, τότε αυτός αφορά πρώτα από όλα τον κόσμο της εργασίας.

Το σχετικό ερώτημα τέθηκε από την «Εφ.Συν.» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και είχε ως εξής: «Είπατε χθες ότι “καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα”. Μπορείτε να διευκρινίσετε ποιες είναι αυτές; Ανήκουν σε αυτές το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση;»

Nομοσχέδιο

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «κάντε λίγο υπομονή για το ζήτημα αυτό, διότι θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση σύντομα την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο», το οποίο θα έρθει μέσα στον επόμενο μήνα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «τότε με χαρά θα συζητήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τον Τύπο, με την αντιπολίτευση, επί συγκεκριμένων όμως προτάσεων».

Εδωσε όμως και μια πρόγευση για την επικείμενη (απο)ρύθμιση στα εργασιακά, μιλώντας για «περισσότερη ευελιξία» στο ωράριο των εργαζομένων, προσθέτοντας «Εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση κατάργηση του 8ώρου», ενώ προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, μιλώντας για «ουσιαστικό εξορθολογισμό». Θεώρησε βέβαιο, λοιπόν, ότι «αμέσως (σ.σ. μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση) θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού» γι’ αυτήν «ως προς το πόσο επιδιώκει να τα σηκώνει».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε, από τα «Παραπολιτικά», για το «κοινοβουλευτικό βατερλό» της Ν.Δ., μετά το γεγονός ότι 88 από το σύνολο των 158 βουλευτών του κόμματος δεν πήγαν να ψηφίσουν για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, η οποία ως εκ τούτου απερρίφθη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αστοχία» το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι ήταν «ίσως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής ραστώνης», ενώ είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει σηκώσει «μεγάλο βάρος» κι έχει «ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της» όσον αφορά την ψήφιση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Και μπορεί να μην είπε τη λέξη «συγγνώμη» που είπε ο Αδωνις Γεωγιάδης προς τον εκδότη των «Παραπολιτικών», αλλά ουσιαστικά υιοθέτησε τη γραμμή του αντιπροέδρου του κόμματος, λέγοντας ότι «δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο». Με αυτόν τον τρόπο έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας σε μια υπόθεση μήνυσης και ταυτίστηκε με τον Γ. Κουρτάκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι κατέθεσε νέα μήνυση.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από 9 στους 12 μήνες, καθώς και να γίνει υποχρεωτική η στράτευση στα 18. Αναφορικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για το 2021, που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός, ρωτήθηκε γιατί απευθύνεται μόνο σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες και εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο και το 2022, απάντησε ότι «παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση», αλλά αναφερόμενος στο 2022 είπε: «Θα σας το πω σε ένα χρόνο».

Για τη Μόρια είπε ότι είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης και, μη βλέποντας καμία ευθύνη στη δική του κυβέρνηση, θέλησε άλλη μια φορά να τη μεταθέσει στους ίδιους τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες» και μιλώντας για «υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες» που «θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση». Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου ΚΥΤ στη Λέσβο, για το οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. Για το οποίο βέβαια δεν διευκρίνισε αν θα είναι «κλειστό κέντρο», όρος στον οποίο επιμένει η κυβέρνηση, αλλά αντιτίθεται η Ε.Ε., δηλώνοντας ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα.

Για το εμβόλιο για τον κορονοϊό δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε εμβόλια –όχι μόνο ένα– σύντομα και ότι θα διατεθεί δωρεάν, ενώ προσέθεσε ότι «το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους Ελληνες» γι’ αυτά.

Εξοπλισμοί

Για τους εξοπλισμούς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση στην Κορσική με τον Εμανουέλ Μακρόν και μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα «απολύτως απαραίτητα για τις Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ δήλωσε ότι «δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, αλλά είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να υπάρξουν δείγματα αποκλιμάκωσης και επανέλαβε ότι εφόσον γίνει αυτό η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Δήλωσε ακόμα ότι ουδέποτε η αποστρατικοποίηση των νησιών αποτέλεσε αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα της «έγγραφης συμφωνίας» στην τριμερή του Βερολίνου για την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, αναφορικά με την οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης υποβάθμισε το θέμα, δηλώνοντας ότι «δεν ήταν τίποτα άλλο από τα πρακτικά» μιας προφορικής συμφωνίας, για την οποία υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει ο Αλ. Τσίπρας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: